L’assassinat du prince

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vind dit hallucinant. Of hallucinogeen, daar ben ik nog niet uit. De uitgelekte mailuitwisseling tussen Caroline Gennez en haar vertrouwelingen, ten tijde van de vorming van de huidige Vlaamse regering, en de “afzetting” van Frank Vandenbroucke.

You've got mail. SP.A mail. (Foto op Flickr van houbi)

Cynisch, ongemeen hard. Stratego met sossen, SP.A op flessen. Een prachtige inkijk ook in “de politiek zoals het is”, waarbij de Freya’s, de Vanvelthovens en de Van Brempts poppen zijn. Pionnen van de kingmakers, die even besluiten tot “l’assassinat du prince”.

Pascal Smet die een ministerpost krijgt omdat er dan “iets” kan gegeven worden aan Bert Anciaux (een schepenambt in Brussel). Freya die van de post Onderwijs moet afgehouden worden. De “vice” (Ingrid Lieten) die er koste wat kost moet komen. Patrick Janssens die gesust moet worden met de BAM (vandaar de bocht van de sp.a in dit dossier?). John Crombez die gepusht moet (“we moeten W-Vl tonen dat hij een speler is”). Steve Stevaert die met Di Rupo broodjes bakt (lees postjes uitdeelt).

Machiavelli heerst in Brussel. Want ook mijn/onze verontwaardiging past natuurlijk in een machtspelletje. In het spelletje dat Caroline Gennez weg wil. Wellicht in het kader van de ruzie die vorige week ook al eens open en bloot voor de camera werd uitgevochten. Of zit het dieper, véél dieper.

Want het strafste vind ik toch dit zinnetje:

Frank wordt nagenoeg onmogelijk. Caroline moet zich op duidelijke dreigingen à la “de waarheid over Agusta” voorbereiden.

Wat zit er daar achter? Er is dus een andere waarheid dan de “waarheid over Agusta” die we al kennen? En is die waarheid al jaren Frank Vandenbroucke’s levensverzekering binnen de partij? Die met de dood van Van Miert misschien een stuk minder waard was geworden? En hij nu weg kon? Ik zie complotten. Een televisieserie in 12 delen, met veel flashbacks. De Rodenburgs op Los Zand.

Het Swingpaleis van de SP.A ziet er vandaag al net zo swingend uit als dat andere, op de dag van de dood van Dré – Felice – Steemans. Stoelen aan de kant.

—-

Ook de moeite over hetzelfde in de Vlaamse blogosfeer: Louis van Dievel’s persiflage op deze mail, en Michel Vuijlsteke’s textexegese.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s