Vlaamse adel

Hoezee en wappert de banieren. Want wat titelt “Den Standaert” (via):

Vlaams equivalent adeltitels in voorbereiding.
Vlaams minister van Heraldiek Dirk Van Mechelen (Open VLD) werkt aan een uitvoeringsbesluit om voortaan ook personen of instellingen met meer dan gewone verdiensten op terreinen die behoren tot de bevoegdheden van gemeenschappen en gewesten, een wapenbrief toe te kennen. Op die manier krijgen de koninklijke adeltitels een volwaardige Vlaamse en niet-adellijke equivalent.

Het is dus nog slechts een kwestie van jaren eer Geert Bourgeois glimmend van trots een wapenbrief met bijhorend geel-zwart lintje kan opspelden aan verdienstelijke Vlamingen als Laura Lynn of Dana Winner. Hold your excitement.

Voorlopig moet u zo’n titel immers nog kopen. Dirk hemzelve legt het huidige systeem uit:

Aan de vooravond van 11 juli, de Vlaamse Feestdag, reikt Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor Onroerend Erfgoed en Heraldiek, jaarlijks de Vlaamse Wapenbrieven uit. Dit jaar werden vijftien unieke Wapenbrieven uitgereikt. Aan negen mensen die hun familiegeschiedenis hoog in het vaandel dragen. Negen families die ervoor kiezen een persoonlijk en uniek embleem officieel te laten bevestigen en registreren door de Vlaamse Regering.

Fair enough. U wil een blaaskaak zijn. 500 euro en alstublieft. De Belgicisten doen het met ego-nummerplaten, wij Vlamingen – wat we zelf doen, doen we beter – met lazuur en keel en vermiljoen en klauwen.

Dit jaar bijvoorbeeld:

Aan de heer Guido Galle: In lazuur een afgerukte hanenkop van goud, vergezeld in het schildhoofd van drie ongebladerde eikels van hetzelfde. Helmteken: een geplante eik van sinopel, bevrucht met drie eikels van goud. Wapenspreuk: GUTTA CAVAT LAPIDEM

Terzijde: dat van die afgerukte hanenkop, hopelijk komt Joëlle Milquet het niet te weten, of we hebben weer een rel.

Ik ben ontroerd (Ontroerend Erfgoed): eindelijk is er iemand die opkomt voor de rechten van de niet-modale Vlaming. Onze bloedeigen Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed en Heraldiek, Dirk Van Mechelen van Kapellen.

Ik vind, iemand die zo voorop loopt in de moeizame ontvoogdingsstrijd van de Vlaamse adel, die verdient zelf een wapen. Sorry, Wapen, met een hoofdletter.
Heb zelf al de vrijheid genomen er eentje te ontwerpen:

Dirk Van Mechelen

Drie melkflessen van Campina op een bed van open-vld lazuur, vier briesende leeuwenkoppen gekanteeld, de baarden afgewend. En een paar reddingsboeien.
Als leuze daarbij had ik gedacht aan “CAPUT LACTATIAE RIMANET”, wat zoveel betekent als “Red ons Heer. Hij mag dan Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed en Heraldiek zijn, het is en blijft een melkmuil“.
😉

2 gedachten over “Vlaamse adel

  1. Maak daar eens van: “Os lactis remanet” want bij jou betekent het: ‘Hij is en blieft (of zoiets wegens schrijffout) een hoofd van borstvoeding’ *grijns*

    (sorry kon het niet laten)

    (btw: Salva nos, Domine. Licet ei ministrum Flamantem rerum hereditariarum esse, os lactis remanet. Al blijft het potjeslatijn wegens vertaalde uitdrukking, maar bon.)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s