Schaam uw lip

Weet ge wat wij zeiden, in Genk in mijn jonge jaren, als iemand iets doms gezegd had? Wij zeiden dan “Schaam uw lip, jong”.

Het geeft 0 resultaten op Google. Dus ofwel is die uitdrukking radicaal en met succes uit het geheugen der mensheid gewist, wegens al te schamelijk, ofwel was het enkel in ons vriendengroepje dat “schaam uw lip” een staande uitdrukking was.

En hoe ik daarbij kwam: omdat Bob Guccione dood is. De man die Penthouse – en wellicht nog een paar andere kutbladen – uit de grond stampte in 1965. Doorging waar Playboy stopte. De uitvinder van de full frontal nudity, althans toch in boekskes voor een breed publiek. Als Conscience zijn volk leerde lezen, dan was Guccione het de die de wereld leerde liplezen.

En hoe ik nu lees dat die man in 1979 ook medemaker van Caligula was. Guccione produceerde die film aanvankelijk met als regisseur Tinto Brass, maar veranderde zijn rol later naar regisseur door het toevoegen van enkele zeer expliciete sexscènes tussen het hooggestemde acteerwerk van bijvoorbeeld Peter O’Toole, Malcolm McDowell en Helen Mirren door (lezenswaard hierover: the greatest con in Hollywood history).

Cast "Spartacus, Blood and Sand"

En hoe ik daar pas nog aan had zitten denken, nu ik op Prime de serie “Spartacus, blood and sand” volg.

Een kruising tussen Spartacus (de film met Kirk Douglas, vanwege de naam en het verhaal), Gladiator (de film met Russell Crowe, vanwege het machismo aka homo-erotiek van de gladiatoren), Rome (de schitterende TV-serie, vanwege de epoque en de gratuite sex), 300 (de film – this. is. Sparta. – vanwege het gestileerde geweld en bloed), Xena Warrior Princess (Lucy Lawless doet mee als Lucretia). En Caligula dus.

Brood en spelen. Het leven zoals het is, volksgunst. Duim naar beneden. Slaven en Romeinen. Fabula acta est. Schaam uw lip.

5 gedachten over “Schaam uw lip

  1. Ik ken ook alleen ‘zwijg uw lip’ (eigenlijk vind ik dat ge dat zelfs fout moet schrijven als volgt: ‘zwijg u lip’). Maar ik ben niet van Genk. Woon er een dik half uur vandaan, net niet meer in Limburg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s