Renault ZEN

Waar ik ook nog kond van moest doen: dat ik met een geheel door elektriciteit opgewekte aandrijfkracht voortgedreven automobiel heb rondgereden.

Renault lanceert namelijk in januari, autosalon remember, een lijn van elektrische auto’s: Renault ZE (wat staat voor Zero Emission). Ze starten met een sedan (de Fluence ZE) en een bestelwagentje (de Kangoo ZE), maar later komen daar ook nog twee vinnige stadsautootjes bij (de smart-like Twizy ZE en de Zoe ZE). En wij (ik en andere eminente autodeskundigen zoals boskabout, janseurinck, unexx, Andrew …) mochten die proberen. In Vorst.

Het werd wat mij betreft een kennismaking die wel aan de kapstok The Good, The Bad and The Ugly kan hangen.

The Good

Dat dat wel zalig rijdt, zo uitsluitend elektrisch. Dat zoemt, in de plaats van dat dat brult. Je hoort het niet starten, je hoort het niet wegrijden.
En versnellen is geen kwestie van versnellingen, je hebt het volledige koppel op alle snelheden volledig ter beschikking. Zodat de auto die wij konden testen (de Fluence) met zijn 60pk eigenlijk aanvoelt als een veel krachtiger auto (toch iets in de buurt van de 90 pk).

Ook bij the good kan dat die Fluence waar wij mee mochten testrijden zowel langs binnen als buiten bepaald elegant voorkwam.

Fluence Z.E.

The Bad

De autonomie, van 160 kilometer. Dat kan ermee door, maar het zorgt in de praktijk toch voor hoofdbrekens. Dat je altijd en overal moet kunnen rekenen op oplaadpunten, dus. Doenbaar als je precies weet waar je naar toe gaat (bvb. naar mijn ouders in Genk, een 140 km, waar de auto dan meteen aan de stroom kan om op te laden voor de terugreis), maar wat met minder zekere bestemmingen (een tripje naar de zee, de Efteling, een reis naar Frankrijk …)? Alles wat dat onspannen zoemen van de rijervaring aan welbehagen meebrengt, opgeslokt door de knagende onzekerheid van het metertjevandebatterijkijken.

Een ander “The Bad” in de Fluence die wij testen was de kofferruimte. Het is een redelijk grote auto. Maar met een kofferruimte waar ternauwernood 1 koffer in past. De rest gaat op aan de batterij, een geval van 350 kilo.

Dat maakt de auto’s uit de ZE-lijn voor mij toch nog ongeschikt als eerste auto. Maar (en dat is ook een markt) wel heel geschikt als tweede auto, als stadsauto, of in carpoolprojecten. Ware daar niet “the ugly”.

The Ugly

Dat reserveer ik voor de batterij. Een kostelijk geval, zo’n autobatterij, die de kost van de auto met ongeveer 14.000€ zou verzwaren, en de auto dus wat uit de markt zou prijzen.
Daarom werd er gekozen voor een soortement leasing-formule voor de batterij. Je koopt de auto, maar huurt voor een maandelijks bedrag de batterij erbij. Inclusief pechverhelping (als je zonder stroom valt word je naar een oplaadpunt gesleept) en garantie (als de batterij onder 75% van z’n capaciteit komt te vallen wordt de batterij vervangen).

Het probleem dat ik daarmee heb is wel dat je daardoor bij de aanschaf van de auto vervalt in gsm-toestanden. (Schijnbaar) goedkoop kopen dus, maar daarna in maandelijkse schijfjes dat (schijnbaar) voordeel opsouperen en aan het eind van de rit een pak duurder uitkomen, dat principe.

Op facebook plaatste Renault zo een mooie rekenmodule, waarbij je kan uitrekenen hoeveel je kan besparen door zo’n auto uit de ZE-lijn te kopen. Voor mij (25000 km/jaar, diesel, Citroën C8) rekent de module mij zo uit dat ik met een Fluence jaarlijks 1828 euro kan besparen!

Maar bij gebruik als tweede auto verdwijnt natuurlijk een groot deel van dat voordeel. Minder kilometers, minder voordeel.

Heb de verschillende voordelen vs jaarlijkse kilometers eens in een grafiekje afgezet, de rode lijn hieronder:

Batterijhuur Renault Z.E.

Heel wat negatiever wordt dat als ik ook de batterij-lease in de kilometerkost ga meetellen, de blauwe lijn. Pas vanaf +- 19.000 kilometer per jaar wordt de Fluence Z.E. goedkoper dan mijn huidige, en veel zwaardere, dieselauto.

Als ik dan ook nog wat koffer en ruimte voor koters zou willen, moet ik vergelijken met de Kangoo. En dan valt de financiële vergelijking helemaal in het water. Een stuk duurder in aanschaf, en door de batterijhuur bij geen enkele kilometers/jaar voordeliger.

Eindconclusie: Renault had zijn Z.E. beter Z.E.N. genoemd, naar de rustgevende rij-ervaring. En de batterij lease als keuze voor de koper gedaan, niet als enige optie, z(onder) e(nge) n(asmaak).
En die afkorting had dan ineens ook kunnen staan voor Zeurt Eens Niet. Een elektrische auto, hebt ge daar niet al lang van gedroomd? Wel, hij komt eraan. Geruisloos. Zoemend. Zoekend naar een stopcontact in uw buurt.

Een gedachte over “Renault ZEN

  1. Leuke analyse, maar misschien moet je het eens anders bekijken. Het beperkte bereik is vooral een psychologische barrière, net als het idee dat een batterij huren hetzelfde zou zijn als de gsm-koppelverkoop.

    Het gros van verplaatsingen met de auto gaat over vrij korte afstanden (tenzij je wekelijks naar zuid-frankrijk mag reizen). Je zou de elektrische wagen dan ook vooral als eerste auto moeten zien, voor dagelijks gebruik. Naar de bomma of de zee vanuit Limburg kan je beter snorren met de klassieke auto, of met de trein natuurlijk.

    Het voordeel dat schuilt in het huren van een batterij ligt niet in de kostprijs als er niets misgaat, maar wel in de service die je terugkrijgt. Als je de auto met batterij koopt, en de batterij geeft de geest ( het grootste risico bij elektrische wagens), dan sta je opnieuw voor grote kosten. Bij het huur-systeem zorgt Renault ervoor dat je constant een tiptop batterij hebt. Het geeft hen bovendien het voordeel om oude batterijen vlot terug te krijgen, zodat ze de dure materialen erin efficiënt kunnen recycleren. Goed voor het milieu, voor het kostencijfer van Renault, en dus ook voor de klant.

    Elektrisch rijden gaat om meer dan wennen aan de afwezigheid van het grommende geluid van een zes-cylinder 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s