Mr. Pingouin

Vandaag dook dit filmpje nog eens op, uit de mist der tijden:

De legendarische Mr. Pingouin!
Ik denk dat Striptease, het programma van Lukas Vandertaelen, hem ooit ontdekte, ergens in de jaren tachtig. Alfred David, taxichauffeur geboren in 1933, kreeg van een klant in 1968 een pinguïn cadeau. Omdat hij mankte, gevolg van een ongeval als beroepsmilitiair waarbij zijn ene been 1,5cm korter werd dan het andere. Het werd het begin van een verzameling die vele duizende pinguïnalia ging bevatten. Maakte er zelfs een pinguïn-museum van, in Geer (bij Waremme). Later moest hij dat weer afstaan, hij gaf al zijn spullen uiteindelijk weg aan een tombola. Verloor er zelfs ooit een vrouw aan, die niet kon leven met zijn pinguïn-gekte.
Zou hij nog leven?

Hij stond nog ooit in de Humo, hier een prachtige foto van Herman Selleslaghs teruggevonden:

Mr. Pingouin

Of hier, in jongere jaren (1987, uit het nederlandse blad Grasduinen):

Mr. Pingouin in het Pinguïnmuseum

Lachwekkend, natuurlijk. Vreemde vogel.
Maar ik vind het net zo goed een ontzettend ontroerende man.
Eentje die bezig is met de dood, en hoe die te overleven. Eentje die zin zoekt, en hem vond op een ongebruikelijk plaatske. Eentje die durft te zijn wat hij wil zijn. Pinguïnofiel. Die een wereld creëert, en die wereld leeft. De triestigheid van ons nutteloos bestaan niet uit de weg gaat.

En moeten wij ons nu schamen omdat hij Belg is (het filmpje gaat de ronde als "A typical Belgian")? Abaneet, integendeel.
Dat onderzoeksstation op de Zuidpool zouden we gerust kunnen omdopen van "Prinses Elisabeth basis" naar "Base Alfred David". En elke Belg, waar ook ter wereld zou, oog in oog met een pinguïn, feitelijk trots mogen vragen: "Alfred? Ben jij het?".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s