Ontzet

Ik ging subito presto een post schrijven over mijn deelname aan operatie Active Trip. Grootscheepse evacuatieoefening van het Belgisch Leger en Buitenlandse Zaken. Maar ik heb dan nog even gewacht. Dat ging zo.

active Trip - de evacuatie

6:00 – Men staat om op, en begeeft zich naar Brasschaat. Get to the place to get the hell outta that place. En komt er met een honderdtal mensen – merendeels gepensioneerde Kempenzonen – terecht in een sporthal van het militair domein aldaar. Bijna iedereen keurig mooi op het afgesproken tijdstip van 8 uur. Voor de briefing.

9:00 – En men wachte daar dan tot 9 uur tot de briefing begint.

Active trip - briefing Active trip - briefing Active trip - briefing Active trip - briefing Active trip - briefing

9:00 – Men verneemt dat wij inwoners van de fictieve staat Baltonia gaan spelen. Expats aldaar. En het is onrustig in Baltonia. Een zittende president die niet wil wijken, een verkozen president die de macht niet krijgt, onrust, anarchie. Baltonia blijkt in het echt de Provincie Antwerpen te zijn, geen wonder dat er het hoog tijd is om dat te evacueren. Naar Florennes. Daartoe gaan wij ingedeeld worden in groepen. Wel positief aan deze briefing: op geen enkel moment werd er gedreigd dat Pieter De Crem ergens te velde kon opduiken.

9:30 – Men wachte dan een half uur vooraleer men in een groep wordt ingedeeld. Ine (van Matuvu) en ik loodsen onszelf naar de groep met de cameracrew erbij, in de verwachting dat dat de meeste actie te beleven gaat zijn.

ACTIE – Wij worden naar Zoersel gestuurd. Omdat het vluchtelinggewijs realistischer is met bagage en te voet op het Point of Contact aan te komen, nemen wij dus zeer realistisch onze bagage uit de bus om de hoek, en wandelen tweehonderd meter tot het Zoerselse Jeugdhuis Zoezel.

active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel

10:00 – Er is een blauwe baret ter plaatse, die ons vertelt dat hij “non-play” is, en dat de mensen van “play” straks gaan komen. 

12:00 – Men wachte dus een uur of twee, terwijl langzaam aan wat meer legerpersoneel arriveert. Vrijwilligers krijgen een schminkbeurt om straks “gewond” te zijn. Een ploeg van Man Bijt Hond, die een reportage draait over twee broers die meedoen aan de oefening, laat de hoop om de reportage vandaag nog in het programma te krijgen maar varen.

 active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel

12:30 – Men vermeent mondjesmaat dat er straks 50 para’s naar hier komen. En dat er een incident gaat zijn. En een persconferentie.

13:30 – Daar wachten wij dus op. 

active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel Handboek grimage. Altijd handig voor crisissituaties. #at12

14:00 – Meer uitleg. De pers komt in drommen toe. De para’s kunnen hier elk moment zijn. Dat het misschien iets realistischer zou zijn om binnen in het Jeugdhuis te wachten op onze bevrijding. En onze bagage dichtbij te houden. Het kan voor elk moment zijn.

16:00 – Daar wachten wij, de pers, de non-play militairen, de play-militairen, de jeugd van Zoersel en het yoga-klasje in een zaaltje boven de bibliotheek  van Zoersel dan op. De Quick Reaction Force die ons gaat komen halen gaat koude hamburgers en frietjes bijhebben, denk ik.

ACTIE – De para’s zijn daar. Ze proberen hun cool te bewaren terwijl een paar van ons een rolletje spelen (een paar zijn gewond, eentje is zo verward dat hij de indringers wil buitensteken, een paar hebben geen papieren …). Controleren onze papieren binnen, beginnen onze bagage te doorzoeken. Terwijl de eerste mensen naar buiten worden gebracht om in vrachtwagens te steken, het “incident”. Twee snipers nemen de vluchtelingen en para’s onder vuur. Meer gewonden. Papieren en bagage controleren op wapens kan weer herbeginnen. De para’s zien af. Maar slagen er dan toch iedereen op de vrachtwagens te krijgen.

active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel active trip - @ JH Zoezel

17:00 – We zijn op de militaire luchthaven van Zoersel (het lag om de hoek). C 130’en vliegen af en aan. Militaire voertuigen in allerlei maten en gewichten rijden af en aan. Tenzij ze bleven vaststeken in het zand.

17:30 – We wachten daar dan wat.

18:30 – Diplomatiek personeel controleert onze papieren (3de keer), onze bagage (3de keer) en check ons in op vliegtuig 13. We worden in groep verzameld per vlucht en wandelen dan over de tarmac naar een andere loods. Om daar te wachten op de vlucht.

active Trip - de evacuatie active Trip - de evacuatie active Trip - de evacuatie active Trip - de evacuatie active Trip - de evacuatie

19:00 – C-130 komt aan en vertrekt. Zonder ons. Er gaan er subiet nog 2 komen. Wij wachten daar dan op.

21:00 – C-130 komt aan en vertrekt. Zonder ons. Er gaat er subiet nog een komen. Wij wachten daar dan op.

active Trip - de evacuatie active Trip - de evacuatie active Trip - de evacuatie active Trip - de evacuatie active Trip - de evacuatie

22:00 – C-130 komt aan en vertrekt. Zonder ons. Er gaat er subiet misschien nog een komen. Wij wachten daar dan op.

ACTIE – een C-130 komt aan, en wij mogen er op. Parkeert achteruit op de runway, motoren blijven aan, en wij worden in het donker, onder dat oorverdovend geraas en wind, langs de ramp aan de achterkant instappen. Onmogelijk een stabiele foto te trekken in dat geraas, blijkt achteraf. Indrukwekkend moment, dat inschepen. Eenmaal ingestapt wordt je vastgegespt in netten aan de zijkant. Zicht op buiten heb je niet. 

active Trip - de evacuatie active Trip - de evacuatie active Trip - aan boord van een C-130 active Trip - aan boord van een C-130 active Trip - aan boord van een C-130

23:30 – Aankomst in Florennes, na bijzonder zacht vluchtje. Wij worden in een shuttle-bus met Katastroof-soundtrack naar nieuwe formaliteiten geleid. Weer controle van de bagage (4de keer). Weer controle van de papieren (4de keer). Bussen om de expats terug te brengen worden georganiseerd.

2:00 De eerste bus naar Brasschaat vertrekt. Ine zit er op. Ik niet. Achteraf een goed zaak, blijkt, want deze bus had een soundtrack van The Strangers.

3:00 De tweede bus vertrekt. I’m on it. Gaat wel nog een ommetje maken naar Grobbendonk vooraleer naar Brasschaat te rijden. On the plus side, deze bus had geen soundtrack.

5:30 – Aankomst in Brasschaat. Er was gevraagd hier nog te gaan “debriefen”, maar uit vrees dat hier een vijfde papierencontrole en/of bagagecheck zou volgen en weigerend nog een minuut langer tussen de gepensioneerde Kempenzonen door te brengen, meteen in de auto gesprongen.

7:00 – Aankomst in Balegem. Operatie Active Trip ten einde. Operatie Inactive Day At Home begint.

– – – 

24 uur bij het Belgisch Leger dus. Ik zou gezworen hebben dat ik het nooit meer ging doen (ik stam nog uit de tijd van de legerdienst, en had al eens 10 maanden gewacht op het einde daarvan).

Maar ik ben ontzet dus. Een tikje ontzet over het teveel wachten – wat had ik anders verwacht, maar alle actie samengebald had in een uurtje of 10 gekund, het was vooral die 3 uur wachten op de bus naar Brasschaat die er teveel aan was. Maar vooral ontzet uit Baltonia!

Onze expats in het Antwerpse “Baltonia” en daarbuiten mogen op twee oren slapen, BuZa en ABL staan er klaar voor. Als “Balt” de verkiezingen wint, we komen u redden. Gewoon even geduld hebben.

Een gedachte over “Ontzet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s