Camera Connection Kit

De iPad en foto’s bewerken on the road, gaat dat samen? Jazeker, dat gaat samen, via dit omweggetje:

Komt tot bij u via de Apple Store (in ruil voor 29 euro, gratis verzonden):

Camera connection kit

Met daarin een pakje:

Camera connection kit

Met daarin twee connectors die passen in de iPad. Een waarin je SD-kaartjes kan steken. Een waar je een USB-kabel op kan aansluiten:

Camera connection kit

Start je de iPad met zo’n dongle eraan en een kaartje erin of een kabel naar je fototoestel eraan, komt er een tab “Camera” bij in de foto-applicatie van je iPad:

Camera connection kit

Een of meer foto’s aantikken en importeren:

Camera connection kit

En enkele seconden erna staat er een kopie van de foto’s in een album “all imported” en “last import” op je iPad. Als je in RAW werkt, naast die kopie ook nog jpeg-versie van de foto’s waarmee je op de iPad verder aan de slag kan.

Als je verder werkt op de iPad (bijvoorbeeld opladen naar Flickr), werk je met de jpeg van de foto. Ook de andere EXIF-informatie van de foto is veranderd:

Je kan er ook aan met de andere applicaties op je iPad. Hier bijvoorbeeld met de gratis fotobewerkingsapp PhotoPad (snelle tool om bvb te croppen, roteren, contrast of brightness wat bij te werken of aan levels te sleutelen):

Zo kwam ik dus tot foto 1 in deze blogpost.

Daarnaast kan je de iPad ook gebruiken als opslagmedium voor de RAW-files. Als je de iPad aan een computer hangt, zijn de bronbestanden er immers ook nog. Hier in Aperture, waar de preview van de NEF’s (het RAW formaat op mijn Nikon) wel niet lukte:

Import foto's via iPad naar Aperture

Maar eenmaal geïmporteerd zijn de foto’s dus wel de originele fotobestanden (met dus de oorspronkelijke bestandsgrootte, resolutie, EXIF informatie en the lot):

Import foto's via iPad naar Aperture

Deze “iPad Camera Connection Kit” is dus voor mij pretty much exactly what the doctor ordered. Werkt foutloos en goed, tot dusver. Alhoewel het natuurlijk nog een stapje beter ware geweest als die aansluitingen gewoon standaard in de iPad waren ingebouwd.

Dat er twee dongles in zitten (USB en kaartlezer) is voor mij dubbel, maar dat komt nog wel ooit van pas. Het zijn immers maar kleine dingen, en ik kan me voorstellen dat er wel eens eentje gaat verdwijnen. De SD-lezer is trouwens interessanter om op reis mee te nemen: spaart de batterij van je fototoestel.

En weer een stap richting iPad als ideale tool om mee op vakantie te nemen: in plaats dus van een laptop om email te lezen, wat sites te bekijken en aan ter-plekke-fotobewerking van de vakantiefoto’s te doen, in plaats van een stapel boeken, een stapel dvd’s voor de kinderen, een stapel cd’s voor kinderen en ouderen, in plaats van nagestuurde kranten, én in plaats van een stapel spelletjes voor onderweg).

4 gedachten over “Camera Connection Kit

  1. Spijtig dat zo'n aansluitingen die basis zouden moeten zijn, een extra aankoop nodig hebben. Dat haalt de gebruiksvriendelijkheid van zo'n tablet toch naar beneden vind ik…

    Like

  2. Ik gebruik mijn Android telefoon als SD-card reader die dan wireless synced met de iPad – want inderdaad: zoiets zou er gewoon standaard in moeten zitten.Dat je daar €29 extra voor moet betalen, daar kan ik nog inkomen, maar wat ik erger vind is dat je dan weer een “dongle” meer mee moet sleuren die (in mijn geval) toch na 2 weken onvindbaar is tussen de bergen rondslingerende electronica.PS: ik probeerde deze comment op de iPad te typen maar de “plaats als” knop werkte daar niet; (Maar ik moet niet veel zeggen, mijn blog werkt helemaal niet op de iPad wegens flash)

    Like

  3. Als ik het goed begrijp kan je er ook enkel mee importeren? Het is blijkbaar niet zo dat je er de opslagcapaciteit van je iPad mee kan vergroten? Het zou nochtans handig zijn om, wanneer je bijvoorbeeld voor een langere tijd weg bent, een 32gig SD kaartje aan te sluiten met extra films en series op. Zoals apple het beschrijft zou een aantal filmpjes op de (volledig volgestouwde) iPad dan eerst moeten verwijderen, voor er nieuwe opkunnen. Om daarna nieuwe films te importeren. Of zou je rechtstreeks van op de SD-kaart afspelen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s