Schaamtelijk

Sinds ik “aanrijding in Moskou” gezien heb, zijn er gewoon megakeiveel dingen schaamtelijk, jom. Gisterenmorgen bijvoorbeeld, 4.

Ik kwam uit het Centraal station, op een grijze maandag. Buiten (uitgang aan de kant waar het altijd naar Quick-hamburgers, hondenpis, Panoskoeken en fietssmeer ruikt) is er iets aan de hand. Een bedelaar in rolstoel is in zware discussie met twee agenten van de NMBS-politie, vermoedelijk omdat die hem vroegen op te krassen. De gehandicapte is woedend, en begint stukken van zijn rolstoel te demonteren om er mee naar de agenten te zwaaien. Ik stap voort, ’t zijn mijn zaken niet, en hoor achter mij een hoop gekletter.

‘k Heb het niet gedaan, maar eigenlijk had ik het moeten doen:

Van te zeggen tegen de meneren agenten van “vous n’avez pas honte, messieurs?“, van hier een paar arme bedelaars het leven zuur te maken, en die mensen doen geen vlieg kwaad, en of ze het wel gaan kunnen halen van zo’n gehandicapt dwergje, en van of ze niks beters te doen hebben zoals bijvoorbeeld mijn fokking trein een keer op tijd te laten aankomen in plaats van met de 15 minuten vertraging van vandaag.

Vervolgens te zeggen van “vous n’avez pas honte, monsieur” tegen de bedelaar, van welke planeet hij eigenlijk komt om te denken dat zijn plaatske hier aan de uitgang een God-given right is, en van of hij zich niet schaamt van fysiek geweld te gebruiken tegen de dienders van de wet want dat die toch niks gaan terugdoen tegen een machteloze gehandicapte, en van dat hij dringend eens een bad moet gaan nemen van de volgende 2 euro die hij krijgt in de plaats van die hier ter plekke op te zuipen en weer uit te pissen.

Vervolgens tegen de omstaanders te roepen van “vous n’avez pas honte, messieurs dames?“, van hier zo te staan koekeloeren zonder partij te kiezen, en of ze dat ook gaan doen als er weer jodenvervolgingen worden georganiseerd en de onschuldigen worden weggesleept en ze dan ook nog gaan zeggen van “wir haven es nicht gewusst”.

Om dan tenslotte te zeggen van “vous n’avez pas honte, vous, oui vous” tegen mezelve, van dat allemaal te denken, van al dat denken, en van niks te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s