Lego spellen

Wanneer ik zeg dat ik vorige maand in Brussel naar een SM-bijeenkomst geweest ben, georganiseerd door Meesteres Marie, en dat het daar hard aan toe ging, dan denkt ge wellicht “TMI” (Too Much Information”).

Awel, ja. En nee.

Want die SM in de bijeenkomst stond voor “Soosjel Miedia”, oftewel een conglomeraat van Bloggers en Twitteraars en mogelijk nog anderszins gehandicapten die naar Brussel gelokt waren omdat er iets nieuws was te melden. Door Meesteres Marie, aka Marie LeMaitre van het PR bureau Oona. Voor hun cliënt LEGO. How cool is that?

Lego spellen

Minotaurus, Robo Champ, Magikus, Lunar Command, Ramses Pyramid, Creationary, Monster, Lava Dragon, Race 3000, Pirate Code: 10 nieuwe LEGO-dozen in de speelgoedwinkel. Die ge vergeefs in de LEGO-rek zult gaan zoeken. Omdat ze in de rek met spelletjes staan, tussen de Cluedo’s, mens-erger-je-nieten, Carcasonne’s en schaakborden van de wereld. Kortom: LEGO stort zich op een nieuwe markt: de spellen.

Lego spellen

Uit de UK was Cephas Howard, de bedenker van een groot deel van deze spellen, overgevlogen om te vertellen over het ontstaansproces. Een designer met fluoletter-t-shirt.

Lego spellen

Dat het goeie spellen moesten zijn, maar ook LEGO. Vandaar het concept: “bouwen – spelen – veranderen”. Beginnen met opbouwen, zoals een gewone LEGO-doos. Daarna spelen, zoals een gewoon spel. En daarna veranderen, de regels aanpassen, het spelbord in iets anders omtoveren, een nieuw spel verzinnen, oftewel het voordeel van LEGO en gezelschapsspel te combineren.

Lego spellen

Cephas Howard gaf wat inzicht in het designproces (de tientallen minifigs/pionnen die de revue gepasseerd waren, de dobbelsteen met veranderbare kanten). In de economische logica (mocht niet kannibaliseren op de verkoop van gewone LEGO-dozen). In de sluwere elementen van de verkoopstrategie (elke doos bevat wel een paar stenen die je nergens anders terugvindt, anders zou je het spel ook met je gewone LEGO-dozen en de demo op de site al kunnen bouwen). In de eerste resultaten uit de UK (de spellen waren daar al vorig jaar gelanceerd, en waren in de Kerstperiode al marktleider in verschillende marktsegmenten). En in de toekomst (elk jaar 10 nieuwe spellen!)

Lego spellen

En uiteraard liet hij de verschillende spellen ook eens zien en proeven. Van de goedkope kleine doosjes als Robo Champ of Magikus (ongeveer 9,99€, aka nog net binnen de verjaardagsfeestjescadeaulimiet), naar de bestsellers als Minotaurus en Ramses Pyramid (ongeveer 25€), tot de duurste uit het gamma Creationary (ongeveer 35€).

En daarna was het tijd voor kersen op de taart. Een tafel vol heerlijke hapjes. De mogelijkheid wat te spelen (waarbij het dus hard aan toe ging). En een doos naar keuze om mee naar huis te nemen.

Lego spellen

In mijn geval “Creationary”. Een Lego-adaptatie van het bekende Pictionary. Waarbij je dus geen begrippen moet tekenen, maar bouwen met LEGO-steentjes.
Ondertussen al in het lang en het breed uitgetest, door onze kinderen en de vriendjes die in de zomer al gepasseerd zijn. En heel erg goed bevonden. Het spelelement is iets minder (het duurt namelijk nogal een tijdje om bijvoorbeeld een brandweerauto of een luchthaven te bouwen), maar het blijkt wel een ideale springplank om kinderen in het “vrij bouwen” met LEGO-steentjes mee te slepen. Bij onze Daan (5) alleszins de “klik” om vanaf nu de vreemdste creaturen, schepsels en constructies uit te proberen. Wat Creationary eigenlijk de ideale LEGO-doos maakt om over te stappen van de grote (duplo) naar de kleine steentjes. WIN.

4 gedachten over “Lego spellen

  1. Wij thuis als testgezin volle bak aan de gang met Minotaurus, het grote voordeel van dit spel is dat ik het als volwassene maar één keer moest meespelen en dat 'het grut' (zoon van 5 en dochter van 6) meteen doorhad hoe het moest. Een uit de kluiten gewassen 'Mens Erger Je Niet', maar door de veranderende omstandigheden veel aangenamer spelen… Enige nadeel: de knopjes zijn zooo klein dat het tellen bij kids van 5 wel lastig wordt 🙂 en valsspelen dus leg(i)o is. Bij gebrek aan tijd en blog nog geen lange review over geplaatst.Zou dolgraag binnenkort eens Creationary spelen met de volwassenen… terwijl de kids stoeien met Minotaurus.

    Like

  2. Minotaurus en Monsters4 zijn hier al dik in orde (en goed voor de fijne motoriek) bevonden. Misschien moeten we Creationary op het verlanglijstje voor onder de kerstboom zetten binnenkort.

    Like

  3. Minotaurus en Monsters4 zijn hier al dik in orde (en goed voor de fijne motoriek) bevonden. Misschien moeten we Creationary op het verlanglijstje voor onder de kerstboom zetten binnenkort.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s