Petit-déjeuner à Paris

Plannen. Ze zijn er om gemaakt te worden, daarna voortdurend aan te passen aan de noodlottige realiteit, om dan te beseffen dat zelfs het maken ervan eigenlijk helemaal geen goed plan was. Wanneer bij wijze van uitzondering een oorspronkelijke plan eens lukt, ga er dan van uit dat u een duivels goed plan had, of wreed veel chance hebt gehad.

Het plan voor de dag van afreis van vakantie bestond erin om 4 uur ’s morgens het huis te verlaten, om dan met de roedel slapende kinderen op de achterbank al een uur of vier ongestoord Frankrijk in te rijden. En de rest van de dag dan nog met veel stopjes en wellicht zeurende kinderen een beetje verder te rijden.

4 uur werd 5 uur, maar dat was op zich geen erg. Want op 3 uur rijden van Balegem bevindt er zich een leuke stopplaats, genaamd Parijs.

Een mooi uur voor een vroeg ontbijt. En waar in Parijs kunt ge beter ontbijten dan in Café de Flore of het concurrerende Les Deux Magots er naast? Nergens, zo heb ik mij vroeger toch laten wijsmaken.

Cafe de Flore (by Sídio Júnior)

Een begrip in Frankrijk, en ver daarbuiten, dat Café de Flore. Levende literaire geschiedenis. Met croissants.

Dat we op een zondagmorgen wegreisden hielp in niet in geringe mate mee aan het welslagen van dit deel van het plan. Parijs in, tot op een parkeerplaats ongeveer voor de deur van Café de Flore, over de place de la Concorde en een stel Parijse Boulevards, in amper een kwartiertje. ’t Zou op een weekdag geen waar geweest zijn.

Alle clichés over slechtgemanierde Parijse obers blijken niet te kloppen voor het personeel dat in de vroegte op een zondagmorgen in Café de Flore stond te bedienen. Ze bleken het zowaar te appreciëren dat er in de vroegte eens een roedel enthousiaste kinders binnenstuikte, in plaats van het gebruikelijke clientèle van slechtgezinde omhooggevallen Franse intellectuelen met slaapogen. Het ontbijt was heerlijk, het moet gezegd, al betaalt ge er natuurlijk de reputatie bij.

St. Germain au lait (by A@lbi)

Beter nog, bij het buitenkomen rond 9 uur bleek het een aangenaam zomerweer. Ideaal voor een wandeling in ontwakend Parijs, van aan de Eglise Saint-Germain-des-Prés naar de boorden van de Seine, de Pont des Arts en zo naar de Notre Dame. Indrukwekkend, en lieflijk. Parijs steekt op een dagje als dat ons Brussel, Brugge, Gent én Antwerpen toch met gemak in zijn achterzak.

Op naar deel 2 van de dag en het plan, te weten nog een kilometer of driehonderd verder afzakken naar het Zuiden.

15 gedachten over “Petit-déjeuner à Paris

 1. Het eten was erg eenzijdig, het was koud, het smaakte allemaal naar vis, weinig smaakverfrissende middelen, weinig/ – tot geen bestek, 1 glas kraanwater uit de seine was 8 euro en 95 eurocenten, de ober erg gezet en rook niet heel erg fris. Het was niet heel verzorgt en het was een rommeltje ongeregelheid. Onze tafel lag onder de kruimels van de vorige broodjes. Onze dochter moest beschikken over een zorgvuldig gedekte kinderstoel maar dit kregen helaas niet van het ‘o zo vriendelijk personeel’. Bij de openkeuken zagen we honden en katten lopen om de keuken ‘schoon te houden’. Dat kan echt niet! Verder was het lekker en het is zeker voor herhaling vatbaar.
  M.v.g.

  Like

 2. Ik sluit me helemaal aan de reactie van meneer of mevrouw Hajkerweltjhertjgklerhyerilhk en de reactie van meneer of mevrouw Gffghjd. Het was een top vakantie afgezien van de vele narigheid!

  Like

 3. geachte henk oliebron, ik ben blij dat u zich aan sluit bij deze vervelende mening. Toch heb ik heerlijk gegeten, ondanks de af en toen aparte verschijnselen in het eten.

  Like

 4. Ik ben het met mijn 2 voorgangers eens! Erg jammer maar toch heerlijk gegeten. Hajkerweltjhertjgklerhyerilhk, dat is mijn echte naam maar ik wordt ook wel Hajkerwelte genoemd. Dat u niet denkt dat het mijn fake name is! Maar het was gewoon niet helemaal mijn ding maar ik ga zeker terug. Mijn dochter vond het namelijk ook geweldig dus het is zeker aanteraden op 50 punten na die niet zo heel ‘geweldig’ waren.
  M.v.g.
  fam. Duiker

  Like

 5. Ik Sluit me ook aan bij de reactie van Hajkerweltjhertjgklerhyerilhk geweldige argumenten, precies wat ik wou zeggen je haalt me de woorden uit de mond.

  Like

 6. Ik zie dat hier niet hele ‘serieuze’ reactie worden geplaatst, wat ik overigens erg jammer vindt. Toch hoop ik dat de mensen die wel serieus deze argumenten willen horen, ze niet van een aantal ‘figuren’ overnemen. Zeker een helaas. Ik hoop zeker dat er mensen heen zullen gaan. En dat is ze ook verdient. Ik had nog wel wat ‘afknappers’: Ik vond de wc’s niet erg fris. Ze hadden luchtverfrissers van lavandel terwijl vanille mijn smaak is, weer een helaas. Ook was er nog iets, mijn dochter van 3 had ‘perongeluk’ haar eten er weer uit ‘gegooid’, weer een helaas, maar het is niet anders. Het kwam er op neer dat wij het konden opruimen. (Wat overigens veel werk was).
  M.v.g.
  Fam. Duiker

  Like

 7. Chers visiteurs de ce site,

  commentaires d’affichage n’est pas pris au sérieux, je constate. S’il vous plaît arrêter cette action immédiatement et de quitter le site.
  Merci d’avance.

  Sincèrement.

  Like

 8. Maar vergeet niet: ik hou nog steeds heel veel van je, ookal heb ik je gisteren bijna vermoord, met een vleesmes. Het spijt me lieverd.

  Like

 9. beste Hajkerwelte, ik snap uw probleem volkomen en wil u ook graag mededelen dat ik het terecht vind dat u ons op dit fenomeen aanspreek, helaas had ik ook wel wat ‘helaasjes’ over dit hotel. Meerdere ‘helaasjes’, helaas. Maar ik zal u hier niet mee vervelen! Het was in één woord fantastisch.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s