Expo 2058

Nostalgie kent zijn verdiensten. Terugkijken naar hoe het was, om te leren welke fouten je niet opnieuw moet maken en zo. Reculer pour mieux sauter.
Maar nostalgie zou beter ook wat aan banden gelegd worden. Kranten en televisie lijken eerder een terugkeer met de teletijdmachine naar 1958, het jaar van het atomium en de Wereldtentoonstelling in Brussel, dan een blik op de actualiteit van 2008. Er sluipt een overdaad aan Fixkes-achtige nostalgie binnen. De recyclagemolen draait dol.

Het einde van de Grote Ideologieën, een onzekere klimaattoekomst, een clash met de islam en andere doemvoorspellingen leiden er toe dat de prille 21ste-eeuwer liever de blik op een sepia-kleurig verleden richt dan op de helwitte toekomst.

Om deze trend te keren liet ik de futuroloog in mij (u las hem hier eerder aan het werk voor de einduitslag van Mijn Restaurant, of Peking Express), vandaag dan maar eens los op de toekomst in het algemeen, en het jaar 2058 in het bijzonder.
Een paar van de voornaamste wijzigingen die u tegen dan kan verwachten:

Litaratuur in 2058
Grote verontwaardiging in letterland als blijkt dat Herman Brusselmans, 23 jaar na zijn overlijden nog steeds maandelijks een nieuw en geniaal boek op de mensheid loslaat. Onder de Aba-Jour wordt een geheime kamer met 1000 apen en een typmachine ontdekt.
Annelies Verbeke gebruikt voor het eerst twee woorden in de titel van een roman.

Muziek in 2058
Tegen 2058 speelt men zelfs in de bejaardentehuizen nostalgisch K3, Samson en Mega Mindy. Need I say more?

Energie in 2058
Het energieprobleem is in 2058 volledig van de baan, nadat enkele belangrijke technologische doorbraken werden gemaakt bij het oogsten en opslaan van energie. De vrijwel onuitputtelijke energiebronnen die werden ontdekt (de duimbewegingen van SMS-versturende 14- tot 18-jarige meisjes, het masturberen van 14 tot 88-jarige jongens, de gaten in de dagtaak van ambtenaren) kunnen tegen 2058 simpel worden opgeslagen in lichaamsvet in grote silo’s. Na het verwijderen van de maagringen van Koen Crucke, Geert Lambert en Margriet Hermans was hier in het voornaamste deel van de Vlaamse behoeften voorzien.

Vervoer in 2058
In 2058 is vervoer, transport en zelfs “beweging tout court” eigenlijk grotendeels afgeschaft. U blijft waar u bent, punt. Uitzonderingen worden toegestaan voor voetballers, wielrenners en buikloopleiders.

Wonen in 2058
De huizenprijzen in 2045 lijken onbetaalbaar voor iedereen behalve de nazaten van Etienne d’Avignon. De rest van de bevolking woont in een putje in de grond. Verboden dit putje te verlaten. Uitzonderingen worden toegestaan voor voetballers, wielrenners en buikloopleiders.

Geopolitiek in 2058
Wereldoorlogen zijn er tussen nu en 2058 niet meer geweest, wellicht omdat iedereen te druk bezig was ganse volkeren en beschavingen uit te roeien op hun PS33, Wiii(iiiiii) en XBOX2050.
Internationaal is alle interesse in politiek en godsdienst volledig verdwenen.
Het enige dat de zogenaamde machtigen der aarde nog weghoudt van een leven in de anonimiteit is hun keuze van bloedmooie babes als vrouwen (trend ingezet in 2008 met Poetin’s turnster, of Sarkozy’s Bruni, later verdergezet via bijvoorbeeld de verkiezing van Ignace Crombé tot Vlaamse President en het schandaalhuwelijk van Paus Pius de 666ste met een van de kinderen van Madonna).

Milieu en Klimaat in 2058
In 2058 is het weer overal een milde 18° Celcius, met een ZZO-briesje en geringe regenkans. Over het klimaat in 2058 lopen de meningen verder uiteen: sommige wetenschappers vinden dit warm, anderen koel voor deze tijd van de eeuw.
Positief op milieuvlak is dat in 2058 het verdwijnen van diersoorten bijna helemaal verdwenen is, bij gebrek aan verdwijnbare diersoorten. De kakkerlak doet het nog steeds prima.

Werken in 2058
Werk is in 2058 iets dat je alleen nog maar om te lachen doet. Niks nieuws onder de zon dus.

Voedsel in 2058
De McDonaldisering van de wereld is tussen nu en 2058 alleen maar toegenomen. Ook in België weerstaat bijna geen enkele restaurateur aan de verlokking een McFranchise te worden. Zelfs gerenommeerde 5-sterrenrestaurants als de McCharlekijn, McRedPepper of de McMatizze in Antwerpen vielen uiteindelijk voor de bijl.

De media in 2058
De heruitzendingen van FC de Kampioenen blijken dit jaar net iets minder succesvol dan de voorbije 65 jaar. Er wordt volop gebrainstormd over een nieuw programma.
Kranten beperken zich in 2058 tot 1 bladzijde, met daarop de spaarpunten, boekenreeksen en DVD’s met veel korting van de dag.
Het internet is in 2058 helaas afgeschaft, nadat 100% van de beschikbare bandbreedte vanaf een dag in 2034 bleek ingenomen door spammers die andere spammers spamden met grote spam-attachments en hun spamfilter af en autoreply aan hadden laten staan.

Ook deze blog zal “by then” dus verdwenen, of toch onbereikbaar, zijn. Waarvoor nu al mijn excuses. Schrijf deze voorspellingen maar over op een blaadje papier als u tegen dan nog wil nagaan wat er van het bovenstaande al dan niet is uitgekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s