Een nieuwe ombudsman

Als bloggers journalisten zijn (een vaag artikel, dat in feite gaat over deze zaak), dan is een blog een krant (of in mijn geval eerder een onregelmatig verschijnend weekblad) en kunnen wij bijgevolg niet achterblijven. Daarom een mededeling van interne orde:

Dirk Houbrechts, blogger op deze blog, gaat vanaf vandaag aan de slag als nieuwe ombudsman van houbi.com. De vorige was om persoonlijke redenen gestopt, of ergens onderweg zoek gelegd, of nooit begonnen.

Om eerlijk te zijn: op de redactie rees twijfel of we wel een nieuwe ombudsman moesten aanstellen. Draai of keer het, maar het doet pijn om op eigen blog bijwijlen striemende kritiek te publiceren op het eigen werk, zelfs al stelt dit alles welbeschouwd eigenlijk nooit veel voor. Een fabrikant van koekjes zet ook niet zelf op zijn verpakking dat in de vorige lading te weinig suiker zat?

Precies, we zijn geen koekjesbakkers. Wij doen hier maar wat. We proberen dat zonder scrupules te doen, hanteren absoluut geen strikte journalistieke regels en maatstaven. Streven geen objectiviteit na, en al helemaal niet de scheiding van berichtgeving en commentaar, woord en wederwoord. We hebben geen idee over wat maatschappelijk relevant is maar we koesteren wel onze onafhankelijkheid.

Wij als redactie zullen op onze staart getrapt worden. De columns en tweets van de ombudsman zullen op de redactie in seminaries worden besproken/eigenlijk gewoon genegeerd worden.

Is Dirk Houbrechts niet eerder de huiscriticus? Revisor? Thuislezer? Het persoonlijke Observatorium van houbi.com? Ach wat, blogs hebben ombudsmannen. Zij houden er zelfs een vereniging op na. Het is een herkenbare naam, ook al zal hij concrete, persoonlijke klachten en vragen om rechtzettingen niet zelf behandelen, maar verticaal klasseren.

Laat deze ombudsman in de eerste plaats lezen en interpreteren. Zoals zijn voorganger doet hij dat onafhankelijk van de blogredactie – die zijn bijdrages in haar geheel kan en zal weigeren, maar ze niet kan aanpassen.

Die opdracht hebben we Dirk Houbrechts meegegeven: wees onze eerste (en vaak enige) lezer. Heb ons lief, en wees daarom streng.

Noot van de ombudsman:

Zoudt ge hier lay-outmatig niet eens een duidelijker onderscheid kan maken tussen ‘groot’ en ‘klein’, tussen ‘lichte’ en ‘echte’ blogberichten. Dat lijkt hier allemaal even (on)belangrijk. Dus krijg je ook meer reacties als: “Is dit nu feitelijk om te lachen? Of serieus?“.
Ge neemt hier een artikel uit de Standaard van deze week en de eerste bijdrage van de DS-ombudsman, en doet daar een paar aanpassingen aan, zonder dat iemand dat gaat beseffen.
Ik denk dat het onderschat wordt, in welke mate een blogschrijver zijn blog als een geheel beschouwt met de info die hij daarvoor las, en in welke mate de online consument de blogposts individueel, los van dat geheel leest. Als nieuws gaat ‘zwerven’ – als individuele stukken gedeeld worden, en lezers belanden meteen op de artikels zelf, zonder eerst via de oorspronkelijke bron te gaan – valt een dosis contextgebonden informatie weg.

Noot van de redactie:

Fuck off, Houbrechts. Ge zijt al ontslagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s