De kassa van het tijdskrediet

Er is een gouden regel op het internet die je als websitebeheerder veel kopzorgen kan besparen: Do not feed the trolls. Want hoe goedbedoeld je webinitiatief / sociale website / forum / blogje ook is, vroeg of laat duiken er fantasten op in de reacties. Mensen met een vijs of vijf minder dan het gebruikelijke aantal. Complottheorieën spuiend, vuile praat verkopend, schuimbekkend vloekend en onzin vertellend maken ze jouw inhoud de hunne. Trollen dus. Wat je dan vooral NIET moet doen, is met die sujetten in discussie treden. Want winnen doe je toch niet. Verspilde energie. Elke reactie die je hen geeft, beschouwen deze fijne medemensen immers als een aanmoediging, om met verdubbelde kracht de boel te versjteren.

Eigenlijk zou deze regel ook op het publieke forum genaamd politiek beter toegepast worden. Domme mening: negeren. Belachelijk voorstel: doodzwijgen.
Iemand die ik vandaag in dit geval ontzettend zou negeren, als was hij de niet-bestaande lucht in een vacuümbuis, is de meneer die vandaag in De Morgen in hun voorpagina-artikel "VBO wil pensioenen hervormen" "aan het woord wordt gelaten: VBO-directeur Pieter Timmermans. Waarbij VBO niet staat voor "Verbazend Belachelijke Onruststokers", maar wel voor het respectabele "Verbond van Belgische Ondernemingen".

Het gaat in dat interview over knelpuntberoepen (dat het erg is, en dat het tijd is voor een nieuwe rits maatregelen rond activering, het gebruikelijke werkgeversdiscours dat wellicht wel steek houdt), maar ook over pensioenen:

In het interview pleit de VBO-topman voorts voor een ingrijpende pensioenhervorming. Timmermans vraagt dat bij de berekening van de pensioenen het gemiddelde aantal jaren dat mensen na hun 65ste levensjaar nog leven in rekening wordt gebracht. "De huidige berekening van de pensioenen is gebaseerd op het aantal gewerkte jaren. Dat systeem moet je aanvullen met een leeftijdscoëfficiënt."
De aanpassing moet een temperend effect geven op de pensioenuitgaven. Omdat mensen almaar langer leven, zal het pensioen bij elke aanpassing aan de levensverwachting over een steeds langere periode worden uitgesmeerd, waardoor het maandelijkse pensioengeld daalt. "Het bedrag dat je maandelijks krijgt, zal daardoor wat lager liggen dan vandaag. Als je dat wilt voorkomen, zul je langer moeten werken", besluit Timmermans.

Wat een crème van een sociale maatregel zou dat niet zijn. "Meneer, er is goed en slecht nieuws", zegt de postbode dan. "Het slechte nieuws is dat uw pensioen deze maand weer een beetje gekrompen is. Het goede nieuws is dat ge dit belachelijk lage bedrag mogelijk langer gaat krijgen. En als ge eerder creveert, weet dan dat daardoor de levensverwachting van de volgende generatie gepensioneerden zal dalen, en zij dan weer méér gaan krijgen. Ge had maar moeten pensioensparen toen dat nog niet bestond." Zoiets.

Maar dan komt zijn uitsmijter nog:

Timmermans pleit er ook voor om werknemers die tijdens hun carrière gebruik hebben gemaakt van tijdskrediet de periode van afwezigheid aan het einde van de loopbaan te laten compenseren door langer te werken. "Dat is een kwestie van billijkheid. Je kunt geen twee keer langs de kassa passeren."

Schuim. Wat voor een redenering is dat nu?
Billijkheid? Twee keer langs de kassa?
Volgens mij passeren mensen die tijdkrediet of andere vormen van loopbaanonderbreking opnemen nu al drie keer langs de kassa:

 • loonverlies (als je minder werkt, verdien je minder)
 • pensioenverlies (want je loopbaan is minder lang)
 • carrièreverlies (want je mist promotiekansen tijdens je afwezigheid, je laat kansen schieten. Ook dit lijdt onvermijdelijk tot loon- en pensioenverlies)

Mij lijkt dit billijk. Meer vrije tijd => minder inkomen. Voor wat hoort wat. Maar voor de Heer Timmermans is dat nog niet genoeg. Nog een vierde keer betalen, zult ge. Als krasse zeventiger zult ge nog zweten en zwoegen, als compensatie voor uw ijdel gezit bij uw gezin. "Billijk" lijkt in deze wel hard op "lijk" vrees ik.

Verbazingwekkend ook hoe kortzichtig werkgevers in deze zijn. Tijdskrediet en andere maatregelen voor een betere afstemming gezin/arbeid beginnen toch volle bak vruchten af te werpen, meer bepaald in de Vlaamse kraamklinieken. De gezinnen worden weer groter, omdat het kan. Omdat er momenteel een ventieltje zit op de druk. En je als ouder nu af en toe wat van de stoom kunt aflaten. Als er één recept is tegen de dreigende vergrijzing en het nakende tekort aan arbeiders, is het toch dat wel, zeker?

Ach, we zullen het er maar op houden dat de airco ter VBO-kantore niet erg goed werkt, en dit met de mantel der liefde bedekken… En de VBO-trollen maar niet te veel voederen.

3 gedachten over “De kassa van het tijdskrediet

 1. Een aantal zaken;1/ loonverlies: ik neem aan dat je als werknemer zelf kiest op tijdskrediet te gaan. Het is nogal logisch dat men je dan niet gewoon blijft doorbetalen. Het is alleszins onredelijk om dit van de Staat (elk van ons) te verwachten. 2/ De tijd dat een werknemer op tijdskrediet gaat, wordt voor wat pensieon betreft gezien als 'loopbaan', er is dus geen pensioenverlies.3/ carrièreverlies: idem aan 1/ eigenlijk. Het is je eigen keuze om op tijdskrediet te gaan. Het systeem heeft uiteraard mooie voordelen, maar je moet wel bereid zijn om de gevolgen ervan te dragen. Ook hier zou het onredelijk zijn om de Staat kwalijk te nemen voor iets wat je zelf kiest!Merk ook op dat 'uw stoel warmgehouden wordt' als je op tijdskrediet gaat, de wergever moet je terug in dienst stellen als je terugkomt.Komt daar nog bij dat je als tijdskredieter een toelage ontvangt tijdens uw afwezigheid.Al bij al dus een behoorlijk comfortabel systeem voor de werknemer, die toelaat om wat minder te werken tijdens de jonge jaren.Als het VBO hier dan oppert om in ruil wat langer te werken, vind ik dit maar niet meer dan normaal. Helaas verrast het me niet dat iedereen hierover in een kramp schiet, maar het zijn dit soort ingrepen die m.i. ons sociaal vangnet kunnen helpen vrijwaren.Er is m.i. meer ondernemerschap nodig, mensen moeten mer bewust worden van het feit dat welvaart en werk en zo gecreerd moet worden, en dat het niet altijd de anderen moeten zijn die dat moeten doen, maar dat men moet beginnen bij henzelf.

  Like

  1. 1) Terecht, natuurlijk…2) Als ambtenaar bijvoorbeeld wel (pensioen is %van het laatst verdiende loon, en door loopbaanvermindering te doen sla je op den duur anciënniteitsverhogingen over, en kom je dus op het einde van de loopbaan uit op een lager loon, dus ook een lager pensioen). Maar ook dat vind ik terecht3) Is al een beetje een onrechtvaardige prijs, maar voor mensen met tijdskrediet de bluts met de builAls je dan later de ingehaalde tijd gaat moeten bijwerken, denk ik dat je het hele systeem van tijdskrediet al te onaantrekkelijk gaat maken (wat mogelijk ook bedoeling van het VBO in deze is). Want langer werken, dat wil haast niemand, terwijl je de mensen die op brugpensioen willen gaan, niet de kost zou willen geven..En mbt uw ondernemerschap: tijdskrediet en andere vormen van loopbaanonderbreking zijn ook een fantastische springplank richting ondernemerschap.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s