Maak uw eigen Roomer

Op dit eigenste ogenblik staan de vlieren in bloem. De moment om er iets lekkers mee te doen.

Vlierbloesems

Gisteren gelezen bij AnneTanne, kruidendame par excellence: haar vlier-recepten. En er staat er toch wel eentje tussen dat ze niet kent. Ik, die AnneTanne nog iets kan leren, waar gaan we dat schrijven? Hieronder dus.

Vandaag in de Gentenaar, en dus ook op Gentblogt: Roomer, landbouwers in de Stad.

Een uit de hand gelopen hobby, noemen Jeroen en Maarten het zelf. Dat kun je wel zeggen. Van hun vlierbloesemdrankje Roomer gaan er jaarlijks 50.000 flessen de deur uit. “Wij beschouwen onszelf als stadslandbouwers.” Je kunt je het bijna niet voorstellen in de betonnen vlakte tussen de drukke Frère Orbanlaan en de Brusselsepoortstraat, maar vlakbij de stadsring, in de Krevelstraat, bots je op een uniek stukje natuur. Achter de met klimop begroeide gevel van huis nummer3, geurt het naar vlierbloemen. Niet verwonderlijk, het is de thuisbasis van het minibedrijfje Roomer. De broers Jeroen (33) en Maarten Michels (34) brouwen er een uniek vlierbloesemdrankje. Je kunt hun laboratorium nog het best vergelijken met een wijnhuis. Alleen zijn de druiven vervangen door vlierbloemen.

Roomer zal best uniek zijn, en ik gun die gasten een wereldheerschappij op het gebied van vlierbloesemaperitief met hun mooie flessen, maar wij maken hier al jaren iets dat er verdomd goed op lijkt.

Heeft u zin om zelf eens uw eigen vlierbloesemdrank te maken? Het is de moment, op dit eigenste ogenblik staan de vlieren in bloem.

Benodigdheden (voor twee à drie flessen van dit heerlijke goedje):

 • 25 trossen vlierbloesem (plukken op het moment dat de bloemetjes open zijn. Je mag het hele paraplutje plukken, u niet amuseren met de bloempjes afzonderlijk eraf te halen, slimmerik. Niet wassen, want dan spoel je de smaak weg!)
 • 3 citroenen (in schijfjes, de schil mag eraan)
 • 1 en een halve liter water (plat)
 • 1 en een halve kilo suiker
 • 100 gram citroenzuur (te krijgen bij uw apotheek)
 • gin

Basis van het drankje is een simpele vlierbloesemstroop.
Doe de trosjes vlierbloesem in een grote pot. Citroenzuur erover, citroenen in schijfjes erbij, suiker erover, en water erbij.
Laat dit 48 uur staan, maar roer het plakboeltje regelmatig eens om.
Na die twee dagen zeef je de vaste stof eruit door een doek (keukenhanddoek). Op die manier verdwijnen de bloemetjes, steeltjes en citroenen eruit, en hou je een lichtgele siroop over. Als er per ongeluk wat bloesems door de mazen van het net glippen, da’s geen erg…

Hier kan je nu twee dingen mee doen:
– limonade mee maken: een glas met een/derde van deze siroop, en de rest spuitwater does the trick. De siroop gaat gekoeld zeker een jaar mee.
– de Roomer-achtige aperitief mee maken.

Voor dat laatste doe je de helft siroop, de helft gin in een fles. Een paar dagen laten staan. En klaar.
Je drinkt het best aangelengd met water (plat, mild sprankelend of bruis).

Voor extra effect, doe het in een goedje in een afgedankte fles Roomer, en drinkt het uit hun mooie glazen, dan smaakt het eens zo lekker…

5 gedachten over “Maak uw eigen Roomer

 1. Beste,

  Ook ik hou van Roomer vanwege zijn unieke smaak, maar heb niet de intentie de drank zelf te maken. Ik ben wél op zoek naar een recept voor het fabriceren van vlierbloesemjam. Ik heb dit recentelijk in het Zwarte Woud geproefd (daar luisteren de bloesems naar de naam: “Holunderblüten”) en het is heerlijk. Analoog met Roomer is het echter niet goedkoop, en omdat ik een jamfreak ben (maak jaarlijks tientallen kgs exclusieve combinaties), wil ik dat best eens uitproberen. Vandaar mijn vraag of u soms weet hoe ik het beste tewerk ga. Vertrekken van de siroop met toevoegen van pectine of …?
  Alvast bedankt.
  Mvg,
  Marc Pollet

  Like

 2. Eens leentjebuur spelen bij een experte:

  Vlierbessenjam

  * 2,5 kg rijpe vlierbessen
  * 500 gr in stukjes gesneden appels
  * 2,5 kg suiker
  * het sap van 1 citroen

  Kook de bessen met een bodempje water in een grote pan, wrijf ze door een zeef en kook dit samen met de appel tot moes. voeg de suiker toe en laat een half uurtje inkoken.

  Meer recepten bij AnneTanne

  Like

 3. Beste Dirk,

  Hartelijk bedankt voor de informatie, maar dit was mij reeds bekend en niet écht wat ik zocht. Mij wellicht niet écht 100% duidelijk uitgedrukt met mijn verzoek naar info over vlierBLOESEMjam (het is eigenlijk gelei). Excuses. Ik blijf nog steeds hopen op suggesties, natuurlijk.

  Met vriendelijke groeten,
  Marc

  Like

  1. Beste Marc de basis zal een vlierbloesemaftreksel zijn. Ik vind de volgende manier het lekkerst
   Veel schermen geplukt op een warme zonnige dag, schermen uit de zon geuren meer en laten je handen geel van het stuifmeel achter. Niet afspoelen. Onder water zetten en een verzwaard deksel erop. Schermen boven water worden bruin en gaan stinken. 24 uur op kamertemperatuur laten staan. Daarna zeven, wat erg goed werkt is een nieuwe koffiefilter houder met een koffiefilter. Per liter aftreksel voor limonade 30 g citroenzuur en een kilo suiker. Roeren tot de suiker is opgelost. In schone glazen flessen en klaar is Kees. (Erg lekker is de Hugo, scheut siroop en dan half bruiswater half prosecco, met muntblaadjes. Zonder alcohol prosecco vervangen door 7 up.)

   Nu voor vlierbloesemgelei. Volgens van Gilse recept voor gelei voor 750 ml vocht, 250 g suiker en 25 g geleipoeder. Ik denk dat daar nog citroenzuur bij moet 22 gram (?) ik kan me voorstellen dat voor wat meer bite citroenrasp of sinaasappel rasp lekker is, en ook wat geperste verse gember zou goed combineren.
   Hoop je op weg geholpen te hebben, misschien probeer ik het zelf nog wel een keer.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s