Meet the Sonos S5

Interessantigheid in de inbox: of ik geïnteresseerd was vandaag (26 oktober) in Brussel eens te komen kijken naar het nieuwste product van Sonos, de S5. Met achteraf een diner in de Belga Queen. Sure thing.
Want Belga Queen, dat is een wreed goed restaurant, dat is algemeen geweten. En de Sonos S5, dat blijkt dan weer een genetwerkte muziekspeler, met ingebouwde versterker en 5 interne speakers die je toelaat draadloos je muziekcollectie, internetradio’s, muziekservices à la Pandora, Napster en Last.FM af te spelen, en dat alles te bedienen via een Remote-like app op de iPhone. Een filmpje maakt het duidelijk:

http://wpc.0b7c.edgecastcdn.net/000B7C/SWFs/sonos-default-player.swf?config=%7Bembedded%3Atrue%2CbaseURL%3A%27http%3A%2F%2Fwpc%2E0b7c%2Eedgecastcdn%2Enet%2F000B7C%2FSWFs%27%2CvideoFile%3A%27http%3A%2F%2Fwpc%2E0B7C%2Eedgecastcdn%2Enet%2F000B7C%2Fsonos%2Fdemo%2Fs5%2Fsonos%2Ds5%2Ddemo%2Den%2Eflv%27%2CmenuItems%3A%5Btrue%2Ctrue%2Ctrue%2Ctrue%2Ctrue%2Ctrue%5D%2CinitialScale%3A%27scale%27%2CcontrolBarGloss%3A%27high%27%2CcontrolBarBackgroundColor%3A%270×000000%27%2CautoBuffering%3Atrue%2CautoPlay%3Afalse%7D

Verantwoord interessant, lijkt me. Thuis werk ik met een Apple Airport Express, om muziek naar andere delen van het huis te krijgen. Eentje in de living – aan de stereo – en eentje in de sauna, die ik dan via Remote op de iPhone kan bedienen. Nadeel: de pc moet opstaan, je kan ze niet afzonderlijke aansturen, in de sauna (in de garage) is het Wifi-signaal zwak, je moet soms al eens heen en weer om de airport terug aan te zetten als de pc hem niet herkent (als netwerk heeft uitgelegen), ook in de sauna versterker/speakertjes nodig… En Remote werkt enkel met iTunes, je kan er bijvoorbeeld Last.fm, internetradio’s of Spotify niet mee aansturen. Voordeel is dan weer dat je wel je op iTunes aangekochte muziek kan afspelen. Best tevreden van dus, maar het is voor verbetering vatbaar.

Sonos S5

Die Sonos lijkt aan de hand van de specs alleszins een beter product. Een beetje research levert al wel wat vraagtekens. Zo weet ik straks toch wat gevraagd (en indien u nog een vraag heeft, roept u maar).

 • De Sonos S5 blijkt een move richting iets goedkopere producten. Een instapmodel. Want voor zo’n multi-zone audio systeem van Sonos heb je een base station, remote en een paar spelers nodig, wat je op zijn minst een euro of 1500 gaat kosten. Terwijl deze S5 in de markt wordt gezet voor 400$. Vandaar, is dat een nieuwe filosofie van het bedrijf, ttz gaan de nieuwe producten in deze richting ontwikkeld worden?
 • Alternatieven voor multi-room audio zijn de Logitech Squeezebox en een DIY oplossing met Airport Express. Wat vinden de mensen van Sonos hier de nadelen/voordelen van. Of zien zijn dit product eerder als concurrentie van iPod docks zoals de Bose SoundDock 10, de B&W Zeppelin.
 • Zijn er uitwegen om muziek met DRM of in iTunes aangekochte muziek toch af te spelen.
 • Spotify staat te blinken in afwezigheid in het lijstje met muziekservices die je kan afspelen (Deezer, Last.fm, Napster®, Pandora®, Rhapsody®, SIRIUS® Internet Radio, and downloads from any service offering DRM-free tracks). Soon?
 • Wat met podcasts? Wellicht geen probleem, vermits het formaat van de podcast mp3 is. Maar kan je ze ook beheren?
 • Ik meen te begrijpen dat de Sonos een eigen meshed Wi-fi netwerk maakt, los van je eventueel al bestaande wifi, vandaar dat "one ZonePlayer or ZoneBridge™ (sold separately) must be wired to your broadband router". Is dit nodig voor alle bedieningen, of enkel als je er streaming radio en/of internetmuziekservices à la Last.fm mee wil spelen.
 • Kan aansturing via meerdere iPhones / Ipod Touches? En via PC? ’t Is te zeggen, stel dat er maar een iPhone is, en ik samen met deze iPhone niet thuis ben, hoe kan moeder de vrouw dan een soundtrack voor haar dagje thuis verzinnen.
 • Kan je zelf internatradiostations toevoegen, of enkel kiezen uit de lijst van Sonos?
 • Is het te gebruiken als wekkerradio, ttz programmeerbaar om op bepaald uur op te starten?
 • En uiteraard: Can I have one for Christmas, please, en wat staat er op het menu 🙂

Een gedachte over “Meet the Sonos S5

 1. Geen extra vragen over de gadget, maar laat in een blogpost ook eens weten of je nà bezoek van Belga Queen zo lovend bent. Wreed, in een zelfde zin met Belga Queen… dan zou ik eerder iets verwachten in de trant van “wreed voor de portemonnee”, , maar toch niet “wreed goed”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s