Spoiler alert

Michelin Winter Experience

Deze week in de blogpost die u nu aan het lezen bent: onze man test winterbanden.
Cut: @houbi worstelt met een auto met automatische versnellingsbak, en brengt daarmee de auto bruusker tot stilstand dan gebruikelijk is voor tot stilstand komende auto’s. Passagier @maartenschenk vliegt bijna door de voorruit en zegt “How jong“.
Cut: meisje buiten auto roept “Gij staat verkeerd!“. @houbi rijdt dus langzaam naar juiste plaats, en verplettert daarbij enkele kegeltjes. Passagier @appelogen zegt “Gij rijdt daar gewoon over of wa?

Inderdaad, onze man was dus uitgenodigd door Michelin, voor een uiteenzetting over winterbanden. In het algemeen en die van hen in het bijzonder. Dat die beter zijn dan gewone zomerbanden, zodra het weer onder de 7°C blijft. Want dan wordt gewone rubber te hard, en vermindert dus de grip op de weg. Al zeker bij glad weer. Remafstand, wegligging, aquaplaning … the lot. En winterbanden zijn niet gek veel slechter bij temperaturen boven de 7°C. Beetje meer rolweerstand en dus meerverbruik, langere remafstand … maar niks ergs. Kortom, Michelin beveelt u hun winterbanden van harte aan.
Maar dat was de theorie. Want er mocht ook aan den lijve ondervonden.

Coming up next in “Onze man test winterbanden”:

Cut: @houbi maakt noodstop. Gierende remmen. Auto vliegt recht op obstakel af.
Cut: Instructeur lacht smalend “Dat was oewel een beetje vroek kefreind, hein”.
<commercial break>, met daarin 1 advertentie, en 2 aankondigingen van komende blogposts op de blog die u nu aan het lezen bent.

Wat vooraf ging, onze man test winterbanden, op uitnodiging van Michelin, op het circuit van de “Peugeot school voor automobielbeheersing”, Nijvel. Na een uiteenzetting over de theorie van winterbanden was het tijd voor de praktijk.

De eerste proef was er eentje waarbij je 50 moest rijden, ter hoogte van een kegel vol in de remmen gaan, en daarbij te trachten een twintig meter verder staande kegel te ontwijken. En dat terwijl het serieus regende en het asfalt dus behoorlijk glad was. Spoiler alert: iedereen slaagde erin het obstakel te ontwijken, want met winterbanden houdt ge wel grip. Dat zou met geen winterbanden geen waar geweest zijn.
Onze man slaagt wonderwel voor deze uitdaging, alhoewel de eerste keer volgens de instructeur veel te vroeg op de rem werd geduwd. “Dat was oewel een beetje vroek gefreind, hein” Geluidstrack: tooook, tok, tok, tok. Muziektrack: “Nobody here but us chickens”.

Coming up next in “Onze man test winterbanden”:

Cut: @houbi stapt in een sportwagen. Of probeert dat. Want de deur is dicht en er is nergens een knopje te zien. “Hoe moet dat hier open?
Cut: meisje buiten auto roept “Gij staat verkeerd!“. @houbi rijdt dus langzaam naar juiste plaats, en verplettert daarbij enkele kegeltjes. Passagier @appelogen zegt “Gij rijdt daar gewoon over of wa?
<commercial break>, met daarin dezelfde advertentie als daarnet, en 2 andere aankondigingen van komende blogposts op de blog die u nu aan het lezen bent.

Wat vooraf ging, onze man test winterbanden op uitnodiging van Michelin, op het circuit van de “Peugeot school voor automobielbeheersing”, Nijvel. Na een uiteenzetting over de theorie en een eerste remproef was het tijd voor wat sneller werk.
De bloggers mochten in een Hummell, op een minicircuitje tegen te tijd racen. Was niet zo moeilijk, want er ging een instructeur mee die constant “remmen, remmen” riep. Wat wel moeilijk was, was de deur openkrijgen, want er zat langs buiten nergens een knopje aan. En niet schakelen (want de korte stukken waren te kort). En niet te glijden (wat deze test met winterbanden te doen had was niet meteen duidelijk). En een scherpe tijd neer te zetten (want die van mij sloeg nergens op).

Over dus naar de derde test. Weer een remtest. Deze keer op een epoxy ondergrond, die de gladheid van vastgereden sneeuw goed zou benaderen. Weer aankomen met 50 km/h en dan na een signaal van een meettoestel alles dichtgooien. Al snel bleek dat auto’s met winterbanden dit nogal eens geen klein beetje korter doen. Bij de testauto’s was er ook een camionette, en daar had je met de zomerbanden echt wel nul komma nul grip op de gladde ondergrond. Pas op de asfaltstrook, dicht bij het decor, kon je daar mee tot stilstand komen.
Ondanks dat deze test absoluut niet moeilijk was, slaagde onze man er toch in voor wat animo te zorgen, en wel door in de verkeerde aanrijstrook aan te schuiven. En hij dus enige rubber kegeltjes diende te verpletteren om terug op de juiste plaats te geraken. Geluidstrack: sad trombone. Muziekje: Britney Spears: “Oops, I did it again”.

Snel. Tijd voor een onderbreking. Coming up next in “Onze man test winterbanden”:

Cut: @houbi worstelt met een auto met automatische versnellingsbak, en brengt daarmee de auto bruusker tot stilstand dan gebruikelijk is voor tot stilstand komende auto’s. Passagier @maartenschenk vliegt bijna door de voorruit en zegt “How jong“.
<commercial break>, met daarin weer die advertentie, en alle 4 de aankondigingen van komende blogposts op de blog die u nu aan het lezen bent.

Wat vooraf ging, in onze man test winterbanden:, onze man klunst zich lustig door 3 rijproeven op het circuit van de “Peugeot school voor automobielbeheersing”, Nijvel. En de proef waarvoor de meeste rijvaardigheid voor nodig is moest nog komen.

Weer een epoxy ondergrond, voor proef 4, en dit keer in een bocht. Opdracht, er met 50 km/h aan komen gereden en te trachten die bocht “te houden”. Met een auto op zomerbanden, eentje met winterbanden, en eentje met verschillende banden op de voor- en achteras. Gefundenes fressen voor de auto met winterbanden, want daar kon je als je dat wou zelfs nog gas bijgeven in de bocht. Indrukwekkend wegvast.
De auto met zomerbanden bleek met wat tegensturen ook nog plusminus controleerbaar aan een lagere snelheid, maar bij 50 per uur ging die toch onvermijdelijk aan het slippen. De auto met zomer en winterbanden door elkaar was helemaal niet te houden.
Ondanks dat onze man het er bij dat slippen redelijk gecontroleerd van af bracht, slaagde hij er toch in nog een mens bijna door de voorruit te katapulteren. En wel de heer @mschenk die niet had zien aankomen dat de heer @houbi niet wist dat een auto met automatische versnellingsbak die nog aan het rijden is van “Drive” naar “Park”-stand te schakelen geen goed idee is.

Volgde nog: een prijsuitreiking voor de beste chauffeur (nodeloos te zeggen dat onze man hier niet op het hoogste schavotje eindigde). Een goodie bag (een soort overlevingspakket voor auto’s – zonder winterbanden wellicht – in winterse omstandigheden: plaid, muts, krabber, warme sokken …) en een boek over de geschiedenis van het Michelinmannetje, Bibendum. Vaarwel zeggen. Op zomerbanden naar huis rijden. En de blogposts van de andere aanwezige bloggers (mét filmpjes en al) lezen:

En een “grand merci” voor Mario Criscuolo, van het agentschap Buzzparadise, en de mensen van Michelin voor de uitnodiging. Muziektrack: ABBA, “Thank you for the music”.

Volgende week in “Onze man test winterbanden”: Dirk gaat naar de garage en koopt een set winterbanden.
Cut: @houbi doet iets heel erg doms en onhandigs, tevens het enige bezienswaardige dat er die de hele volgende uitzending te zien gaat zijn.

(voor de halve begrijper van de vorm: vervang in het bovenstaande winterbanden door bijvoorbeeld restaurant of wielertoerisme of dierenmanieren of overleven op een eiland, blog door vtm of vt4 of één of 2be, and you’re good to go. Dat ge tegenwoordig al de hele uitzending in de breaks en voorafkondigingen ziet, dus, en ge u dus afvraagt waarom in hemelsnaam ge nog naar het hele programma zit te kijken).

3 gedachten over “Spoiler alert

  1. Spoiler alert: Naast winterbanden, werkt reclame ook: De bandensector heeft vorig jaar een recordbedrag uitgegeven aan reclame: 3,5 miljoen euro … http://nos.nl/l/303350

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s