Wie wil er VlaamsProgressieven?

Zaterdag viel er een grote zucht van opluchting te horen bij de Vlaamse spiritisten.
Waarzeggers, occultisten, satansaanbidders, heksen, geesten, wicca’s en ander ondermaans gebroed zegevieren en kunnen weer naar buiten komen (als de zon niet schijnt). Hun naam is terug vrij. Niet langer hoeven zij de slagschaduw van Bert en Bettina over hun het licht schuwende activiteiten te dulden.

Juicht en viert: want Spirit heet nu VlaamsProgressieven. Echt waar.

Vlaams.
Tuurlijk, want er waren nog niet genoeg partijen met “Vlaams” of “Vlaanderen” in de titel. Er kan er altijd nog wel eentje bij. De mensen zouden zich in het stemhokje kunnen afvragen of het wel een Vlaamse stembrief is die ze in het kiesbureau voorgelegd krijgen, nietwaar. Die van Lijst DeDecker en SP.a gaan zich moeten spoeden, of ze zijn de laatste volksverraders die hun Vlaamse identiteit verloochenen.
En progressieven.
Zoals in progressieve rock, een genre dat voor het laatst hip was toen de flower power nog welig teelde? Zo ongeveer hetzelfde moment dat het sociaal relevant was én Vlaams én progressief te zijn (als in Leuven Vlaams).
Of als in progressief in tegenstelling tot conservatief? Een scheidslijn die bijzonder duidelijk te trekken is (vb. wat is er progressief: pleiten voor een hoofddoekverbod, of voor het behoudsgezinde behouden van de huidige hoofddoekvrijheid?).
Of als in progressief als in “voor de progressie”, de vooruitgang? Voorwaar een unique selling point. De laatste maal dat de vooruitgang opdook in de Belgische politiek is alweer geleden van de “Partij voor Vrijheid en Vooruitgang”, en die heten nu toch ook alweer 16 jaar VLD.

Ook taalkundig slaat “VlaamsProgressieven” op niet veel. Ofwel zet je een “e” achter “Vlaams” en doe je het in twee woorden, ofwel zet je er een koppelteken tussen. Maar op deze manier is het de actie “progressieven” op zijn Vlaams. En de laatste maal dat ik vlaamsprogressiefde, kan ik me precies niet meer herinneren (ik had toen teveel gedronken, sorry).
Nu is de naam van deze partij enkel betekenisvol in een Kempische conversatie als “wa zijde gij der voor enen?”, “ik zèn nen vlaams progressieven, jong”.

En dan hun pathetische overlevingsdoelstelling: 5% bij de volgende verkiezing of we houden er mee op. C’mon, hoe ga je dàt meten als je in een kartel naar de kiezer stapt?

En dan dat logo. Fast Forward naar de eerstvolgende logowijziging!

In hun programma, daar vind ik me nog wel in terug. Er is dus nog hoop…

2 gedachten over “Wie wil er VlaamsProgressieven?

  1. Ik was vooral sterk verwonderd over het feit dat een dergelijke belangrijk event (laatste kans?) op het internet wordt gepromoot met een voolopige site die totaal niet op punt stond.

    Niet goed voor het vertrouwen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s