Just another tool

Een van de merkwaardigste, en dus een van mijn favoriete, blogs op het internet is die van het Nieuw-Zeelands collectief ¥ª₰ ¥∀₰ §฿₣∑₦₭$ (lees: jah jah sphinkx). Elke paar dagen braken die een blogpost over de wereld uit, bestaande uit niks dan beeldjes. De connectie ertussen moet u zelf maar bedenken. Associatie van het een naar het ander, via Google image search, de rode draad. Mindfucks, dikwijls.

Vandaag stond er ergens in deze stream of imageness een cartoon:

It's just another tool, don't let it use you

Perfect toepasbaar op het apparaat waarop u dit aan het lezen bent (computer, phone, tablet, ereader …). En toch komt dit uit een ver verleden. Digibarn, een archief van all things computer, leert dat deze comic komt uit een stripboekje van ene Rich Didday, uit de begintijden der personal computing. 1976. Gezien, toen al.

Misschien zou het – 35 jaar later – nog geen slecht idee zijn deze cartoon of zijn boodschap “It’s just another tool, don’t let it use you” te zetten bij elke review of reclame voor een nieuwe release, nieuwe telefoon, nieuw hebbeding.

In hetzelfde boekje, even verderop, een verhaal over een mens die een persoonlijke computer in elkaar vijst:

A Story of Virtual Reality: Escape (1976)

Een digitale wereld creëren, erin opgaan, en onszelf erin verliezen. 1976. Gezien, toen al.

Misschien zou het – 35 jaar later -nog geen slecht idee zijn deze cartoon of zijn boodschap “Don’t lose yourself in it” verplicht te maken bij de lancering van elk nieuw sociaal netwerk, elke nieuwe Google Buzz,Wave,Plus, elk nieuw Facebook initiatief, elke hippe “share what you’re doing” …

En nog verderop, nog al zo’n moment.

Opposing Computer Manufacturers (cartoon 1976)

1976. Gezien, toen al.

Toen wellicht over Atari vs Commodore. Maar misschien zou het – 35 jaar later – nog geen slecht idee zijn deze cartoon of zijn boodschap “You’re a drone for corporate intrests” verplicht te maken bij elk standpunt in een discussie tussen fanboys, Apple/Windows/Linux, iOS/Android, Google/Facebook…

Merkwaardig.

Bron images: http://www.digibarn.com/collections/comics/finite-state-fantasies/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s