Wanneer begint de ramadan

Soms moet een mens eens iets weten, bijvoorbeeld wanneer de ramadan begint. Niet omdat ik Allah aanhang en persoonlijk ga vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Maar omdat ik het wilde weten.

En de conclusie: de ramadan begint wanneer hij begint, en dat is ongeveer gisteren, vandaag of morgen. Da’s het enige dat ik er met stellige zekerheid over kan zeggen, blijkbaar.
Er bestaan daar namelijk scholen over: Schijngestalten van de maan, middeleeuwse maankalenders, verschillen van meningen tussen Turken, Saoudi’s of Egyptenaren en nog meer gekissebis van bijbelse proporties laten immers verschillende interpretaties toe.

School 1: De ramadan is al begonnen en wel, op 31 augustus (hier bijvoorbeeld)
School 2: De ramadan begint op 1 september (hier bijvoorbeeld)
School 3: De ramadan begint op 2 september (vb. hier en zo)

Een verklaring (hier gevonden):

Voor de meeste maanden (de vastenmaand en de bedevaartsmaand uitgezonderd) gebruikt men meestal een benaderde maankalender die gebaseerd is op een eenvoudig rekenkundig schema. De meeste islamitische kalenders die je in oudere omrekentabellen en op het internet vindt zijn op dergelijke rekenkundige schema’s gebaseerd. Maar gedurende de vastenmaand en de bedevaartsmaand baseert men zich op de daadwerkelijke waarneming van de maansikkel. Ook hier zijn er weer verschillen die van land tot land anders zijn en ook afhankelijk kunnen zijn van welke islamitische stroming men volgt. In de meeste islamitische landen (zoals Marokko) wacht men de afkondiging af dat de maansikkel door een of meerdere betrouwbare waarnemers is gezien. De maansikkel hoeft niet in eigen land gezien te worden en Nederlandse moslims van Marokkaanse herkomst beginnen (en eindigen) de Ramadan als de maansikkel in Marokko is gezien.
Turkije, Saoedi-Arabië, Egypte en verschillende islamitische landen in het Verre Oosten hanteren echter een berekende maankalender waarbij men (volgens moderne sterrenkundige regels) bepaald wanneer de smalle maansikkel redelijkerwijs voor het eerst met het blote oog boven de horizon gezien kan worden. Wel moet gezegd worden dat, met uitzondering van Turkije, hier vaak zéér optimistische regels voor gehanteerd worden.
Turkije gebruikt de regel dat de maansikkel gezien kan worden als deze ergens ter wereld bij zonsondergang meer dan acht graden van de zon is verwijderd en minstens vijf graden boven de horizon staat. Hiermee stelt de Islamitische Hoge Raad van Turkije kalendertabellen op die voor vele jaren in de toekomst zijn vooruit berekend en die door alle Turken (ook in Nederland) gevolgd worden.
In Saoedi-Arabië staat de berekende kalender bekend als de Umm al-Qura kalender. Hier gebruikt men de regel dat de maand aanvangt zodra de maan in Mekka later ondergaat dan de zon, met de aanvullende voorwaarde dat de maan vóór zonsondergang ‘geboren’ moet zijn. De astronomische nieuwe maan (als zon en maan op één lijn staan) moet dus vóór zonsondergang plaatsvinden. In de meeste gevallen staat de maansikkel op de eerste avond van de maand nog te dicht bij de zon om met het blote oog gezien te worden. Dat is pas op de avond erna mogelijk.
Saoedi-Arabië baseert zich echter niet alleen op berekeningen, maar ook op de waarneming van de maansikkel. Daarmee wordt de Umm al-Qura kalender als het ware gekeurd en goed bevonden. Vooral tijdens de vastenmaand en de bedevaartsmaand lukt het oprechte maar vaak onervaren waarnemers om de maansikkel te “zien” op de avonden voorspeld door de Umm al-Qura kalender, terwijl dit sterrenkundig gezien vaak eigenlijk onmogelijk is. Het is in de afgelopen jaren ook meerdere keren voorgekomen dat de Hoge Raad van Saoedi-Arabië het begin van de maand zelfs met een dag vervroegde. De raad baseerde zich op de getuigenis van een waarnemer die meende dat hij de maansikkel zag terwijl deze al onder de horizon was verdwenen.

Volgend jaar wordt het dan weer bakkeleien over wanneer de ramadan 2009 begint: 20, 21 of 22 augustus 2009.

Over het einde van de ramadan bestaat gelukkig meer overeenstemming: 1 oktober is ’t dit jaar Eid al-Fitr.

Wat er ook van zij, “Ramadan mabrouk” (een gezegende ramadan) aan iedereen die eraan meedoet…

——

Update 20/8/2009 (omdat er hier nogal veel volk belandt op zoek naar het begin van de ramadan 2009):
Het Executief van de Moslims van België (EMB), hoofd van de islamitische eredienst, heeft als taak het begin en einde van de maand Ramadan mee te delen. Op basis van wetenschappelijke gegevens, uitgaande van islamitische instellingen en van het Koninklijk Meteorologisch Instituut, informeert de Raad van Theologen verbonden aan de EMB, na afloop van haar vergadering van 20 augustus 2009, dat het vasten van de Ramadan deze zaterdag 22ste augustus 2009 (vanaf ochtendgloren) voor de hele moslim gemeenschap van België begint.

2 gedachten over “Wanneer begint de ramadan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s