Dag piraatjes?

Schokt ende schoudert, want er is weer nieuws uit Zweden. En geen goed nieuws, zoals gisteren toen de dames van Bara Bröst eindelijk het recht verkregen om topless rond te mogen lopen op plaatsen waardat zij het nodig achten.
Nee, slechter, veel slechter. Ik peins het einde van The Pirate Bay, ’s werelds meest interessante (en illegale) website.

Want wat valt er vanmorgen in de Zweedse pers, en nadien ook bevestigd door The Pirate Bay’ers zelf, te lezen:

News reached the press today in Sweden – The Pirate Bay might get aquired by Global Gaming Factory X AB. A lot of people are worried. We’re not and you shouldn’t be either!
TPB is being sold for a great bit underneath it’s value if the money would be the interesting part. It’s not. The interesting thing is that the right people with the right attitude and possibilities keep running the site.
As all of you know, there’s not been much news on the site for the past two-three years. It’s the same site essentially. On the internets, stuff dies if it doesn’t evolve. We don’t want that to happen
We’ve been working on this project for many years. It’s time to invite more people into the project, in a way that is secure and safe for everybody. We need that, or the site will die. And letting TPB die is the last thing that is allowed to happen!
If the new owners will screw around with the site, nobody will keep using it. That’s the biggest insurance one can have that the site will be run in the way that we all want to. And – you can now not only share files but shares with people. Everybody can indeed be the owner of The Pirate Bay now. That’s awesome and will take the heat of us.
The old crew is still around in different ways. We will also not stop being active in the politics of the internets – quite the opposite. Now we’re fueling up for going into the next gear. TPB will have economical muscles to let people evolve it. It will team up with great technicians to evolve the protocols. And we, the people interested in more than just technology, will have the time to focus on that. It’s win-win-win.
The profits from the sale will go into a foundation that is going to help with projects about freedom of speech, freedom of information and the openess of the nets. I hope everybody will help out in that and realize that this is the best option for all. Don’t worry – be happy!

Klinkt nog min of meer goed. De comments maken er gehakt van. Want daar komt de CEO van Global Gaming Factory al met zijn uitleg voor deze koop:

"The listed software company, Global Gaming Factory X AB (publ) (GGF) acquires The Pirate Bay website, http://www.thepiratebay.org, one of the 100 most visited websites in the world and the technology company Peerialism, that has developed next generation file-sharing technology. Following the completion of the acquisitions, GGF intends to launch new business models that allow compensation to the content providers and copyright owners. The responsibility for, and operation of the site will be taken over by GGF in connection with closing of the transaction, which is scheduled for August 2009.
"We would like to introduce models which entail that content providers and copyright owners get paid for content that is downloaded via the site" said Hans Pandeya, CEO GGF. "The Pirate Bay is a site that is among the top 100 most visited Internet sites in the world. However, in order to live on, The Pirate Bay requires a new business model, which satisfies the requirements and needs of all parties, content providers, broadband operators, end users, and the judiciary. Content creators and providers need to control their content and get paid for it. File sharers’ need faster downloads and better quality"

Denk Napster. Anno 2002
Denk Napster. Anno nu.
Besef: dit is het einde van de Pirate Bay.

En dan die verkoopssom: Pirate Bay verandert van eigenaar voor 60 miljoen Zweudse Kreunen, bestaande uit 30 miljoen Zweudse Cash, en 30 miljoen nog uit te schrijven aandelen GGF.
En laat toch de som tot welke de Pirate Bay strijders veroordeeld werden in het recente proces, wel precies 30 miljoen Zweudse Kreunen zijn.
De rechtszaak heeft ze dus toch op de knieën gekregen. Zitje in het Europees parlement of niet.

Jammer.
Want de beste .torrent site die er was.
Alternatieven genoeg (in de eerste plaats Google), maar na de eerdere drooglegging van Mininova, begint het er toch al wat somberder uit te zien…

Cue emotional music. Pirates sail off, into distant shores. Om nog wat Belgische schepen te gaan kapen, of zo.

Goodbye Pirate Bay

Een gedachte over “Dag piraatjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s