Van Taratata en MTV

Look who’s late to the party.
Ik? Ja OK. Het was hier een weekje stil. Ik zat in de Ardennen. En daar waren niet alleen zoals verwacht Wi-fi en 3G onbestaande, maar bleek ook Edge langs geen kanten te werken. Verslag volgt. Of niet, natuurlijk.

Maar ook: MTV.
Daar hebben ze namelijk eindelijk ontdekt dat er waarde zit in hun muzikaal archief, en er een site aan gewijd (via, via, via).
Lang geleden dat de termen “muziek” en “MTV” nog in dezelfde zin voorkwamen! Beter laat dan nooit zeker.
Ze zijn er – naar schatting een jaar of vijf te laat – vlijtig bezig al de content die hun groot gemaakt heeft – in eerste instantie de muziekvideo’s die Radio Star killden in de jaren tachtig dus – online te zetten.
Ondertussen is de oude-muziek-video’s-markt al ongelooflijk nijver ingevuld door de gebruikers van youTube, dus het is maar de vraag of ze daar nog veel van gaan kunnen terugnemen.

The positivio:

 • Ze werken mét de labels. Dus misschien gaan de video’s er langer staan dan op YouTube, waar de “Sorry, this video is no longer available” of de “embedding disabled by request” schering en inslag zijn.
 • Prince staat er (nog?) op (op YouTube bijna niet te vinden).
 • API en embed. De inhoud van de MTV-website kan dus ook op andere sites gebruikt worden, zodat je ze geheid op veel plaatsen gaat zien opduiken.

The negativio:

 • de site sucks nog redelijk wat monkeyballs. Zoekresultaten met vijfhonderd keer het MTV-logo omdat er geen thumbnails voor artiesten of veel van de video’s zijn, alfabetische resultaten met een alfabet dat waarschijnlijk door MTV Arabië werd aangeleverd, en zo.
 • Echt veel vertrouwen in de langetermijn-visie heb ik niet. ’t is slechts een kwestie van weken, vermoed ik, vooraleer hun marketing departement het nu nog cleane ding gaat monetizen en volplamuren. Er de rest van de MTV-brol mee gaat pluggen.
 • het aanbod is voorlopig nog veel kleiner dan youTube. Een voorbeeld: Devo levert op MTV Music 4 video’s. Op youTube 17,000. OK, veel van dat laatste is dubbele content, tv-optredens, of “video’s” die bestaan uit niks dan één foto. Of mensen die DEVO op een ukulele naspelen, natuurlijk. Maar toch.
 • Censuur. Het zijn de video’s voor de Amerikaanse markt die hier gedigitaliseerd worden. Zediger dan nodig dus.
 • Weeral geen integratie met Last.Fm. Dju toch. Hoe dom kan je zijn?
 • de videokwaliteit is mager. Nog wat minder dan youTube, en die site wordt tegenwoordig langs links en rechts en boven en onder voorbijgestoken door videosites die HD doen (Vimeo, Dailymotion…). Er zijn echter hints dat er ook op mtvmusic.com HD-materiaal gaat bijkomen.
  Ter illustratie:
  Devo op MTVMusic.com
  http://media.mtvnservices.com/mgid:uma:video:mtvmusic.com:8485

  Devo op YouTube:

  Devo op DailyMotion:

Maar alla, toch weeral een site met een bijzonder hoog procrastinatie- en rickroll-potentieel.

En dan merkte ik daarstraks dat ook Taratata (de Franse versie van Later with Jools Holland, best te genieten als het meeklappende publiek en de interviews in franglais kan wegzappen) zijn volledige archief online heeft gegooid. Houzee!

http://www.kewego.com/swf/p3/epix.swf?language_code=fr&playerKey=919173dd863e&skinKey=fd2ce6ea2765&sig=iLyROoafYlpy&autostart=false

Een gedachte over “Van Taratata en MTV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s