Slapeloos bij volle maan

The moon above a lake of digital water

Volle maan
en ik kan de slaap niet vatten
Volle maan
op de daken krijsen katten
Volle maan
spiedt naar mij van verre
Jij wijkagent der sterren
Volle maan
’t Is volle maan

Zong Johan Verminnen ooit.

Gisteren was het weer zover. Woelen, draaien, keren, jeuk aan m’n rug, zuchten, kriebel aan de voet, volle blaas, te warm, te koud, ongemak, wilde gedachten, het kussen te zacht, vruchteloze ideeën voor blogposts, zand op de matras, even iets gaan drinken, drinken ligt op de maag, even kijken naar de belspeldel op VT4, terug proberen te slapen, woelen, draaien enzovoorts enzoverder. Kortom: ALLES BEHALVE SLAPEN!
Ik heb daar niet vaak last van, ben meer van het principe “neerliggen = als een blok inslapen”, maar er is een constante in die slapeloze nachten: als ik dan buiten kijk, is het altijd volle maan.

Ben ik de enige die daar last van heeft? Verstoort de volle maan een mens zijn slaappatroon? En waarom?
Eens zoeken op internet levert de Annelies Verbeke in mij materiaal in overvloed.

Van Oostenrijkse onderzoekers, die beweren dat er geen enkele invloed is van de volle maan op het al dan niet goed slapen.

Even though popular belief has long held that a full moon interferes with a good night’s sleep, Austrian scientists have shown that sleep patterns are not affected by the phases of the moon. In fact, just 8 percent of those surveyed had problems sleeping while there was a full moon, compared to 25 percent who said they had a particularly good night’s sleep on the night of a full moon. Good night, moon.

Van Zwitserse onderzoekers, die met evenveel verve het tegendeel beweren

Bij volle maan sliepen de proefpersonen gemiddeld 6 minuten korter dan bij halfvolle maan en 18 minuten korter dan bij nieuwe maan. Bij vrouwen was het effect iets groter dan bij mannen. Over de oorzaak laat de studie zich niet uit. Mogelijk speelt een gebrek aan duisternis een rol, maar het kan ook zijn dat bepaalde hormonen het ritme van de maan volgen.

Van een Hollandse verzekeraar die onderzocht welke volle maan mythes een kern van waarheid bevatten.

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 april was het volle maan. REAAL onderzocht het gedrag van mensen, het aantal bevallingen, geweldsdelicten, inbraken en hondenbeten, de stijging of daling van de openingskoersen op de beurs, de alcoholconsumptie, het weer, slaapproblemen, en de hoeveelheid communicatie. Afgelopen nacht sliepen mensen minder lang: slechts 73% van de Nederlanders sliep 6 uur of meer, tegenover 83% in een willekeurige nacht. De beoordeling van de kwaliteit van de nachtrust is niet veranderd.

Van Technopolis dat veel van die invloeden toeschrijft aan self-fullfilling prophesies of andere oorzaken dan de maan, en van maaneffect op slaap niks heel laat:

Dieren die in de getijdenzone leven, zoals mosselen of strandpieren, hebben hun biologische ritmen aangepast aan de getijden, maar daar horen mensen niet bij. Rechtstreeks effect is er dus niet. Maar als u zonder gordijnen slaapt, kan het maanlicht natuurlijk wel in uw gezicht schijnen en u zo uit de slaap houden. Net zoals het licht van een straatlantaarn of een passerende auto.

Van mystici en romantici en horoscoopdames en wicca’s en dergelijke die de insomnia van de volle maan vereren:

Volle maan is de opwindendste maanfase. Veel mensen slapen dan slecht en in deze periode zijn slaapwandelaars actief. Sommige dieren zijn onrustig, honden blaffen soms de halve nacht. Kruiden en wortels die op deze dag worden opgegraven, hebben een bijzonder intensieve werking. Er worden meer kinderen geboren dan tijdens de overige maanfasen. Echter ook het aantal mensen dat naar de fles grijpt, bereikt dan een hoogtepunt. De voornaamste kenmerken van de volle maan zijn de grote emotionaliteit en voelbare onrust. De maan en de zon staan nu precies tegenover elkaar aan de hemel, zo ver mogelijk van elkaar verwijderd. Sommige mensen worden overvallen door een gevoel van verlatenheid en andere angsten, die niet per se uit hun huidige leven hoeven te stammen, maar ook in vorige levens kunnen zijn ontstaan.

Van meta-wetenschappers die literatuurstudies doen en vinden dat er eigenlijk geen enkel bewijs is van het effect van de maan op dit of dat gedrag

“My own opinion is that the case for full moon effects has not been made,” said Ivan Kelly, a Canadian psychologist at the University of Saskatchewan in Saskatoon, Saskatchewan. Kelly has published 15 papers on the topic and reviewed more than 50 others, including one that covered some 200 studies. He concludes that there is not strong evidence of an effect. “The studies are not consistent,” he said. “For every positive study, there is a negative study.

Een effect van de zwaartekracht op ons lichaam is het zeker niet: het effect van de planeet maan op een zo veraf gelegen 2 meter hoog lichaam is very very close to zero. En dan zou er ook bij nieuwe maan een effect moeten zijn.
Theoriën als zou de stand van de maan niet alleen op het water in de zeeën en oceanen effect hebben (eb en vloed weetuwel), maar ook op ons voor 90% uit water bestaande lichaam zijn dan ook apekool, larie en BS.

Meest waarschijnlijke verklaring voor die slapeloosheid op nachten met volle maan lijkt me dan ook psychologisch.
Als je een keer erg slecht slaapt, én dan merkt dat het volle maan is, sla je dat op als mogelijke verklaring voor je slechte slaap. Een volgende keer ben je dan ongerust of je wel goed gaat kunnen slapen. En door die ongerustheid kan je extra moeilijk in slaap geraken. En dan ben je de volgende keer nog ongeruster. Undsoweiter.

Dus, als ik van u was, ik zou voor die volle maan mijn slaap niet laten. Dus … snaveltjes dicht, en oogjes toe.

29 gedachten over “Slapeloos bij volle maan

 1. Mja, ik ben (lang geleden) nog tijdens mijn studententijd 4 jaar lang barman in de “55” geweest (een legendarische boîte op de Kuiperskaai in Gent, nu verdwenen) en iedere keer als er véél meer boel was en er véél meer gevochten werd en ruzie gemaakt (méér als normaal – normaal was business as usual) zei ik tegen mezelf: “’t Is zeker alweer volle maan?”. En (toen ik naar buiten ging kijken) – ja hoor. Ik geloof er dus wel in.

  Like

 2. ‘k Heb bij Zapnimf ook al gereageerd. Mijn lief heeft er elke keer last van bij volle maan. En hij merkt vaak pas de dag nadien dat het volle maan was, dus niet op voorhand… Mja, ‘k weet niet wat er van aan is. Ik heb er zelf totaal geen last van.

  Like

 3. Hallo,Wat ben ik blij dat ik dit lees. Ik heb precies hetzelfde. Op regelmatige basis waren er nachten dat ik echt tot 5 uur in de ochtend wakker lag. Ik was erg onrustig, opgejaagd enz. Ik stond dan al eens op om wat te drinken enzo maar niks kon baten. Tot ik op een bepaald moment doorhad dat ik de rolluiken, die we normaal op drie rijen gaatjes openlaten, dan altijd dicht deed omdat ik dacht dat er te veel licht in de kamer was. Toen dacht ik van hey, het is steeds volle maan dus en van dat moment deed ik altijd de rolluiken volledig dicht. Als ik dan de volgende keer niet kon slapen deed ik even het rolluik omhoog en ja hoor volle maan, dus het was niet dat ik het van tevoren wist en daardoor niet kon slapen. Het gekke is dat mijn dochter van 5 ook steeds tot ongeveer 11 uur wakker ligt bij volle maan, terwijl ze om 8u gaat slapen normaal en na 5 min al lekker slaapt. Ze roept dan ook van mama ik kan echt niet slapen. Ze weet niks van volle maan en heeft mij er nooit over horen praten. Ik ben er zeker van dat het zijn invloed heeft want ik voel het gewoon, ik ben onrustig, ook negatiever enzo tijdens die nachten, ontzettend opgejaagd gevoel…..ik wou dat ik het zelf kon bewijzen, want ben er zeker van!!!Groetjes,Isa

  Like

  1. Ik ben zo blij dat iemand mij begrijpt ! Ik maak mezelf bang met het idee dat ik de enige ben die hier last van heeft. Gelukkig hebben de meesten hier een verklaring voor en begrip. Ik ben 15 jaar oud en heb er al de hele week last van maar gisteren kwam het hoogte punt. Het voelde alsof ik sliep, maar ook weer niet. Ik had buikkrampen en spierpijn in mijn kuiten. De hond op wie wij oppassen zat om 4 uur snachts/sochtends te blaffen en mij chihuahua later ook, dat beangstigde mij omdat ik alleen thuis was, later kwam mijn moeder weer en stelde mij gerust.
   Ik dacht echt dat ik gek aan het worden was. Maar nu ik deze berichten allemaal lees word ik wel gerustgesteld.

   Like

 4. Het was weer eens zover vannacht. Ik hou me bewust niet bezig met maankalenders en toestanden maar een nacht niet goed slapen staat bij ons thuis achteraf gezien steeds weer gelijk met volle maan. Wie ook wat beweerd, ik weet dat het invloed op me heeft. Punkt !

  Like

 5. Op een Duitse zender was er een programma over geloof ik,,,ik hoorde de laatste zin helaas. het leek erop, dat het onzin zou zijn, maar……ik slaap heel slecht bij volle maan en kwam er pas later achter bij toeval.Heel vreemd, maar wel waar !

  Like

 6. Voor mij is het een FEIT. ook ik heb er ontzettende last van. ik slaap altijd zonder problemen in, al bij het ruiken van mijn kussen. Gister weer een halve nacht wakker gelegen,.. begreep er niks van, aangezien in mijn agenda niks staat over de maanstand heb ik dit op mijn werk vanmiddag opgezocht, en warempel WEER volle maan. ik ben een erg nuchter persoon die niet geloofd in krachten/goden of andere spirituele dingen. maar voor mij is het al sinds mijn jeugd duidelijk dat ik 1 dag per maand (en 3 maanden per jaar niet) niet in slaap val en erg negatieven gedachten heb,. terwijl ik deze normalitair ook niet voel.kan niet geloven dat onderzoeken andere uitkomst hebben, dit is een van de weinige punten als het al niet het enige is waarop ik de wetenschap compleet onbetrouwbaar acht. voor mij is het een Feit!

  Like

 7. Ben even gaan googlen nadat ik moeders belde en ze zei dat ze zo slecht geslapen had vannacht. Ook mijn zus en ik (3 verschillende adressen) en mijn vriendin naast me hadden erg slecht geslapen. Vreemd verhaal 😉

  Like

 8. Niks vreemds aan.Volle Maan betekent het toppunt van extrovertie. Gevoelens ( zowel negatieve als positieve ) worden versterkt. Mensen praten veel meer met elkaar dan normaal, let er maar eens op! Er worden meer kinderen geboren en er gebeuren meer ongelukken. De hele natuur ( waar mensen een onderdeel van zijn) is VOL en enthousiast en opgewonden in positieve zin. Maar als je kwaad of ongelukkig bent worden ook die gevoelens versterkt. Je kunt eenvoudig rekening houden met de Volle Maan en er voor zorgen dat je je lekker voelt. Als je (negatief ) onrustig bent wordt ook dat versterkt. Maak gebruik van de Volheid en maak muziek of ga dansen! Maak een nachtwandeling! En geniet van de schoonheid van het maanlicht over de stad of het landschap.Van Volle Maan naar Nieuwe Maan keert de natuur ,dus ook de mens, zich weer in zichzelf terug. Nieuwe Maan het toppunt van introvertie. Mooi die cycli! De natuur zit prachtig in elkaar!

  Like

 9. Hallo allemaal,Ik moet tot de constatatie komen dat ik ook hetzelfde gevoel heb als de eerste reactie, dat ik de slaap maar niet kan vatten net voor en tijdens de volle maan. Manmanman…!!Om 1h op de wekker zien 3h, 5h…ik zal die maanwandeling toch maar is proberen denk ik.Groetjes aan alle volle maanmensen!

  Like

 10. Kijk, 't is weer van dat: 3uur in de morgen en op de PC om de nacht door te brengen. Als wetenschapper en 60 jarige laat ik me niet snel door fabeltjes inpalmen. Maar voor zover ik me kan herinneren was slapen rond de periode van volle maan steeds een probleem. Denk nu niet dat ik maankalenders consulteer. Neen, gewoon niet kunnen slapen; opstaan, buitengaan en opmerken dat het volle maan is. Dat er (nog) geen wetenschappelijke uitleg voorhanden is wil daarom niet zeggen dat het probleem niet bestaat. Idem voor wat betreft het aantal getroffen personen. Maar voor diegenen die er last van hebben is het wel een moeilijk te overbruggen periode. Ikzelf gebruik deze nachten om te werken; teksten op papier te zetten; tekeningen en schetsen te maken. Maar amai 's anderendaags 's morgens!

  Like

 11. Ik slaap standaard slecht met volle maan, ben me daar inmiddels een jaar of 15 bewust van, en daarvoor had ik ook periodes dat ik slechter sliep, maar had daar nooit de maanstand aan gekoppeld.
  sommigen zullen het zien als een ‘self fulfilling prophecy’, waarbij mijn onderbewustzijn zich heeft aangepast aan die maanstand..
  ik moet bekennen dat ik er ‘vroegah’ nooit zo mee bezig was.. twas meer een vaststelling van een feit op de momenten dat ik slecht sliep.

  maar ook mijn kinderen (10, 8 en 1 jaar) zijn ‘maangevoelig’.. en slapen dan onrustig.. (dus die zeldzame ene keer dat ik wel sliep.. zijn het mijn kinderen die me weer wakker maken)
  ze zijn overigens ook alle3 met volle maan geboren.. evenals ikzelf (bleek uit een maankalender die ik er uit nieuwsgierigheid op nageslagen heb)
  of mijn lichaam, het hunne, of de maan daarvoor verantwoordelijk waren? geen idee, maar 3 maal is bij mij wel scheepsrecht gebleken.

  bijkomend voordeel van de maangevoeligheid is dat ik in die perioden wel bijzonder productief en creatief ben… en dat is in mijn werk (cultureel jeugdwerk)mooi meegenomen.
  snachts bij volle maan…verzin ik meestal de mooiste, leukste, gekste jeugdprojecten en -verhalen..

  de maan ‘vereren’? niet echt..
  .. of het moet in een spookverhaal tijdens een kinderkamp passen.. 😛

  tis voor mij gewoon een terugkerend aspect van mijn leven,
  waar ik inmiddels mijn voordeel mee heb leren doen.

  Like

 12. Psychologisch of een ‘bakkerspraatje’? Mijn zoontje is 2 jaar en begrijpt helemaal niets van volle maan. Ikzelf kan dus alleen maar opbjectief vaststellen dat het kind telkens bij volle maan midden in de nacht krijsend wakker wordt! Ik volg de maankalender niet. Deze week was het weer van dat. Het was bewolkt en dus was de maan niet te zien. Ik ben speciaal een magazine gaan halen (de dag nadat hij weer krijsend was wakker geworden) waar maanstanden in vermeld staat en jawel: het was de eerste nacht met volle maan. Beeld ik me het in of is het een ‘zichzelf waarmakende voorspelling’? Ik denk het niet want ik kan mijn zoon dit alles nog niet uitleggen, laat staan zijn nacht beinvloeden. Ikzelf heb er geen last van, gelukkig maar.

  Like

 13. Ook ik daalde van de trap af, vanwege onrust en slapeloosheid. Het is nu kwart voor 4 ’s nachts en ik keek naar buiten. Ja hoor, het is weer zover. Omdat ik benieuwd ben of meer mensen er last van hebben, ben ik op internet gaan zoeken. Zo kwam ik hier bij jullie terecht. Blij dat ik niet alleen ben. Ik zal van nu af aan de tijd ook beter gaan besteden. Met pen en papier langs mijn bed…. Wie weet wat mij allemaal nog invalt bij al die gedachten die zo ’s nachts de revue passeren!

  Like

 14. Het is bijna 5 uur sochtends.over paar uren is het weer zover….volle maan. Ik kan al jaren 1-3 dagen en tijdens de volle maan niet slapen.ben zeer onrustig en breng de nacht door achter mijn pc of ik ga wandelen. Ik kijk niet naar de maankalender want ik weet het telkens  dat het volle maan is…na volle maan kan ik weer normal slapen.toeval???? Ik denk het niet.
  Natuur vertelt ons veel. De maan is een bron van energie. Vanavond weer energie nemen van de maan en flink buiten lopen en de maan eren

  Like

 15. ben nu al 3 dagen wakker met deze maan cyclus ik weet zelfs niet of het volle maan is maar men energie is super hoog en kan de slaap niet vatten en meestal heb ik gemerkt is het dan toch volle maan nu sinds dit jaar word het wel erger moet ik zeggen en als ik dan eenmaal slaap zeer intense dromen weird ze mogen zeggen wat ze willen ik geloof dat de maan op de mensen meer invloed heeft dan wat dan ook

  Like

  1. klopt deze volle maan was heel sterk.zelf kon oon 2 dagen van tevoren en 1 erna niet slapen.dus de maan heeft een invloed op sommige mensen die ggevoeliger zijn voor energieen en natuur

   Like

 16. Ging gisternacht moe naar bed maar kon, net als de vorig nacht, maar niet in slaap komen: Ik had niets om me zorgen over te maken en twee nachten geleden sliep ik nog als een roos, maar nu voelde ik me hyper, opgefokt, onrustig en ook angstig waardoor ik maar lag te draaien en te keren. Uren later ging ik naar beneden om iets te drinken. In de woonkamer deed ik de gordijnen open en zag nog net een grote ronde maan achter de wolken verdwijnen. Ik keek meteen in mijn agenda en ja hoor, het was weer zover: volle maan. Elke maand vergeet ik het weer zodat ik er elke maand weer door wordt overvallen. De twee dagen voor en rond volle maan lijk ik wel een beetje ‘maanziek’…Ik ben geen wetenschapper, maar als de maan in staat is om eb en vloed te beïnvloeden, waarom zouden wij mensen, die voor 65 % uit water bestaan, dan niet door de volle maan te beïnvloeden zijn?      

  Like

 17. Na al die getuigenissen moet een mens toch niet meer twijfelen. Ik kan mij hier alleen maar bij aansluiten. Ontdekt in mijn jeugdjaren. Eerst toegeschreven aan het licht en daarna, na alles te verduisteren, nog steeds wakker liggen. Ook met de slechte gedachten en liggen wroeten en alles er op en aan.  Ik ben geboren ergens tussen halfvolle en volle maan. (24/03/1972) en het is bij mij ook het ergste een paar dagen voor die volle maan.  Zijn wij nu weerwolven of zoiets? Wie weet wat er gebeurt als wij nu eens niet wakker worden in die nachten? 😉  Daar geloof ik uiteraard echt niet in maar wel in de invloed van de maan. Mij hoef je niet te overtuigen! 

  Like

  1. Men gelooft in mythes o.a. weerwolven, vampiers, etc. Maar onsterfelijkheid bestaat ook, michael jackson is al 3 jaar onsterfelijk ofzo, hmm marlyn monroe al 50 jaar.. snappie maar ik vraag me ook af wat deze mensen zijn of hebben.

   Like

 18. De maan heeft invloed op eb en vloed, dus op water. En bij volle maan is die invloed het sterkst. En aangezien wij mensen voor 80 % uit water bestaan, heeft de maan dus ook invloed op ons. Al merkt niet iedereen dat omdat ze zich niet bewust zijn van zichzelf, van verandering in gedrag. In astrologie wordt ook gekeken naar standen van hemellichamen (planeten en andere sterrenstelsels) ten opzichte van jou sterrenbeeld (-stelsel). Aangezien we in een universum leven die bestaat uit energie (elektromagnetische velden), welke allemaal op een hoger of dieper niveau met elkaar ‘comminuceren’, hebben al deze energiën invloed op elkaar. Zelfs onze planeet en onze lichamen bestaan uit elektromagnetische velden. Dus we hebben ook invloed op onze planeet en onze planeet ook op ons. Ik wil zelfs nog verder gaan: ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen, welke weer uit een hoop deeltjes bestaan. Deze deeltjes worden allemaal bij elkaar gehouden door deze elektromagnetische velden. Ons lichaam is dus een universum op zich. Alle deeltjes waar ons lichaam uit bestaat, worden niet voor niets als bolletjes (planeten) weergegeven in de natuur- en scheikunde. Al deze deeltjes draaien ook om een centraal punt, net als in een zonnestelsel.

  Like

  1. Schrijf je reactie hier.
   Vraagje aan Shockwave_5: Van die electro magnetische velden e.d., dat begrijp ik wel een beetje; deeltjes hebben een onderlinge aantrekkingskracht MAAR hoe dat dan met de maan zit, dat begrijp ik niet . De maan is er toch net zo goed wanneer ze door de zon belicht wordt als wanneer we geen maan zien.  Dus, de massa is er onder elke vorm van de maan.  Waarom hebben we dan enkel last bij volle maan?  Enig idee?

   Like

   1. Niemand kan ons een duidelijk en efficient antwoord geven. Ik slaap hele nachten niet en mijn partner zegt dan ge weet toch waarom je weer niet sliep? Het is volle maan. Wat is dat toch? Het heeft niets te maken met verduisteren enz.. Mijn lichaam WEET gewoon wanneer het volle maan is. Het weet dat zelfs een paar dagen. Ik vind dat zéér vervelend. Het maakt mij angstig.

    Like

 19. Ik ben de laatste dagen zzzoooo slecht aan het slapen en wist niet waarom. tot ik toevallig las dat het blauwe maan is dezer dagen. Misschien kan dit het één en ander verklaren?
  Als ik zo de getuigenissen lees lijkt het er toch sterk op.
  Zou Blauwe maan nog meer invloed hebben dan een “gewone” volle maan?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s