In de wolken

Weinig mensen weten dit, maar tussen de bedrijven door ben ik overheidsambtenaar bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Nog Iets (VDAB in ’t kort). Een prima job, toch als je op tijd de tijd prikt en de vergaderingen weet te vermijden.
Groot was evenwel mijn verbazing toen ik een maand of zeven geleden zonder voorafgaande werkgroepen, managementdocumenten, intranetdirectives of mailtjes met rode enveloppe en een man of 50 CC werd uitgenodigd op een vergadering over VDAB in the cloud.

Wat moeten die mensen van mij“, was mijn eerste reflex natuurlijk.

De vergadering bleek een aaneenrijging van powerpointende consultants van Capgemini over integratietrajecten, migratieprocessen, smart devices, Google apps, business cases, projecttrekkers en dies meer. Bref, ik begreep er niks van.

Maar mijn wantrouwen was natuurlijk gewekt. “Wat gaat dat geven“, dat VDAB in the cloud?

Enige dagen nadien stond onze Head of IT te pronken in alle IT-boekjes met verhelderende uitleg als:

Al geloofden we er sterk in, toch zaten we met heel wat vragen zonder duidelijke antwoorden. Zo beschouwen we de cloud nog niet als een oplossing waarmee we ons datacenter onmiddellijk kunnen optimaliseren; we kiezen liever voor virtualisatie. De Cloud werd in het globaal strategisch beleid van de organisatie te berde gebracht met het oog op een onafhankelijke analyse, omdat we de denkoefening liever zelf doen dan die van de leveranciers te moeten ondergaan, voegt Paul Danneels eraan toe. De strategie staat centraal in de job van informaticus!

Unk. Terwijl ik natuurlijk alleen maar wilde weten hoe dat dat zit: is de vakbond daar wel akkoord mee, met die cloud, en is dat wel volledig in orde met de vlaamse taalwetgeving om naar iets in ’t engels over te stappen en zo?
En rijden er daar wel treinen naar die cloud, of moet ge dan overstappen in Zaventem?

En waarom kiest de VDAB voor de cloud Google? Danneels:

Google biedt een open en vernieuwende technologie tegen een lage kostprijs. Een ander praktisch voordeel om te vermelden is de natuurlijke gebruiksvriendelijkheid. Heel wat medewerkers gebruiken Gmail voor hun privébehoeften.

Unk. Terwijl wij voor onze privébehoeften toch allemaal gewoon naar het fris ruikend kamertje aan het einde van de gang gaan.

“Ons IAM-beleid en onze gegevensclassificatie zullen waarschijnlijk moeten worden aangepast”, voegt de CIO er nog aan toe. “Het project staat dus op de sporen en de toekomst heeft ongetwijfeld nog heel wat mogelijkheden voor de public cloud in openbare omgevingen in petto. Want ‘the sky is the limit’ als we het over de cloud hebben”, besluit Paul Danneels.

Unk. Unk. Unk. Vragen, vragen, vragen. Die cloud onbegrijpelijker en ongrijpbaarder met de minuut. Nefast voor een ambtenaar. Die wil antwoorden.

Groot was dan ook mijn opluchting toen vorige week die antwoorden eindelijk kwamen. Niet van de VDAB, maar van Telenet, die een cloud-computing winkel opent: de wolkenwinkel.

Cloud computing volgens Telenet

Eindelijk in mensentaal en door een collega-ambtenaar klaar en duidelijk uitgelegd wat dat nu eigenlijk is, die k-k-k-cloud.

Eindelijk kan ik me er een voorstelling bij maken. Een beetje ongemakkelijk bij de idee in zo’n stofjas met gele arm te moeten gaan werken. Maar met de juiste premie willen waar daar niet moeilijk over doen.
VDAB in the cloud, here we come!

2 gedachten over “In de wolken

  1. Cloud gaat nooit doorbreken zonder symmetrische internetsnelheden. Begin maar eens al je bestanden te uploaden naar die cloud tegen 2 megabit per seconde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s