Flitspaalbibberaars

Als Pietel – gelukkig weer on a (blog)roll lately – zich mag ergeren aan trage linkerrijstrookrijders, en de rest van zijn commentatoren aan middenvakrijders, mag ik er ook misschien mijn pet peeve op verkeersgebied aan toevoegen.

Het gaat om een redelijk nieuw verschijnsel. Maar ik vrees dat het een trend wordt. Het gaat om de ingebeelde te snelle. De flitspaalbibberaar.

U komt de ingebeelde snelle tegen op een autostrade. Druk of niet druk, maakt niet uit. Komt voor bij alle types bolides. Sterker nog, hij komt ook voor op alle rijstroken. En tegen alle snelheden. U herkent hem aan het rood oplichtende remlicht zodra er in de verte een flitspaal opdoemt.

De ingebeelde snelle denkt namelijk dat hij te snel rijdt. Geeft niet aan welke onderreglementaire snelheid hij aan het cruisen is. Hij/zij houdt zijn hart vast voor een snelheidsovertreding, zelfs de imaginaire. Bij 140 km/u remt hij af naar 100 aan de flitspaal. Dat valt nog te begrijpen, al is het overdreven. Maar bij 120 km/h vertraagt hij tot 90. Zelfs aan 50 km/u in de file zie ik hem/haar nog in staat zijn/haar zware voet op de rempedaal te rammen.

’t Moet iets zijn met een onverwerkt verleden in verkeersovertredingen, een gebrek aan vertrouwen in de technologie van de snelheidsradar of de eigen snelheidsmeter, misschien een gaspedaal dat regelmatig al eens aan de controle van voet en hersenen ontsnapt. Ofwel vermoeden deze zondagrijders dat de waarschuwingsborden voor flitscontrole duiden op schokgolven waar hun voertuig elk moment in onzachte aanraking mee gaat komen.

Gisteravond bijvoorbeeld had ik een prachtexemplaartje in het vizier. Ik reed rechts, aan 110 of zo (dat doe ik wel eens, zeker ’s avonds op de terugweg van een of ander familie-uitje als de rest van mijn volk op de achterbank collectief naar dromenland vertrokken is).
Links van mij steekt er eentje voorbij, ik denk aan de formidabele snelheid van 115. En ter hoogte van de flitspaal van Merelbeke gaat meneer zijn Pavlov-reflex aan het werk. Hij vol in de remmen. Maar vol, ik met mijn 110 zie hem van naast mij ineens zeker 200 meter achter. Waarna hij zijn 115 rustigjes hervat en mij ongeveer ter hoogte van Wetteren pas voorbij komt rijden. Al die tijd middenstrookrijdend, natuurlijk, dat spreekt. Achter zich een rijtje boze Pietel-commentarieerders.

Op een rustige autostrade is deze ondersoort der chauffeurs niet echt een reuzegroot gevaar op de weg. Goed voor een meewarige glimlach.
Op een drukke autostrade evenwel, zijn ze levensgevaarlijk. Dat pompt maar op zijn rem in de angstreflex een kilometer te snel te rijden, en de rest kan accordeon spelen. Te snel voorbij een flitspaal rijden wordt technisch onmogelijk, omdat het verkeer er op die manier zowiezo vertraagt tot 20 kilometer onder de toegestane snelheid.

Ik hou mijn hart vast als de snelheidsmeting over een heel traject (zoals nu al op het viaduct van Gentbrugge op de E17 tussen Gent en Antewerpen) veralgemeend gaat worden. Ik vrees voor de collectieve stand-still. Wel zonder snelheidsboete.

Een gedachte over “Flitspaalbibberaars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s