Boiler

Dat mijn mijn bloed daar van gaat koken, zie. Van dingen die het opgeven, stoppen met werken.

Zo was er hier tijdens onze afwezigheid blijkbaar iets fout gegaan in het boilertje in de keuken. Shit happens. Op dus naar de Gamma voor een nieuw electrisch boilertje. 10 liter, 125 €, Van Marcke. “DIY, gemakkelijke installatie”, beloofde de doos. Maar in de loodgieterij bestaat dat niet, gemakkelijk, ik had het kunnen weten.

Er bleek dus een veiligheidsgroep op te moeten (voor de overdruk die ontstaat bij het opwarmen van het water in de boiler), en die was er nog niet, dus zo eentje gekocht.
Geen plaats voor die veiligheidsgroep aan de koudwaterinvoer die naar de boiler liep. Dus de koudwaterinvoer van de kraan los, de koudwaterinvoer van de boiler los, de veiligheidsgroep eraan, veiligheidsgroep terug los, de koudwaterinvoer van de boiler daaraan met een tussenstuk, en de koudwaterinvoer van de kraan terug erop.
Dat zijn 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 aansluitingen. Die dus allemaal kunnen lekken. En dat dus ook deden. Sop, sop.

Meeste stukken terug eraf, terug erop, nog eentje dat lekte, terug eraf, terug erop. Test. Geen water naar de boiler. Toch maar loodgieter bellen? Hoofdbreken. Veiligheidsgroep terug eraf, want bleek in verkeerde richting gemonteerd, onder het uitroepen van “kluns, kluns, kluns” terug erop. Geen nieuwe lek. We leren het nog. Cool.

Boiler laten vollopen. Aanzetten. Geen lichtje. Boiler deed het niet. Being boiling!

Terug naar de Gamma. Zagen om een nieuwe boiler. De 4 aansluitingen eraan, met extra teflon. Toch 2 die lekken. Sop sop. Terug los. Opnieuw eraan. Nog een drupje hier en daar. Terug los. Ganse rol teflon eraan. Nieuwe test. Succes! We have hot water.

Oh, doe-het-zelf, how I love thee. Not.
Maar nu werkt het toch.

Comble le malheur

En alsof dat allemaal nog niet dramatisch en erg genoeg was, en er hier nog niet met water was gemorst, gaf gisteren ook nog eens de koffiemachine de geest. Intern gesis, en een straaltje water langs onder. Saeco Incanto Nero terug naar de Macro dus. Minimaal 2 à 3 weken zonder, hoe gaan we het overleven?

In tussentijd komen die Nescafé dingen die eerder op het jaar afgeleverd waren toch nog goed van pas. En dus koken wij water, niet met de boiler, maar met de fluitketel.

Stoom aflaten.
Als dit blogpostje dus.

2 gedachten over “Boiler

  1. Mijn redmiddel bij van die moeilijke aansluitingen zijn die rode viltachtige 'joinkes', NIET de zwarte, de rode zijn de goeie.Overal te vinden en kosten niet veel, wel goed opletten voor de maat

    Like

  2. En ondertussen zul je wel al gelezen hebben in de handleiding dat de zaak om de 2 jaar ontkalkt moet worden en dat de anode moet vervangen worden.  Dus heel de zaak terug losmaken, boiler demonteren, weerstand eruit halen, kalk uit de kuip halen (en dat is op 2 jaar een heleboel)… en dan tot de constatatie komen dat een nieuwe anode nergens te koop is. Uiteraard niet bij Gamma, en ook niet bij de winkels van Van Marcke zelf, die verkopen alleen “professioneel” (lees: duur) materiaal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s