Bye Mio, Hi Tom

Een jaar of 3 geleden kwam er hier voor het eerst een GPS in huis. Een Mio, omdat die toevallig in de FNAC in reclame stond en omdat het leek of dit GPS-toestel niet alleen kon dienen voor in de auto, maar ook voor op de fiets.
Achteraf bekeken een serieuze miskoop: Het ding verloor bij niet-in-gebruik energie uit de batterij, zodat je bij elk gebruik de hele opstartprocedure vanaf 0 moest herhalen (starten apparaat, ingeven tijd en datum, kiezen taal, starten maps-programma, kiezen Vlaamse stem, ingeven route, eeuwigheid wachten op accurate GPS-locatie). De maps bleken met geen macht te updaten. Voor fietstochten bleek de batterij een serieuze hinderpaal (max 1,5 uur, zodat je het altijd uit moest zetten, en als je de weg wilde weten altijd een hele tijd moest wachten tot het weer een positie gevonden had). En, erger nog, regelmatig en meer en meer sloeg het ding tilt in het midden van een route. Bron van menige vloek en heel wat getier, kortom.

Vandaag de knoop doorgehakt: de Mio vliegt buiten. Verbannen naar het kerkhof der gadgets die ooit superinteressant en nuttig leken maar het niet waren (een plaats waar àlle gadgets trouwens vroeg of laat belanden).

Een enorme vergelijkende warentest uitgevoerd, de Test Aankoop aanbevelingen van de voorbije 3 jaar gelezen, 3 Amerikaanse, 1 Nederlands en 1 Duits forum doorploegd, 5 gadgetblogs nagelezen, prijzen opgevraagd bij 10 aanbieders. Euh … niet echt.
Gewoon even getwijfeld of ik voor een oplossing met carkit voor iPhone ging gaan (niet gedaan, wegens toch iets teveel negatieve beoordelingen online) en dan maar beslist om toch voor een dedicated apparaat te kiezen. En naar de Mediamarkt met de gut feeling dat Tom Tom eigenlijk de makkelijkste producten en met Live en kaartupdates door gebruikers eigenlijk de juiste keuzes maakt. Gekozen voor een Go Live 750.

Na eerste gebruik alleszins supertevreden van de overstap. De kaarten in 2D-weergave zien er iets minder gelikt uit, maar voor de rest alleen maar voordelen: geïnstalleerd en vertrokken binnen de 5 minuten na het afrekenen aan de kassa. Alle menu’s en commando’s lijken logisch en op de plaats dat je ze verwacht. Herberekenen van een route gaat supersnel en zonder protesteren zoals bij de vorige GPS. Routetijd worden berekend met inbegrip van zone 30’s, zebrapaden, rode lichten én verkeersdrukte, in plaats van de altijd veel te optimistische schatting bij de vorige GPS. Enorm veel informatie op het scherm. Zeer gemakkelijke en stevige houder waarbij je geen kabeltjes in de GPS moet prutsen.

Allemaal nog niet in detail bekeken, maar de eerste indruk is er altijd eentje die belangrijk is. En die zit goed.

Volgende plan: eens een beetje beter worden (van gezondheid en zo, ik sukkel met een lichte longonsteking), zodat ik de GPS in kwestie ook effectief eens nuttig kan gebruiken.

Trouwens, en omdat u er misschien iets aan heeft: ondertussen zag ik dat TomTom op zijn site de live verkeersinformatie ook online raadpleegbaar heeft gemaakt. Je krijgt er dus altijd een volledig filebeeld, niet alleen van de snelwegen, ook van je favoriete sluipweg. Hier, maar de kaarten zijn ook bookmarkable voor jouw route: vb. hier de regio Balegem-Gent.

3 gedachten over “Bye Mio, Hi Tom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s