Hoofdstuk afsluiting, afgesloten

Toen we het kochten was het zo. Een huis (links), een garage (onder), een serre’tje ook. Qua tuin alleen wat bomen en struiken rond de oprit. Jonge hagen rondom. En veel gras. Een meter of zestig diep, een meter of veertig breed, allemaal gras.

Tuinschetsen

En dan waren we zes jaar verder. In die tijd een speeltuig erbij gemaakt (bovenaan links), een trampoline ingegraven (bovenaan midden), een schapenwei afgebakend met kastanje voor twee schapen, later ook kippen (rechts boven), een groententuin begonnen (onderaan midden), een bessentuin (onderaan rechts), een bloemenwei (rechts midden), en dan nog een stuk of wat borders geplant (de gele stukken).

Tuinschetsen

Heel wat minder gras dus al. En een groot stuk van het overblijvende gras voor de schapen. 

Maar toen gingen de schapen dood. Een eerste een jaar of vier geleden. Het tweede deze zomer. En hadden we de keus. Nieuwe schapen. Of een andere indeling van de tuin. We kozen het tweede.

En nu is het zo.

Tuinschetsen

De kippen verhuisd. De schapenomheining weg. Drie hoogstam fruitbomen in de afbakening van die kippen. Resultaat: niet meer kijken dwars op de omheining. En zo werd het perspectief ineens heel anders. Van zo:

Blik uit het raam

Is het perspectief nu zo.

Tuin

Maar wel te veel gras, nu dus. Maaien van klus van een half uurtje, karwei van een uur geworden. Zeker dus de bedoeling dat het middenstuk zich de komende jaren gaat opvullen. De border in het midden wordt dan een border langs twee kanten, met wat groenblijvende planten in het midden. En de bloemenwei mag zich vrijelijk uitbreiden.

Tuinschetsen

En dan, op termijn, is m’n droom er ook wat water in te krijgen. Zoiets. 

Tuinschetsen

Een vijvertje/poel bijgevuld met water dat uit de kelder van de garage komt (er staat daar een dompelpomp in, en als die eens twee dagen afligt staat er 10 centimeter water in die kelder, water genoeg dus), en een soortement beekje dat het teveel aan water gezapig naar beneden afvoert. En dan uitkomt beneden in de vijver die daar al is. 

En dan is hij ongeveer zoals ik hem zag, zeven jaar geleden. Toen hij nog gewoon een grasveld met een haag rond was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s