Stroom

Hoera, hoera. Weer een hoedanigheid erbij. Want na Balegemmenaar, pendelaar, geek, vader, ambtenaar, fotograafken van mijn botten, zoon, broer, viezentist, oom, peter, vriend, halftijds Roger, kennis en contact, is er deze week weer iets nieuws bijgekomen. Energieproducent!

Serieus. Move over, gijlie vuile Fransozen van Suez, Electrabel, Luminus, Essent en Nuon. Want er is een nieuwe speler op de markt. Met 27 zonnepanelen op zijn dak.

Ze – Ecostream – zijn hier deze week en weekend namelijk een paar stukken van onze daken komen volleggen met zonnepanelen, en een paar electriciteitskasten komen volhangen met omvormers en tellerkes.
En ze produceren al. ’t Is te zeggen, nog niet geheel officieel wat de installatie moet nog gekeurd worden, en officieus feitelijk ook nog niet, want het was hondeweer vandaag. Maar toch. De eerste 3 kilowatt-uur zijn geproduceerd. Genoeg om een keteltje water te koken en dit berichtje uit te tikken. Hoop ik.

Leuk moment alleszins, als je bij een schaarse streep zonlicht in de electriciteitskast kruipt, en voor het eerst ziet dat je dagteller terugdraait. Winst!

Nadeel: het zicht. Ik vind dat namelijk op niks trekken, al die daken vol zonnepanelen. Op de garage valt het nog mee, want dat dak ligt bijna compleet vol. Maar aan de zijkant van het huis is het in combinatie met de dakramen estetisch niet echt een verbetering.

Zonnepanelen op ons dak

Zonnepanelen op ons dak

Maar Kopenhagen is nabij, het milieu moest dringend gered, en de financiële regeling was nog gunstig (laatste jaar groenestroomcertificaten aan 450€ per 1000 kWh geproduceerde electriciteit, en de VDAB deed een samenaankoop) dus ben ik gezwicht.
En produceer ik nu dus – naast de op deze blog al gebruikelijke wind -stroom.

7 gedachten over “Stroom

  1. De theorie gaat als volgt:Kostprijs installatie (24.500 euro) – belastingvoordeel – (misgelopen) gemeentelijke subsidie – korting voor samenaankoop = 19.000 euro.Opbrengst = + 4100 Kwh per jaar, ofte 4 groenestroomcertificaten (1800 euro) en een korting op electriciteitsfactuur van ongeveer 700 euro, ofte 2500 per jaar.19000 euro / 2500 euro = 7,6.Dus na zeven en een half jaar is de installatie terubetaald, en daarna is de opbrengst winst. De zonnepanelen verliezen wel elk jaar een beetje aan efficiëntie (-1%) en de omvormers zijn na ongeveer 15 jaar ook aan vervanging toe.Dit alles onder voorbehoud van het schijnen van de zon. Eventuele aardeverduisterende vulkaanuitbarstingen zijn in dit rekenmodel niet weerhouden.

   Like

 1. Blij dat je het zelf aanhaalt, het is aartslelijk, al die daken met zonnepanelen in het Vlaamsche landschap en het wordt alsmaar erger. Wetende dat de aard van de dakbedekking bij nieuwbouw onder stedebouwkundige voorschriften onderworpen is vraag ik me af trouwens af hoe het dan eigenlijk zit met dit soort 'bedekking'. Is hier een vergunning voor vereist?De windmolens in het landschap vind ik daarentegen wel mooi en nooit storend. Ik zou liever een windmolen in mijn tuin heb dan zonnepanelen op mijn dak vb.Los daarvan is het lovenswaardig en een middenvinger naar de energiemaatschappijen. Maar voor velen (ook voor mij) blijft investeren in zo'n installatie (te) waanzinnig duur en onmogelijk, ondanks alle fiscale voordelen.

  Like

 2. Ik vind windmolens super leuk om naar te kijken, maar ga eens onderaan een windmolen staan in Nederland (of ergens in de Belgische velden). schrikwekkend dat geluid als de wieken voorbijzoeven! ;-)Ik vind die storende zonnepanelen niet zo heel erg, omdat ze ook een teken zijn dat er meer en meer mensen zijn, die effectief met hun energie bezig zijn (al dan niet enkel voor het geld).

  Like

 3. Indrukwekkend! Mij is dat eigenlijk nooit opgevallen, dat dat lelijk zou zijn. als ik zo'n daken zie, kan ik alleen maar denken: wauw, zonnepanelen! En bij het feit dat het er alsmaar meer worden denk ik niet: “het wordt alsmaar erger” maar “het wordt alsmaar beter… de mensen beginnen het eindelijk te beseffen, gelukkig!”. Wie geeft er dan nog om een mooi of lelijk uitzicht?(Merci voor de link naar hier trouwens)

  Like

 4. Oeps… 27 zonnepanelen? Wij hebben er 14 liggen sinds september, en voorlopig ziet het er wel naar uit dat de schatting dat we daarmee ons jaarlijks verbruik van ongeveer 2600 Kwh bijna halen (niet helemaal… kwestie van nog gemotiveerd te blijven zuinig met energie om te gaan).27 lijkt me dan ook een rijkelijk grote installatie… Of heeft het te maken met een vrij ongunstige oriëntatie (ons dak ligt pal zuid georiënteerd, en met de 'ideale' hellingsgraad voor zonnepanelen… tja, die boeren van vroeger wisten wat ze deden…)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s