Vlieg, iMac, vlieg

Ge weet dat ge lang aan het bloggen zijt, als ge u nog vaagweg herinnert dat al aan het bloggen waart ten tijde van de aankoop van uw vorige computer. Maar teruggevonden: 31 october 2007 schreef ik over mijn switch naar een blinkende nieuwe iMac.

Net geen zes jaar later functioneert die eigenlijk nog heel goed, maar was de lol er toch wat af aan het geraken: de wachttijden bij het bewerken van foto’s in Aperture of Photoshop en de beachballs in Première of zelfs bij het surfen op wat zwaardere sites waren niet meer plezant.

En dus werd het tijd voor iets nieuws, iets met veel werkkracht, een SSD-schijf, en véél geheugen. Voor de volgende zes jaar. Getwijfeld. Niet aan een Apple computer, daar ben ik nog altijd zeer content van.

Het ging tussen een snelle MacBook, met een Thunderbolt scherm erbij:

Optie 2: Macbook

Optie 2, een Mac mini, met zo’n scherm erbij:

Optie 3: Mac mini

Of, optie 3, een nieuwe iMac. Alles in één.

Optie 1: iMac

Wreed getwijfeld. De Macbook + groot scherm toch serieus duur. En voor mijn doel is een vaste computer prima. Voor in de zetel of op reis heb ik genoeg met iPad. 
En dan tussen de Mini of de iMac. De Mac mini + scherm bijna even duur als de iMac, meerprijs is eigenlijk de SSD-harde schijf van 512 in plaats van 256Gb. Dat die grotere SSD niet kon als optie bij de Mini + dat het geheugen van de iMac uit te breiden is tot 32 ipv 16 Gb gaf dan eigenlijk de doorslag. Het werd dus opnieuw een iMac.

Sinds vanmorgen aangekomen. Opgezet, de migration assistant laten lopen vanaf een Time Capsule, en 20 minuten later is iMac(2) een exacte kloon van de oude iMac. Niks te installeren, niks geen paswoorden, bookmarks of andere bestanden kwijt. Up & running in geen tijd.

Vormgeving is er in die 5 jaar nog mooi op vooruitgegaan: vooraanzicht is veel strakker, en van opzij is hij met de zeer smalle zijkanten supermooi. Het scherm is echt wel wow, de anti-glare is zeer goed te merken. En de computer vliegt vooruit. Zelfs al zit er nu nog “maar” 8Gb geheugen in, ik koop nog wel een paar extra latjes online, véél goedkoper dan in de Apple Store.

Voor de lol eens een snelheidstestje gedaan met de twee iMacs: Aperture starten, een project openen, een foto met wat bewerkingen op openen, fullscreen zetten. Op de nieuwe iMac, al die handelingen: ergens tussen 5 en 6 seconden. Op de oude: net boven de minuut. Zoef.

Nu nog beslissen wat er met de oude iMac gebeurt. Houden als tweede scherm (zwaar overdreven), houden voor de kinderen (ze zijn nog wat te jong voor eigen computer, maar het zou nu al dienst kunnen doen als tv, dvd-speler en een spelletjescomputer) of toch maar buiten laten vliegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s