Feedly

Wie wel eens een blog of nieuwssite volgt, heeft na een tijdje wellicht wel van het bestaan van RSS-feeds gehoord. Een service die je toelaat te weten wanneer die blog of site iets nieuws online heeft gezwierd, zonder dat je zelf op die site moet gaan kijken.
Er bestaat daar schone software voor, webservices en startpagina’s waarop je die RSS-feeds kan integreren, maar ik kende er eigenlijk geen elegantere/functioneel interessantere dan de gratis Google Reader.

De laatste tijd zat er echter wat de klad in. In mijn leesgewoonte. Abonnementen genoeg. Maar vooral: ze bleven ongelezen. De gevreesde 1000+. Friendfeed zit er voor iets tussen. En twitter (waar ondertussen ook veel van de conversaties passeren die vroeger enkel in de “blogosfeer” te volgen waren).

Maar stop niet langer met schrijven, blogt maar gerust verder, want nu is er weer hoop gelezen te worden. Want ik heb Feedly ontdekt.

Feedly is een add-on voor de Firefox-internet browser, die werkt als een alternatieve interface voor je Google Reader.
Het presenteert dus de inhoud van de RSS-abonnementen die je nam op een eigen manier, maar het synchroniseert ook met de Google Reader. Lees je een item in Feedly, is het dus ook gelezen in Google Reader. Geef je een artikel een ster, idem. Organiseer je feeds in een nieuwe categorie, zit het ook in Google Reader in die map …

Voortaan zien mijn feeds er dus niet meer zo uit,

maar zo:


of zo:

Het fijne van de Feedly-interface zit hem in het feit dat je per categorie, of per feed kan kiezen op welke manier ze wordt voorgesteld. Als een chronologische stroom van berichten, of als een fotobrowser, als video-wall, als lijst … Erg mooi, en bovendien even snel en krachtig als Google Reader zelf…

Er zit nog veel meer fijns in (bv. dat je over een post die je leest meteen kan twitteren, friendfeeden, tumblr-loggen …, of dat je bij een post vaak ook al meteen de commentaren ziet, of dat als je een item leest op het web dit ook in de reader al meteen als gelezen wordt gemarkeerd, of dat er tonnen handige shortcuts in zitten, of dat na het installeren van feedly het abonneren op nieuwe feeds erg elegant wordt …).
En hier en daar ook wat minder fijns (bvb. dat de feedly-minibar in potentie wel een nuttig ding is, maar toch wat te intrusief naar mijn smaak. Uitzetten kan op de preferences pagina, die ook wat te ver verborgen zit).

Maar probeert u het vooral eens zelf… en vergeet natuurlijk niet mijn blog er als feed mee in te gooien.

2 gedachten over “Feedly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s