Kiekens

Er lopen hier een paar kiekens rond. En dan heb ik het eigenlijk niet zozeer over de kippen in de tuin.

’t Zit zo: al een hele tijd hielden wij hier tot algehele tevredenheid van eigenaars en kippen drie leghennen. Eentje kwam er echter jammerlijk aan zijn eind, daarover vertelde ik u reeds.
Een maand of twee geleden legde ook een tweede kip het loodje. Niet door een of andere mysterieuze aanvaller, wel door een al even mysterieuze ziekte.
Kip drie, de overblijfster, geraakte ook nog eens van de leg, zodat de plaatselijke productie van scharreleieren met vrije uitloop tot nihil terugviel. Crisis in het kippenhok!

Niet getreurd. Bijkopen, dan maar.
Het plan: twee bruine leghennen erbij, en omdat de kippen nu toch in de schapenwei resideren en drie kippen daarin nauwelijks opvallen, mocht er ook wel een iets decoratiever hoentje in.
Op dus naar de dierenwinkel (kieken dat ik ben), in plaats van naar de kweker.

Teruggekomen met 2 legkippen, 2 krieltjes met een grappige kuif, en twee mooi zwart-witte krielkippen:

Krieltjes (Foto op Flickr van houbi)

Cochin kriel (Foto op Flickr van houbi)

Bemerk de benaming “krieltjes”. Een weinig wetenschappelijke naam. Want – kieken dat ik ben – kwam ik dus thuis zonder eigenlijk te weten welke soort kipjes ik gekocht had. Waarna natuurlijk bleek dat deze vier krieltjes bijzonder goeie vliegers zijn, en ’s avonds in een hoge boom vliegen om te slapen in plaats van in het daartoe voorziene kippenhok. Daar gaan wij, en de buren, nog plezier van hebben.

Er vormden zich in de wei dadelijk twee kampen. De oude legkip met de vier krieltjes in het ene, en de twee nieuwe legkippen in het andere. Wilden niet samen gezien worden. Een paar dagen later werd duidelijk waarom: een van de nieuwe legkippen blies na een paar plotse hevige stuipen haar laatste adem uit. En ook nieuwe legkip 2 bleek niet zo trotse eigenaar van een vreemde ziekte: wilde niet meer uit het hok komen, of viel op haar zij als ze er dan manu militari eens werd uitgehaald. At niet, opende nog nauwelijks haar ogen. Advies van de dierenarts: help haar maar uit haar lijden. Wat ik dan maar deed.

En nog is de lijdensweg niet te einde. Een van de kuifjeskippen is nu ook aangestoken met de ziekte van de laatste kip. Slaapt de hele dag. Eet nauwelijks. We – kiekens dat we zijn – hadden die natuurlijk in quarantaine moeten zetten. Want ’t is dus wellicht iets viraals.

En dus nu zit het verzamelde gevogelte hier aan de breedsprectrum-antibiotica. En gooien we nu de antibiotica-scharreleieren met vrije uitloop weg. En kruisen we onze vingers.

Kiekens, ik zeg het u.

– – – – – – – – –

Spotify playlist:
Ain’t nobody Here But us Chickens – Louis Jordan
Tok Tok – Christina Rosenvinga
Oh No – Andrew Bird
Little Red Rooster – The Rolling Stones
In a tree – Priscilla Ahn
Wings of a dove – Madness
Cut My wings – Seasick Steve
Egg man – Beastie Boys

2 gedachten over “Kiekens

  1. Enne… antibiotica helpen tegen bacteriu00ebn, maar niet tegen vier Russen zijn die niet opgewassen. rnrnOverigens… het gedrag van je legkiekens lijkt enigszins op dat van wijlen onze haan. (Legde drie weken na aankoop het loodje – heeft geen enkele keer gekraaid, al ondernam hij pogingen daartoe, en in de laatste dagen van zijn korte verblijf bij ons viel hij letterlijk van zijn stokje als we hem daar op zetten: terwijl zijn gezellinnen al snel begrepen hadden dat een stok dient om op te slapen, ging hij onder het vrouwelijk gezelschap op de grond zitten. En omdat we een besmeurde haan toch een wat onsmakelijk zicht vonden, hielpen we hem dus een handje.. rnrnDe tegelijk aangekochte kippen lijken voorlopig nog kerngezond. Vingers kruisen dus.

    Like

  2. Enne… antibiotica helpen tegen bacteriën, maar niet tegen vier Russen zijn die niet opgewassen. Overigens… het gedrag van je legkiekens lijkt enigszins op dat van wijlen onze haan. (Legde drie weken na aankoop het loodje – heeft geen enkele keer gekraaid, al ondernam hij pogingen daartoe, en in de laatste dagen van zijn korte verblijf bij ons viel hij letterlijk van zijn stokje als we hem daar op zetten: terwijl zijn gezellinnen al snel begrepen hadden dat een stok dient om op te slapen, ging hij onder het vrouwelijk gezelschap op de grond zitten. En omdat we een besmeurde haan toch een wat onsmakelijk zicht vonden, hielpen we hem dus een handje.. De tegelijk aangekochte kippen lijken voorlopig nog kerngezond. Vingers kruisen dus.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s