De val van Proximedia

Het stikt tegenwoordig van de prachtige cases om de kracht/het gevaar (afhankelijk van uw standpunt) van sociale netwerken te bewijzen. Juwelier Timmermans vs. @kodel bijvoorbeeld. Els en Michel tegen de Werkgroep Morkhoven. Koppige Wimblog vs. restaurant De Clijne Taefel. De nv. België tegen Electrabel/Suez. De klacht over het uitblijvende AXE-effect in India. De groeiende macht van de consument laat zich voelen.

Op dit eigenste moment is er ook een spannend verhaal aan de gang ten Zuiden van de taalgrens: de revolte tegen Proximedia. Webbouwer uit Brussel die “Onderneming van het Jaar” werd verkozen door Ernst&Young (in Vlaanderen werd het Studio 100), maar nu bakken kritiek over zich heen krijgt.

Een goeie samenvatting is te lezen bij belgoit.be:

… la société Proximedia a une TRES mauvaise réputation auprès des professionnels du secteur et ceux-ci le font savoir. Les griefs les plus rencontrés sont les suivants: démarches commerciales assimilées à du hard selling (il faut absolument signer), site loué (sur 3 ans) pour des sommes astronomiques et n’appartenant donc pas au client, qualité médiocre des réalisations (sous traitées à l’étranger ?), appât du client par un “don” d’un PC au client pour lui permettre de “visualiser” son site, … Ce que le secteur critique le plus, c’est la dévalorisation du métier auprès des clients. Quelle PME qui aura déboursé plusieurs milliers d’euros pour “louer” un site médiocre pourra encore faire confiance à une société Web digne de ce nom ? …

De reactie van de sector / KMO-klanten / vanhorenzeggerszoalsik liet dan ook niet op zich wachten. Artikels met kritische reacties, een Facebookgroep, persaandacht. En nu zelfs al een Der Untergang parodie. Alhoewel de zoveelste, die blijven grappig:

http://video.rutube.ru/2a3226f3680ea44a279b7c7045b9e504

Ik moet zeggen dat ik zelf ook regelmatig professionele contacten heb met Proximedia, en meer bepaald hun videodochter Bezoom. En die contacten zijn steeds fair en correct verlopen. Ze leveren wat ze beloven – in casu voor VDAB vdab.tv. Met de nodige bugs en communicatiestoornissen. Maar het marcheert, voor een correcte prijs. Geen klachten dus van die kant. En ook Didier Reynders – die de prijs van Onderneming van het Jaar overhandigde – is naar ’t schijnt ook wreed content van MR.tv.

Of de bakken kritiek dan niet terecht zijn? Moeilijk te beoordelen. Maar waar er zoveel rook is, waar er zo hard wordt ingehakt op kritiek, daar is er misschien ook vuur. En zo wordt een bekroning misschien wel het moment voor de val. Erg interessant om in het oog te houden wat er de bovenhand gaat halen, de buzz van de blogs of het bedrijf.

19 gedachten over “De val van Proximedia

 1. De werkmethodes bij Bezoom (Bezoom.tv is een dochter en melkkoe van Proximedia)nn* Cold calling: het hele telefoonboek opbellen in de hoop een afspraak vast te krijgenn* Prospectielijsten: nieuwe zaken direct contacteren vanaf het moment ze open gaan, omdat deze nog onwetend zijnn* Abonnementsformule: maandelijkse domiciliu00ebring over meerdere jaren. 169 euro per maand klinkt weinig, tot blijkt dat de verkoper er natuurlijk niet bij heeft gezegd dat er in de kleine lettertjes van het contract staat dat dit voor 48 maanden (= 8112 euro!) geldt.n* Sex: sexy jonge vertegenwoordigsters met diepe decolletu00e9s en hoge hakken om de zaakvoerder erin te luizen.n* Groot verloop: enorm groot verloop in het personeel. Veel vertegenwoordigers voelen zich schuldig of zijn het beu dat ze blijven achtervolgd worden door kwade klanten.n* Referentie: een handelszaak wordt steeds het verhaaltje op de mouw gespeld dat ze iets gratis krijgen omdat ze dienen als referentie voor de streek.n* Kwaliteit: de kwaliteit van de filmpjes en websites is abominabel. De prijs is doorgaans 3x hoger dan normaal in de business, de kwaliteit 2 u00e0 3 keer lager.nJuridisch waterdicht: de contracten van Proximedia zijn juridisch waterdicht. n* Proximedia staat in de Brusselse Rechtbank van Koophandel in de top 3 van de trouwste klanten !!

  Like

 2. Vandaag Bezoom.tv over de vloer gehad. Pure misleiding, nietszeggende verhaaltjes en een marketingpop die na twee kritische vragen opstapt. Had ook al Proximedia over de vloer gehad: compleet hetzelfde verhaal, dezelfde malafide truukjes, vage belooftes en hoge kosten, waar ze het niet over hebben, maar die wel verborgen zitten in het contract dat je voor je neus krijgt. Supergangsters!!!

  Like

 3. Ik betreur de vele gedupeerden en geef (als voormalig medewerker/vertegenwoordiger) Dhr Fdedonder een 10/10 voor zijn samenvatting.
  Ik werd gestrikt met dezelfde loze praatjes om aan hun “fantastisch” project mee te werken en er werden rijkelijke beloningen beloofd. Ik sprong op de trein en beleefde een helse rit van 3 maand.
  Na een opleiding van 3 halve dagen werd ik op een bureau gedropt tussen een 8tal soortgenoten die -zoals Dhr Dedonder al zei- cold-calling doen om een agenda van 5 à 6 afspraken per dag te kunnen versieren. Het telefoonverhaaltje is overal en steeds gelijk en je praat maar wat door elkaar. Af en toe hoorde ik na de middag (na +/- 6u aan een stuk bellen) wel eens een sneer of een hatelijke opmerking waarbij de telefoon dichtgesmeten werd. Iedereen werkte vrolijk door alsof er niks aan de hand was dus… ik stelde me al vragen… Dan moest ik de baan op, naar m’n afspraken, gewapend met een oude laptop en een pak contracten onder de arm. Ik vertelde mijn verhaal en bleef beleefd luisteren naar vragen of opmerkingen en legde mij neer bij een “neen” Na een paar bezoekjes vergezeld van een verantwoordelijke kreeg ik de opmerking dat ik na de verkenningsfase -waar je zoveel mogelijk te weten komt van de klant- zelf meer dan 80% moet praten om hen de kans niet te geven om na te denken. Elke neen moest over geargumenteerd en weerlegd worden ! Ik vond het nogal opdringerig maar bon. Ik schreef een paar contracten (nu ja contracten mocht ik niet zeggen want dat klinkt te hard, “overeenkomst” moest ik gebruiken) en ik was een ster !! De koningin van het plaatselijk filiaal en op de gsm van elke medewerker verscheen mijn prestatie. Leuk, iedereen feliciteerde mij en werd op handengeklap onthaald op de eerstvolgende call-dag. Na een tijdje ging het me echt niet meer af, ik voelde schaamte en hartzeer als ik bij een jonge ondernemer langs ging. resultaat: ik schreef geen contracten meer. Wat ik dan meemaakte wens ik zelfs een hond niet toe. Boze smssen, verwijten… ik werd belachelijk gemaakt op het kantoor enz… Na 3 maand ben ik weg gegaan of beter buiten gegooid, ik had er geen moment spijt van en er viel een last van mijn schouders. Ik moest onmiddelijk alle bewijzen (contracten, opleidingsnota’s enz..) inleveren.
  Wat ik overgehouden heb aan Bezoom/proximedia is een hoop luxueuze feestjes die ik bezocht heb in naam en op kosten van bovengenoemde.
  Als je geen hart hebt en je kan elke nacht slapen met al die gedupeerden op je maag dan kan je rijk worden bij Bezoom en hou je er nog om de 2à3 maand een toemaatje bovenop want als “motivatie” houden ze challenges die prijzen bevatten van reizen naar luxe-oorden (Amerika, Marokko, Saint Tropez…) tot dure multimedia (gsm, lap-tops, flatscreens,..) en geldprijzen of cheques. ALS je bij de beste hoorde welteverstaan. Daar was ik dus nooit bij en vele anderen voor mij en na mij ook niet, die worden na 3 maand gedumpt. Je leest weinig verhalen van medewerkers omdat de meesten het niet aan durven om toe te geven dat ze ook zo’n haaien zijn geweest. Ik wel, ik heb geleerd uit mijn fouten en wens hierbij dan ook mijn excuses aan te bieden bij de 5 mensen waar ik wel geschreven heb. Ik durf weliswaar wel mijn hoofd niet meer te vertonen in deze regio 😦
  Ik heb het meegemaakt en niet alleen als gedupeerde maar ook als verkoper van Bezoom/proximedia verkoop je bij een samenwerking je ziel aan de duivel !

  MEN ZEGGE HET VOORT !!

  Like

  1. Roosje, chapeau voor je eerlijkheid.
   maar je kunt altijd meehelpen om er iets tegen te doen, ikzelf ben ook gedupeerd en zoek oplossingen, ik ben op zoek anderen die in mijn schoenen lopen, en wil er iets tegen doen.
   Ik ben er zeker van dat het lukt. Iedere lawine is met een sneeuwvlokje begonnen 🙂
   Help mee, je kunt je hoofd dan wel weer vertonen.

   Like

 4. Klanten zoals de VDAB krijgen een voorkeursbehandeling bij Bezoom, en zijn dus niet representatief. Als ex-werknemer -ik heb me destijds laten ontslaan omdat mijn geweten in opstand kwam- wil ik er overigens op wijzen dat ook het personeelsbeleid stinkt. Een bende hyena’s, dat zijn het…

  Like

 5. Beste Allen,
  De emoties en gemoederen blijven hoog oplaaien in de gevallen dat Proximedia, Bezoom, Beup of welke toekomstige bedrijven van deze groep actief zijn. Het is nieuw in de vele discussie fora dat medewerkers van deze bedrijven zich (in hun gekende stijl) mengen in de discussie, waarbij zij aangeven dat zij agressieve verkoopsactiviteiten gebruiken om klanten te overtuigen.
  Door gebrek aan tijd en concentratie vallen er nog ondernemers in deze val, maar het is zeker niet meer van deze tijd dat een bedrijf of persoon ondernemers en zaken in een wurggreep kan houden. Een ondernemer die niet tevreden is over het product/service dat hij aangeschaft heeft en welk niet (tijdig) wordt opgelost door de aanbieder, verliest zijn verplichting om geld te (blijven) betalen aan een dergelijke aanbieder van inferieure producten/service. Het is 2012 nu. En het moet afgelopen zijn met de cowboys die het internet rijk is. Er zijn gelukkig nog eerlijke internet aanbieders, maar helaas ook voor ons realiseerden wij dat pas na in de val te zijn getrapt. Overigens is een website en/of media (toepassing) voor een ondernemer/zelfstandige iets persoonlijks en vaak maatwerk, wat dus niet zomaar standaard behandeld en volgens (af)dwingende procedures afgewikkeld kan worden. Vanzelfsprekend erkennen wij wetgeving en moeten ook wij als ondernemers ons aan fatsoensnormen en afspraken houden. Maar er is genoeg bewijs dat deze bedrijven hier zich verre van houden.
  Concreet gaan wij met een georganiseerde groep gedupeerden hier nu concreet iets aan doen. Wij verzoeken u ons een e-mail te sturen naar ProxiBezoomOplossing@hotmail.com  met uw gegevens (naam, telefoonnummer, etc.) zodat wij u kunnen contacteren om ons en onze oplossing voor te stellen. Wij gaan als groep eraan werken dat u onder het contract onderuit kan en zorgen voor een goed alternatief waar wij allen echt iets aan hebben.
  Bij voorbaat dank voor uw reactie. Wij zullen eind maart 2012 de groep (u) informeren over de status van deze noodkreet en tegelijkertijd oplossing aan alle betrokken partijen, organisaties en overheden. U kunt dus zeker tot die tijd zich aanmelden, erna kunt u altijd nog proberen of wij u er nog bij kunnen voegen! Heeft u nog vragen, laat het ons weten! Groet, Dirk

  Like

  1. Ik reageerde/getuigde hierboven reeds als ex-medewerker.
   Als ik jullie van dienst kan zijn of helpen mag je me dit via deze weg laten weten.
   Groetjes, Roosje

   Like

  2. Ook wij zijn er op 13 maart ingelopen, er is nog geen filmpje gemaakt, maar wij zouden graag onder het contract onderuit geraken. Als u ons kunt helpen, graag ! 

   Like

   1. Je hebt om goed te zijn iets te lang gewacht Daniella. Je kan het proberen met een aangetekend schrijven… zolang het filmpje niet gemaakt, of de scenariste niet geweest is, hebben ze voor jou nog geen kosten gemaakt. Stel al deze afspraken zo lang mogelijk uit ook al dringen ze aan. De aanvaarding van die afspraak is voor hen (naast je handtekening) een tweede akkoord voor uitvoering en op die moment worden er voor jou “kosten” gemaakt die ze in rekening kunnen brengen en eventueel ter verantwoording roepen van de je toegestuurde facturen. 
    Heb je ook de domicielering getekend Danielle ? Zo neen is dat alvast een pluspunt. Ze kunnen je niet zomaar ongewild melken, je moet “zelf” storten,  wat je alvast al iets minder interessant maakt voor hen. 
    Degene die je het contract aangesmeerd heeft kan je indien je gegevens over hem of haar hebt ook proberen contacteren en vraag of zijn/haar verantwoordelijke contact met je opneemt. Geef meteen aan dat je niet kan/zal betalen en dat je de intentie hebt contact op te nemen met met hogere instanties zoals consumentenorganisaties, media en pers.

    Ik wens je alvast veel succes. 

    Like

 6. Geachte Heer/Mevrouw,

  Op 9 September 2010: Onze deuren waren pas 2 maanden open, toen er een heel vriendelijke verkoper op bezoek kwam. Bezoom.tv ging 10,000€ in ons investeren! Ik, als
  voorzichtig mens vroeg me af wat ‘the catch’ was. Maar na bijna 1 uur mooie woorden inclusief kleurenpresentatie op computer en papier waren we volledig verkocht.
  Ze gingen niet alleen voor ons een website maken en beheren, maar ze ging zorgen dat onze naam boven alle search engines kwam te staan en altijd zorgen dat wij maandelijks genoeg hits op ons site hadden voor onze zaak goed te laten draaien en te verbeteren. Ze gingen voor ons een 2 minuten durende reclamevideo maken, voor distributie op internet en die we kostenloos konden vernieuwen of wijzigen. Wij kregen serieuze kortingen, verschillende voorwaarden en mooie beloftes voor een kleine instap prijs van slechts 204,49€

  Wie zou dus neen zeggen?? Natuurlijk wilden wij er een nachtje over slapen…. maar
  dan waren die voorwaarden niet meer geldig. Dus… Mensen willen elkaar het liefst vertrouwen…toch? Blijkbaar was dat fout.

  Enkel dagen na onze betaling van 204,49€ ‘instap kosten’ hadden we een brief in ons letter box gekregen, nog een rekening van 204,49€ van bezoom. Ik heb gebeld om te vragen waarom wij dat moesten betalen… en aan de andere kant van de lijn, werd onmiddellijk agressief geantwoord dat wij een contract getekend hadden voor twee jaar! En zo is het probleem begonnen. De eerste afspraak voor ons filmpje te maken: 2 vriendelijke mensen zaten aan onze toog meer als een uur verschillende pinten te drinken, dan even 10 minuten met de camera rond gegaan en hup, het was klaar. Zonder hun drank te betalen waren
  ze weg! De volgende dag kregen we onze video per email, ik was hier niet mee akkoord, een amateur video volgens mij…. maar voor dit over te doen moesten wij 400€ bijbetalen!En aan onze ‘professionele’ website te zien… wisten wij al wat er aan de hand was.

  Wij gingen er totaal niet mee akkoord, het was niet wat ze voorgesteld hadden. En wilde er mee stoppen.

  Na telefonisch contact te hebben opgenomen, moesten wij nog 3500€ betalen voor het stopzetten van het contract. Dit bedrag was groter dan de resterende maanden aan
  204,49€.

  Daarom dachten wij, we sturen op tijd (16-02-2012) een aangetekende brief voor de stopzetting en geen verlenging van het tweejarig contract (einde 09-09-2012). Daarmee zou
  alles in orde komen.

  Vijf dagen na het versturen van die aangetekende brief, krijgen we telefonisch contact met de vraag waarom wij het contract niet willen verlengen. Wij maakten duidelijk dat we dit niet over de telefoon wensten te bespreken en dat we geen tijd hadden om naar Brussel te rijden. Zij konden niet komen zeiden ze waarop ze de telefoon neerleggen.

  Twee dagen later krijgen wij een aangetekende brief met de vermelding: “Bij deze wensen wij u dan ook te laten weten dat uw overeenkomst vervalt op 14 september 2014, 48 maanden nadat de facturatie van start ging”

  Na het aankrijgen van deze brief, weer telefonisch contact opgenomen met de vraag of we te vertegenwoordiger konden spreken. Hij was dus niet berijkbaar. En blijkt dat het 60%
  van de resterende maandelijkse termijnen te zijn als wij er willen uitstappen.

  Na een lange discussie blijkt dat ze toch tijd kunnen vrijmaken om naar hier te komen.

  Dit soort praktijken kan en mag niet blijven duren. Kan iemand ons aub adviseren wat wij
  daaraan kunnen doen.

  Wij weten dat er 1000en andere zaken met hetzelfde probleem met proximedia/bezoom/beUp/Globule Bleu . Ze maken misbruik van het feit dat kleine zelfstandigen geen consumentenbescherming genieten.

  Zijn er voorstellen of heeft iemand het zelfde probleem/oplossing. Laat het ons weten.

  Groeten

  Angelique McMaster & Serge Van Houdt
  https://www.facebook.com/pages/Sta-op-tegen-Proximedia/252604424822568

  Like

  1. HALLO
   Ik heb vorige week overeenkomst met proximedia ondertekend en na de vertegenwoordiger weg was alles nogmaals doorlezen en uitgerekend.Ik heb de zelfde dag nog een Email om te annuleren gestuurd en een aangetekend schrijven dit alles binnen 24 uur enkel telefoon gekregen vandaag van een ombudsman van proximedia en die heeft telefoon neergesmeten omdat ik zei dat er niets geleverd en ook nog niets gebeurd was .Ik wacht nu verder af hoe ze het gaan aanpakken maar SAMEN STAAN WE STERKER denk ik als je met alle klachten van diverse naar rechtbank moet dan moeten deze wanpraktijken toch gestopt kunnen worden
   mvg
   Mortelmans

   Like

 7. Ik moet voor een project op school een diepte-interview doen over verkoopstechnieken en ethiek. Daar u hier rechtstreeks bij betrokken bent, lijkt u me een interessante kandidaat…

  Like

 8. hallo ,
  ik lees hier de zelfde verhalen die ik heb meegemaakt enkel 48 maanden later, blij dat het gedaan zal zijn met te betalen krijg ik een koude douche ,bezoom belt mij op om nieuwe film te bespreken ,ik zeg nooit meer van mijn leven (maar mr u hebt geen aangetekende brief gestuurd) uw overeenkomst word stilzwijgend met 1jaar verlengd .help wat kan ik hier tegen doen.

  Like

  1. Beste Koen,

   lees je contract nog even goed na, (ook de kleine lettertjes !)
   Bij mijn weten werden die contracten niet stilzwijgend verlengd (ik kan mis zijn ook maar herinner het me niet)
   Mocht er geen melding gemaakt zijn van die stilzwijgende verlenging,
   blokkeer dan in de bank meteen uw domiciliëring.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s