Weg met de autoallochtoon

Wat volgt is een pleidooi tegen de autoallochtoon. En dan heb ik het niet over bevolkingsgroep "jonge mannen met een getinte huidskleur, petje, veel te luide muziek, in een afgunst opwekkend en drugsgeld/pooierschap doen vermoedend dure auto " dus.

Het debat over de ban op de allochtoon woedt immers nog in alle hevigheid, bleek vanochtend op de trein. Een discussie tussen een hoop autochtonen, op de bank achter mij. Autochtone leraren, waren het. Ze vonden de ban op het woord allochtoon interessante leerstof voor in hun blijkbaar zeer autochtone en alleszins allochtoon-schuwe klas.

Verplicht leesvoer in deze, alhoewel iets te lang, is het opiniestuk in de Volkskrant van dit weekend, over de rellen in Haren. Beschreven alsof het een probleem met “autochtone jeugd” betrof. Opvoeding, cultuur, geschiedenis, karaktertrekken van de relschoppers… allemaal te verklaren vanuit hun autochtoonheid.

Gewoon inbeelden dat dit herhaald wordt, dag na dag, bericht na bericht, en je ziet vanzelf het probleem. Stigmatisering, zeker. Kudo’s voor De Morgen dus (DMorgen, excuus, en nu ik toch aan het excuseren ben, ineens ook voor dat vreselijke “kudo’s”). De discussie was het openen waard.

En toch, het weghalen van een woord, politiek correct of niet, ik blijf dat ridicuul vinden. Woorden horen erbij te komen, niet te worden weggebliept. Alleen de vergetelheid heeft het recht een woord langzaam uit te gommen uit het geheugen van de taal. Een woord wegsnijden dat een betekenis had/heeft, gaat alleen leiden tot een proliferatie van nieuwe termen voor hetzelfde. Nieuwe Belg? Nieuwe Vlaming? Mens van andersoortige origine? Persoon met een buitenlands verleden? Laat het uit. Alzheimer in het woordenboek, prima, neen aan de euthanasie.

Mijn pleidooi, hou de allochtoon, stop de autoallochtoon. De allochtoon op automatische piloot. De vermelding d’office. Neen aan de "brand in een allochtoon gezin", neen aan de "allochtone dief aan de haal met grote buit", neen aan de "rellen met allochtone jongeren in Borgerhout". Maar wel ja aan de "Allochtonen twee maal meer kans op geweigerd huurcontract", ja aan de "Ook kinderen van allochtonen hebben taalachterstand", ja desnoods aan de "Allochtoon slaat autochtoon op zijn bakkes".

Hou de allochtoon voor de context waarin hij oorspronkelijk voor diende. Voor de wetenschappelijke verklaring en voor de plaats waar het bericht de afzetting van allochtoon tegen autochtoon rechtvaardigt. Alleen nog in zijn oorspronkelijke betekenis (Allochtoon = elders opgegroeid, nu hier wonend. Hier opgegroeid, niet meer allochtoon). Dat is op niet veel plaatsen, of toch veel minder dan nu. En dan wordt die term misschien langzaam terug minder “besmet”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s