De snelste kassa

Wat ziet mijn lodderig krantenlezend oog: Colruyt experimenteert met een nieuw aanschuifsysteem aan de kassa’s: niet meer een rij per kassa, maar een lange slingerende slang waarbij de voorste naar een vrije kassa gewenkt wordt.

Aanschuiven in slang in de Colruyt

“Godverdomme!”, mijn eerste reactie natuurlijk, “daar gaat mijn na jarenlang oefenen en verfijnen opgebouwde fingerspitzengefühl om de snelste kassa te kiezen”. Mijn geheime formule, iets waar ik dacht ooit nog grof geld aan te kunnen verdienen, in één klap waardeloos. Dus smijt ik ze hier maar voor de leeuwen:

x = (a/b) + (c/a) + d + e + f – g

met
x = kans dat dit de ideale kassa is
a = de lengte van de aanschuifrij
b = het gemiddeld aantal items per kar in de rij
c = het aantal +60-jarigen in de rij
d = variabele met waarde 1 als de kassierster er uitziet als een jobstudente, waarde 2 als de dicht-bij-mijn-pensioen-mij-kunt-ge-niks-meer-maken uitdrukking op haar gezicht valt af te lezen
e = het aantal om een snoepje zeurende kleuters
f = het aantal niet van een prijssticker voorziene groenten en fruit items waarvoor “groenten en fruit kassa 4” gaat omgeroepen moeten worden
g = het aantal lege kassa’s links en rechts van de rij (die als God bestaat dus misschien gaan geopend worden terwijl je staat aan te schuiven).

Dan is het slechts een kwestie van razendsnel deze formule te berekenen voor alle beschikbare rijen, om vervolgens te kiezen voor de rij waarin de hawtste MILF achteraan staat aan te schuiven. Want daarachter gaat het wachten toch het snelst.

Maar nu. De nivellering naar beneden van het kassa-aanschuiven. Iedereen wacht even lang. Het einde van de aanschuifmeritocratie. Skills en inschattingsvermogen en ervaring van geen tel meer. Nooit meer het triomfantelijke gevoel het warenhuis zeker wel een halve minuut eerder dan de losers van de rij ernaast te kunnen verlaten.
Boycot dus de slang. Als we dit laten gebeuren, hebben de communisten gewonnen!

7 gedachten over “De snelste kassa

  1. Sorry Dirk, maar jou f-factor (f = het aantal niet van een prijssticker voorziene groenten en fruit items waarvoor u201cgroenten en fruit kassa 4u2033 gaat omgeroepen moeten worden) gaat niet op hu00e9 in de Colruyt 😉

    Like

  2. Ik herinner me een cursus aan de univ waar ze allerlei wiskundige modellen hadden ontwikkeld omtrent deze dingen, en u00e9u00e9n lange slang met meerdere kassa’s bleek wiskundig inderdaad het efficiu00ebntst.nnHoubi past allicht niet in dat wiskundig model 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s