Naar Standard

Zoals ik enige weken geleden al liet weten, werden ik en nog een paar andere bloggers door Nike uitgenodigd naar de EUFAbeker-wedstrijd tussen Standard Luik en Sampdoria Genua. F.C.Nerds, the sequel, in a way.
Het sportmerk wilde namelijk de lancering van zijn nieuwste voetbalschoen – de Nike Mercurial Rosa – in de spotlight plaatsen. De première op Belgische velden van deze roze schoenen was voorbehouden voor Dieumerci Mbokani, spits van Standard. Mbokani was echter zo enthousiast over zijn roze kicksen, dat hij ze al aandeed tijdens de roemloze competitiematch van afgelopen weekend. Weg dus première.
Maar dat kon uiteraard de pret niet drukken. Want het was in orde: geslaagde organisatie, fijne voetbalmatch, leuke omkadering en aangenaam kennismaken met de andere bloggers.

Fiedelewie en Steven Dufour Nettooor en Dante Bomfils Boskabout en Igor de Camargo

Toch vielen mij, als gewezen socioloog in spe, enkele dingen op. Een vergelijkende studie van het bloggenootschap en de rest van de verzamelde populatie in het voetbalstadion bracht immers enkele opvallende verschillen aan het licht:

Vòòr de wedstrijd

Voetbalsupporters   Bloggers
Verzamelen in café "vettige Swa"   Verzamelen in het hoofdkwartier van Nike in het Buro & Design Center (tegenover de Heizelpaleizen) in Brussel
Drinken voor ze vertrekken al een paar pinten, om in de stemming te komen   Drinken voor ze vertrekken al een fruitsapje en een watertje. En krijgen een lolly. En moeten uitleggen wat ze zo mietjesachtig aan roze schoenen vonden.
Spreken op voorhand af wie er hasj of wiet gaat kopen   Spreken op voorhand af welke hash tag ze gaan gebruiken
Rijden naar de wedstrijd in een volgepropte auto met sjaals uit alle raamopeningen   Laten zich rijden naar de wedstrijd in een gehuurde "Van"
Zoeken eerst een half uur naar parkeerplaats en wandelen dan nog een half uur tot aan het stadion   Rijden naar een gereserveerde parkeerplaats pal tegenover het stadion, en steken dan de straat over.
Kennen de weg naar Sclessin   Hebben gelukkig een iPhone 3G met gps-chip en een Blackberry met kaarten bij, maar rijden toch nog verloren
Eten nog snel een hot-dog in de hamburgerkraam "vettige Swa"   Eten in de "club privilège Jean Wauters" een driegangenmenu met wat foie gras, canneloni, een roodbaars en een fijn dessertje
Overtuigen vettige Swa tijdens het veroberen van die hamburger van het nut van achterspoilers   Overtuigen de Nike-mensen tijdens het verorberen van dat driegangenmenu van het nut van blogs, lifestreaming, twitter en flickr.
Zitten ten minste een uur voor de aftrap op hun plaats om vooral niks van de ambiance te missen   Gaan vijf minuten voor de aftrap vanuit de catacomben naar hun plaatsen, alwaar zij arriveren 3 minuten voor de spelers het veld op draven
Gokken op een 3-0 overwinning van Standard bij Mr.Bookmaker   Doen een pronostiek op een 1-1, 1-0, 2-0, 2-1, 3-2 en zelfs een 1-2 uitslag.

Tijdens de wedstrijd

Voetbalsupporters   Bloggers
Schreeuwen zich schor bij de aankondiging van de spelers, geven hun team een warm welkom en een goed gevoel bij de aftrap   Filmen het
Gaan uit de bol bij elk Standard-doelpunt   Halen hun gsm boven om een foto van de juichende massa te maken

Starten een wave

  Merken dat er een wave bezig was als ze al voorbij getrokken is, omdat ze net een tweet aan het versturen waren.
Gaan in de pauze onder de tribune aanschuiven voor een pint, drinken die dan in één teug leeg, gieten snel de patatten af en zijn keurig op tijd terug op hun plaats in de tribune   Gaan ook een pint drinken, maar moeten eerst ontdekken dat er met jetons moet betaald worden, dan aan het jeton-systeem uitgeraken, briefjes van 10€ zoeken en dan een tweede keer aanschuiven. Vervolgens drinken zij op het gemak hun pint leeg. Zodat de tweede helft al bijna 10 minuten ver is voor ze weer keurig en wel op hun plaats in de tribune zitten.
Leven passioneel mee met elke gemiste kans, betwiste fase, niet-toegekende strafschop, buitengewerkte bal, licht toegekende gele kaart of elke andere gebeurtenis op de grasmat.   Leven ook mee, zij het toch net iets minder passioneel.
Letten op elke speler   Letten vooral op die met zijn roze schoenen.

Nà de wedstrijd

Voetbalsupporters   Bloggers
Gaan uit de bol, als ware de 3-0 overwinning van Standard de vervulling van een jarenlang gekoesterde levenswens, het ultieme geluk in een mensenleven.   Applaudiseren en zijn content met de overwinning van Standard. Er werd zèlfs een high-five uitgewisseld.
Eten nòg een hamburger, in hot-dogkraam "Vettige Swa". Daarna nog een pint of 10 in het aanpalende café.   Mogen met hun VIP-polsbandje terug naar de ruimtes onder de eretribune. Waar ze nog één pintje drinken omdat ze straks nog moeten rijden.

Gaan op de foto terwijl ze moonen naar een bus vertrekkende Italiaanse supporters

  Mogen op de foto met de spelers Dante Bomfim Costa, Igor de Camargo en Steven Defour aan de uitgang van de kleedkamers. En verbroederen er met spelersmanager Paul Stefani.
Rijden naar huis via de korste weg.   Rijden van Luik naar Brussel via Namen.
Vragen zich in de auto op weg naar huis af welk excuus ze gaan gebruiken om aan moeder de vrouw uit te leggen waarom ze zo laat thuis zijn.   Vragen zich in de auto op weg naar huis af wat ze over dit voetbalavondje gaan bloggen.

 

Tot slot: bedankt aan Lamazone en Nike en alle tussenstations voor het initiatief. Sympa, quoi.
De andere verslagen kan je lezen bij boskabout, fiedelewie, nettooor en sietoebie.

6 gedachten over “Naar Standard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s