Solo TV

Passeerde er een week of vier geleden een PR-bericht in de mailbox, dat Bose iets nieuws heeft, het “Solo TV Sound System“.

NIEUW VAN BOSE: HET SOLO TV SOUND SYSTEM – Slechts één luidspreker en één aansluiting voor een totaal nieuwe kijkervaring

30 augustus, 2012 – Vandaag laat Bose het Solo TV Sound System op de wereld los: een geluidssysteem met één subtiele, onopvallende luidspreker die speciaal werd ontworpen om onder de meeste TV’s te passen en die het TV-kijken thuis aangenamer maakt. Gesprekken, muziek, actie, geluidseffecten … met het Bose® Solo TV sound system klinkt je dagelijkse portie nieuws, film, comedy of drama plots een stuk beter.

Dankzij de digitale signaalverwerking en array luidsprekertechnologie die Bose speciaal ontwikkelde, vult het Bose® Solo TV sound system je ruimte met een helder en evenwichtig geluid vol details. Het systeem geeft een levensecht en helder geluid, zelfs bij een laag volume. Naar welk programma je ook aan het kijken bent, je beleeft het nu zoals het hoort. 

Eindelijk eens een PR-boodschap van blijde hoop waarvan ik niet dacht “Aan wie gaan ze dat kwijtgeraken“. Integendeel mijn gedachten gingen richting “dat zou bijgod iets voor mij zijn“. Want ik zit met een tv die een  “plat” geluid heeft. Niet slecht hoor, maar compleet zonder diepte. Goed voor nieuws en gesproken woord. Beetje waardeloos voor muziek. Ik zit dus in de markt voor zo’n soundbar, Kerstmis komt er al bijna aan. En voor iets van Bose is deze Solo TV ook redelijk betaalbaar (399€).

Dus eens mailtje naar de PR van Bose gestuurd. Of er soms testexemplaren van die Solo TV rondreisden, en of ik er eens een test mocht mee doen. Dat mocht. En zo heb ik het twee weken kunnen uitproberen, of het dit was wat ik wilde. Spoiler alert: Dat is het.

In de doos, een zwarte, platte luidspreker. 7 centimeter hoog, 52 centimeter breed, 30 centimeter diep. Om onder de voet van een flatscreen televisie te zetten. Bij mij gaf dat zoiets:

_DSC0218

Zeer discreet dus, toch op mijn zwart tv-tafeltje en onder mijn zwarte tv. Zodanig discreet zelfs, dat ik misschien beter een foto uit een andere hoek toon. Hierop is ook te zien dat voor mijn setup de Solo TV gerust een centimeter of 5 dieper en breder had mogen zijn. Maar het was wel stabiel op deze manier, dus dat reken ik niet bij de minpunten.

 _DSC0220

Ook in de doos: Stroomkabels. Een mini-afstandsbediening , met vier knopjes: aan/uit, volume up, volume down en mute.
En drie kabels, om de verbinding te maken tussen de audio-out van de televisie en de Solo TV.

_DSC0227

Deze drie kabels (een gewone stereo-plug (witte en rode draad), digital audio (gele aansluiting) of optical audio) geven allicht wel een aansluitmogelijkheid op elk systeem. De handleiding vermeldt dat de kwaliteit van optical audio het best is, die van gewone stereo het minst.

Vanuit mijn tv audio-out kon ik enkel de gewone stereo-plug gebruiken. Prima. Wat ook werkte was de optical audio aansluiten op de digibox van Telenet. Dit was kwalitatief inderdaad iets beter, maar zorgde dan wel voor een kleine de-synchronisiatie van geluid en beeld.

Geluid van televisie uit (niet mute, maar vol 0), Bose aan, en … wohow!

Mijn vraag, of de audio daadwerkelijk zoveel beter zou zijn, al de eerste minuut positief te beantwoorden. Die “een helder en evenwichtig geluid vol details. Het systeem geeft een levensecht en helder geluid, zelfs bij een laag volume” van de PR, geen woord gelogen. Programma’s die ik vroeger nogal luid moest zetten om ze te kunnen verstaan, nu ook bij lage volumestand prima verstaanbaar. En muziek, mijn tv-manco, nu echt goed. Test geslaagd, want meer dan dit is er eigenlijk niet aan te testen.

Dit is dus zeker niet het product voor wie in de zetel auditief weggeblazen wil worden. Het is géén 5.1, 7.1 of hoeveel.1 tegenwoordig in zwang is, dat de kogels vanachter naar voor laat fluiten, de glazenkast doet daveren en het salontafeltje trillen. Goed, want dat wil ik namelijk ook helemaal niet. 

Twee maar’s ontdekt ook.
1: Er zou een knop op het toestel zelf mogen. De afstandsbediening is bijzonder klein, en dus ook snel kwijt. En erzonder  geen mogelijkheid de Solo TV aan/uit te zetten.
En 2: Geen settings? Dat is durven van Bose. Maar toch ook wel een beetje knudde, want soms zou je met zo’n fijne audio onder je televisie ook wel eens wat willen/kunnen bijregelen/equalizen. 

Maar dat zijn wat mij betreft toch eerder kleine details. De hoofdzaak is dat dit ding één ding doet, en dat het dat ene ding erg goed doet. Nu het apparaat ondertussen is teruggegeven, een gemis in huis. De verlanglijst voor Kerst is niet meer blanco.

Een gedachte over “Solo TV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s