Playtown

Over die keer dat ik naar Brussel gelokt werd met gratis tickets voor de speel(goed)beurs Playtown in Brussel.

Playtown - speelbeurs in brussel

De theorie, aka de persmededeling:

Van 4 tot 7 november verenigt de beurs Playtown in Tour & Taxis voor het eerst de leveranciers, merken en culturele instellingen rond eenzelfde project: een interactieve speel- en belevingsbeurs op nationaal niveau.

Playtown is een uniek speel- en belevingsevenement rond de wereld van spel en kinderen, vier dagen voor de ganse familie. Voor de ouders en grootouders is het dé gelegenheid om creatieve ideeën en oplossingen op te pikken. De kinderen vinden er een reusachtig speelterrein, verspreid over maar liefst 4 zalen en meer dan 9500 m2, waar ze nieuwe spelletjes en speelgoed kunnen uitproberen. Ze kunnen er in avant-première kennismaken met de laatste nieuwigheden.

De praktijk, aka na een bezoek op donderdagnamiddag:

 • Het aanbod van speelgoedfabrikanten was OK, van de “beleving” had ik iets meer verwacht. De beurs zelf doet daar namelijk niks zelf voor (zoals ik verkeerdelijk dacht), alles is afhankelijk van de stands van de exposanten. De meesten voorzien inderdaad een speelhoekje, een paar zijn geheel op spelen ingesteld. Niet zo leuk als een bezoek aan een pretpark dus, maar wel leuker dan een bezoek aan een speelgoedwinkel (want je kan heel wat zelf proberen).
 • Het eten was op. Niet supererg, maar wel niet fijn dat je daar eerst twee keer een half uur voor had moeten aanschuiven om dan te horen dat er bijna niks meer was.
 • Het was er wreed druk. Niet dat ge in de gangen niet meer kon bewegen. Wel in de zin dat telkens ge ergens langs kwam waar iets te beleven viel, het vrij lang aanschuiven was. Vanaf vier uur werd het wel plots een stuk rustiger, en konden we nog heel wat “doen”.
 • Ik ben er de eerste keer in mijn leven een kind verloren. Daantje (5) en Maud (3) wilden graag op een reuzegroot avonturen-opblaas-parcours, waar de kinderen in groepen van een stuk of vijftig tegelijk in werden gelaten. Aanschuiven dus. Waarna Maud plots niet meer wilde. We Daantje op de eerste plaats in de rij achterlieten. En toen we een paar minuten later terugkwamen om te zien of hij nu al was binnengelaten in het speelparcours, was hij nergens meer te bekennen. Lichte paniek, maar niet lang. Want daar werd “Daantje, 5 jaar, wacht op zijn papa en mama in de infostand” al omgeroepen. Hij was het wachten beu geraakt, naar ons op zoek gegaan en uiteraard de verkeerde kant opgelopen.
 • Sinterklaas was er, en daar geraakten we dan weer wel zonder enige wachttijd bij. Redelijk vroegskens op het jaar, en de goedheilige man had zijn “act” dan ook nog niet helemaal “together”: hij had geen pieten bij (wel enkele bevallige groene elfjes om hem te helpen) om een snoepje uit te delen, had geen boek om het goed/slecht gedrag van de kinderen eens op te zoeken, en hij sprak frans. Ter zijner verdediging: Sint moet op zo’n beurs in Brussel natuurlijk beslissen om frans of nederlands te spreken op basis van wat kindergemompel. Bij de onze koos hij dus mis.

Afijn, niet allemaal kommer en kwel. Het was al bij al een redelijk leuk dagje uit, zij het van de vermoeiende soort.

 • Favoriete ding van Daantje (5): de Lego-stand, en meer in het bijzonder een hindernissenparcours waarop trucks met zeer onafhankelijke wielen en een afstandsbediening zich voorzichtig een weg baanden. Knap van de mannen van de Belgische Lego User Group (belug). Ook de Lego-spellen, waarover ik hier al eens schreef, stonden er.
 • Favoriete ding van Maud (3): een exposant met Hello Kitty materiaal (stylo’s, mappen, tasjes en meer van dat).
 • Favoriete ding van Floor (1): de V-Tech stand, en meer bepaald de loopautootjes die ter plaatse konden worden geprobeerd. Waar ik dus bijna een tweede kind kwijt raakte, ware het niet dat haar ontsnapping werd stopgezet door de benen van voorbijgangers.

Playtown kunt ge dit weekend nog bezoeken. Het is te doen in het “Tour & Taxis”-gebouw in Brussel, tussen 10 en 18 uur. Inkom voor volwassenen: 10€. Kinderen (3-14): 7€. Alle praktische info op playtown.be

3 gedachten over “Playtown

 1. Het lego hindernissenparcours (samen met de uitleg van de maker) waren hier het succesnummer. De rest vond ikzelf ook maar naar de flauwe kant, maar de kinderen hebben zich toch geamuseerd (en dat is het belangrijkst …)

  Like

 2. Zo negatief was ik niet, hoor. Gewoon een beetje pech gehad (met dat verloren lopen, de catering die twee keer zonder gerief viel als ik had aangeschoven, en de Sint die aan een pauze toe was). ’t Is een leuke manier om nieuw speelgoed te leren kennen en ineens de reacties van uw kinderen erop te zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s