De manga meme

Weet ge wat vreemd is?
De ene dag op café zitten met uw maten en vriendinnen Jos (die met het loensend oog en zijn tot de draad versleten jeansvest) en Jef (die met zijn belachelijke Bikkembergs t-shirts en zijn broske) en Jeanine (die met haar overdadige boezem en eeuwige rode uitslag in haar nek) en Joke (die met haar rosse haar en domme sjaalkes).

Ok. Dat is niet bijzonder vreemd. Gezelschap als een ander. Hier en daar een hoek af, maar dat maakt een mens juist interessant.

Maar wat wel weird is als ge terug keert van een bezoekske aan het toilet, en dat Jos er plotseling uitziet als een plastieken ventje, en Jef ook. En dat ze dezelfde kleren aanhebben. Weg loensend oog, weg jeansvest, weg Bikkembergs… En dat ge Jeanine en Joke enkel nog uit elkaar houdt door hun achtergrondje, omdat ze er voor de rest nagenoeg identiek zijn gaan uitzien. Zo opeens.

Wel, da’s precies het soort weirdness dat mij overvalt als ik dezer dagen inlog op twitter, of ga kijken in comments op andere blogs. Iedereen ziet er plotseling gelijk uit. Identieke tweelingen van het web 2.0 gezinnetje.

Manga avatars

Schuldige: een site waar ge uw eigen manga voor avatar kunt ontwerpen. Met opties om uw manneke of vrouwke te personaliseren in overvloed. Maar op 20 bij 20 pixels zien ze er allemaal zo identiek uit als Janssen en Janssen op bezoek in een bolhoedenfabriek.

Wie zei er ooit dat schrijven de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie was?
Wie het ook was (Willem Kloos, FYI), het ging dan wellicht niet over (micro-)bloggen.
Want dat is blijkbaar de allersociaalste expressie van de drang net te doen als ieder ander. Elke modegril achterna hollend, klaar om zich in het Millet-uniform voor pixelmannekes te hijsen. Druk in de weer een online identiteit uit te bouwen, identiek aan alle andere online identiteiten.
Phew.

Een gedachte over “De manga meme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s