Ziek

Weet ge wat echt een ongelooflijk goed idee zou zijn, een dag na de terreur in de kindercrèche Fabeltjesland in Dendermonde?
Een Facebook-profiel aanmaken op naam van de vermoedelijke dader (Kim De Gelder, zo vertellen de deontologisch erg goed bezig zijnde HLN en Gazet van Antwerpen, Kim D. zegt de rest van de pers, zoals wij dat in dit land dacht ik afgesproken hadden).
En daar als profielfoto Heath Ledger in zijn Joker-rol bij te kiezen.
Ècht een goed idee. Lachen, jong.

Kim de Gelder op Facebook

Zieke geesten, er zijn er precies meer dan ge zou denken.

Hulde trouwens aan collega-blogger Bart van Belle (webpersoon bij De Standaard en daar verantwoordelijk voor onder andere En Nu Even Ernstig), voor de emotionele en serene manier waarop hij verslag uitbrengt van de verschrikkelijke gebeurtenissen van deze dag, die voor hem wel érg dichtbij kwamen. Ik ben er niet goed van. Ziek dus.

Update 25/1, over dat Facebook profiel op naam van Kim de Gelder. Lijkt ondertussen verdwenen. Kudo’s to Facebook. Een zoekopdracht op zijn naam geeft nu onder andere “Pour la condemnation de Kim de Gelder, tueur de 2 enfants et 1 puéricultrice” (127 members), “doodstraf voor de babykiller” (46 members) en “SUPPRIMER LE PROFIL DE KIM DE GELDER DE FACEBOOK !!!!” (431 members).

Update 25/1, over dat publiceren van de volledige naam van verdachten in lopende onderzoeken. Lvb heeft de journalistieke afspraak daarvan opgezocht, en wellicht is er in dit geval inderdaad voldoende reden om af te wijken van het principe dat volledige identificatie wordt vermeden.
Ik meen echter dat je daarmee de dader in dit geval meer plezier doet dan hij verdient. Hij krijgt afschuw, en aandacht, de goegemeente is gefascineerd door zijn profiel. Maar misschien moesten we hem gewoon laten zijn wat hij is. Een misdadiger. Kim D. uit S. dus, niet de werkloze Kim De Gelder uit Sinaai en de miljoenen andere details over zijn leven die ons worden toegegooid, en ons geen stap dichter brengen bij de vraag waarom dit in hemelsnaam gebeurd is.

11 gedachten over “Ziek

 1. De rest van de pers zegt zei ‘Kim D.’ omdat ze nog niet wist wat er achter de ‘D’ zat. Morgen is het gewoon in alle media ‘Kim De Gelder’, zonder uitzondering. Deontologie of niet.

  Like

 2. Laat idd. al onze aandacht gaan naar de slachtoffertjes, de kinderverzorgster, de gewonde kindjes en personeel, de overlevenden, de ouders en de hulpverleners en iedereen die aandacht verdient in deze…

  Like

 3. Vooral GEEN doodstraf, uittrekken van zijn infuus of weet ik veel. Dat lost niks op! Ten eerste zal niemand zo de motieven te weten komen, ten tweede is dat ethisch onverantwoord (want degene die het infuus uittrekt is een moordenaar) en ten derde is de doodstraf geen straf maar een verlossing voor de dader. Mensen die nu de doodstraf weer willen invoeren zijn kortzichtig.

  Like

 4. Ziekelijk moet je zijn om te doen wat hij heeft gedaan.
  Laat hem eens achter gesloten deuren alleen, één voor één, een kwartier met elke ouder van de slachtoffers. Hij zal dan wel weten wat hij gedaan heeft. En tenslotte, geef hem een unimog en een koord.
  Het is wel niet de oplossing voor dit probleem maar als je hem gevangen houd waardoor hij zoveel € per dag kost aan de staatskas. Is dat dan de oplossing?
  Mijn eigen mening bescheiden mening zegt dat je die € dan beter aan iets anders kan geven (speeltuin, heropleving van de maatschappij, crisis, OCMW, den dop, … je kan het zo gek niet bedenken).
  Ik denk dat je zo de wereld toch beter helpt dan “zieke geesten” gwn hun ding te laten gaan.
  Het is mss iets anders maar wat ben je de dag van vandaag nog met Dutroux? De enigste vrees die iedereen heeft is dat hij ontsnapt. Zoals hij het al eens een keer heeft gedaan.
  Mocht je zijn kostenplaatje aan de cliniclown of een andere goede instelling hebben gegeven, dan pas zou je de maatschappij helpen.
  Maar wie ben ik?
  Een gefrustreerde man (voorlopig nog kinderloze 20-er) die de tranen in zijn ogen krijgt door te zien en te horen wat er allemaal in de wereld gebeurt (en dan nog kortbij in het waasland).
  Waar gaat de wereld naartoe???
  Een kwade beirtos.

  Like

 5. Over het voorval ga ‘k niks schrijven, Er is al meer dan voldoende zin en onzin over geschreven en gezegd in de media.
  Laat ons de betrokkenen tijd geven om alles te verwerken en het gerecht zijn werk doen om te achter halen wat er achter deze daden zit. En laat ons misschien eens nadenken of er niets verkeerd zit in de maatschappij dat er dingen als dit gebeuren. En dan zijn we weer waar ik mijn post begon.

  Wat ik me wel afvraag is of de organisatie achter Facebook nu eindelijk doorheeft dat er misschien een controlesysteem moet komen. Dat er duidelijke meldings-mogelijkheden voor abuse moeten komen. Want dat is het pijnpunt van facebook op dit moment en dé reden waarom het hele social networking gebeuren zou kunnen struikelen.

  Like

 6. De doodstraf is enige juiste uitspraak.
  Met levenslang komt hij binnen 30 jaar vrij, dan is hij nog maar 50 jaar.
  Ontoerekenigsvaatbaar wordt hij waarschijnlijk binnen x aantal tijd genezen verklaard en terug losgelaten op onze maatschappij… en dat is zeker geen leuk vooruitzicht.

  Like

 7. nou hij is misschien dan wel een moordernaar.
  maar de mensheid opzich is al erg genoeg.
  deze dingen hoeven niet te gebeuren.
  deze dingen kunnen gewoon voorkomen worden.
  door er te zijn voor andere mensen.
  als jij merkt dat iemand depressief is.
  ga er dan een praatje mee maken.
  doe iets voor die persoon.
  en laat hem haar niet van gekheid wegkwijnen.
  dan gebeuren dit soort dingen juist.
  het is zoooo ontzettend zonde.
  die oorzaken liggen veel dieper het verhaal begon niet met het ombrengen van een bejaarde vrouw.
  en ook niet met het drama op fabeltjesland.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s