Diepvriesvis

Te koop: Partij diepvriesvis
Plaats: Te Balegem, in het vijverke van Dirk Houbrechts
Soort: karper
Houdbaarheidsdatum: ’t Was verse marchandise toen het ingevroren werd.
Hoeveelheid: Enkele kanjers, en wat kleiner grut
Af te halen: Met een net, een ijspik en een stel lieslaarzen.

Foto’s?
Diepvriesvis (by houbi)

Diepvriesvis (by houbi) Diepvriesvis (by houbi)

Diepvriesvis (by houbi) Diepvriesvis (by houbi)

Vermoedelijke oorzaak van deze vissterfte: vergiftiging. Omdat de bodem van een vijver als de onze (+- 250m2, 1 meter diep, omringd door bomen en met een dikke sliblaag op de bodem) blijft gisten, maar de gassen door een dikke ijslaag niet kunnen ontsnappen. Als er dan nog sneeuw valt op het ijs, valt het licht onder water helemaal weg en wordt er ook geen onderwaterzuurstof gemaakt door algen of andere waterplanten. Houdt die toestand een tijdje aan, raakt de zuurstof van de vissen (die in de winter in een soort lage activiteitsmodus doorbrengen) op. Ze moeten dus op den duur naar boven om lucht, en vriezen dan vast.

We hebben anders plichtsgetrouw enkele wakken open gehouden tijdens de strenge vorst van de voorbije weken. Elke dag in de bittere kou ijs gaan hakken. Maar niet genoeg dus.

Of net teveel, want er zijn er ook die zeggen dat hakken slecht zou zijn voor de vissen: de schokgolven van kloppen op het ijs zou vissen naar boven jagen. Het blijkt trouwens geen exacte wetenschap te zijn, die visverzorging in de winter. De één zegt: laat een waterval stromen, dat houdt een wak open en zorgt voor de vermenging van zuurstof met het water. De ander zegt: niet doen, want daardoor verstoor je de waterlaag waarin vissen rustig de winter proberen door te komen.

Nu ja, er zit wellicht nog wel levende vis genoeg in. En de doden zijn geen dure khoi’s of dergelijke. Niet zelf uitgezet overigens, die zat er al. En te zien aan de reigers, aalscholvers en het ijsvogeltje die elke dag op bezoek komen, ook heel wat.

4 gedachten over “Diepvriesvis

  1. Hakken in ijs op een vijver is absoluut géén goed idee. Het kan leiden tot een gesprongen zwemblaas bij de vissen met de dood tot gevolg. Een wak in het ijs voorzien kan op diverse manieren. Preventief kan het middels een zuurstofsteentje, bijvoorbeeld. Is de vijver echter al dichtgevroren, dan wend je best een pot kokend water aan die je op het ijs plaatst zodat hij er doorheen kan smelten. Daarna pomp je, middels een dompelpomp, wat vijverwater weg zodat er tussen het gezakte wateroppervlak en het op hoogte blijvende ijs een (dunne) luchtlaag ontstaat. Op die manier kan het wak niet meer dichtvriezen en is over de ganse vijver zuurstoftoevoer gegarandeerd. In het wak kan vanzelfsprekend ook een zuurstofsteentje worden geplaatst dat het water in beweging houdt, doch bij erg strenge vorst blijkt dat evenwel niet voldoende.

    Like

  2. Dat kleine zuurstofsteentje heeft hier verleden jaar zeer goed gepresteerd; geen vis- of kikkersterfte. Hopelijk dit jaar met hetzelfde resultaat. De oplossing van Menck(dompelpomp) lijkt me nog efficiënter.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s