Prostaatkanker

Bent u een man? Weet u uw prostaat liggen? Veel kans van niet.
En met reden, want als er één menselijk orgaan wel het epitheton “kutorgaan” mag krijgen, is het toch dat wel. Een nootje groot, met als functie prostaatvocht bij de zaadcellen te mengen in ’t geval van een zaadlozing, en dit mengseltje richting uitgang te stuwen. Voor onderzoek enkel te bereiken via de minst aangename lichaamsopening, via bepoteling dan nog wel. En hoe ouder je wordt, hoe meer kans dat je er last van krijgt. Veel last.
Uw kans om er kanker in te krijgen is niet gering: op de leeftijd van 80 jaar heb je niet minder dan 50% kans om prostaatkanker in ontwikking te hebben. 1 op 2, super odds. Als dit een loterij was deed ik zeker mee.

Mijn vader, kort bij de 70, heeft – ongewild, ongevraagd – meegedaan met die tombola. En heeft het zitten. In februari is kwaadaardige kanker vastgesteld.

Geluk bij dit ongeluk is dat de dokters er vroeg bij zijn. Hij werd al een hele tijd nauwlettend gevolgd voor prostaatkanker: er waren al een jaar of drie verdachte waarden in zijn bloed opgemerkt (PSA-proteïne, Prostaat Specifiek Antigen), alhoewel hij niet dadelijk veel last had van de meest voorkomende prostaatproblemen (vaker moeten plassen; moeite met plassen; pijn en een branderig gevoel; nadruppelen en/of een zwakke straal…). Al drie maal werd er om zeker te spelen ook een biopsie genomen, en de derde keer was het raak.

Op het programma: 3 jaar een driemaandelijkse inspuiting. En een nu 7 weken, elke werkdag, naar het ziekenhuis voor gerichte lokale bestralingen. Geen operatie (de kans op impotentie bij het chirurgisch wegnemen van de prostaat is bijzonder hoog), geen chemo gelukkig.

Nadeel is dat zijn levenskwaliteit serieus zal achteruit gaan: van de spuiten is hij een dag of twee heel erg misselijk, en de bestralingen hebben in veel gevallen vervelende bijwerkingen. Zo zal de huid op de bestraalde plaatsen schraal en dun worden, zijn er problemen te verwachten met pijnlijk plassen en ook de darmen komen er tijdens de bestralingsperiode meestal niet geheel ongeschonden uit (zodat je erg op je voeding moet letten). En ook hier een serieus risico op impotentie (als de zenuwbanen rond de prostaat het begeven tengevolge de bestraling).

Hij heeft er goede moed in. Het vriendelijke personeel van het bestralingsteam in het ZOL heeft hem verzekerd dat ze die kankercellen wel eens klein gaan krijgen. Ook de literatuur spreekt moed in. De vijfjarige overlevingskans bij prostaatkanker is 80 à 90%. “Niet slecht voor een kanker“, zei ik hem “ik weet niet of er veel kankers zijn waar de overlevingskans hoger is“. En even later hoorde ik het hem aan de telefoon herhalen tegen een broer van hem: “Als je dan toch een kanker moet krijgen, dan kan het toch best deze zijn…

Maar prettig nieuws is toch anders natuurlijk.
En er zit nog een schaduwkantje aan voor mij ook: de erfelijke kant aan het verhaal. Prostaat.nl : “Het blijkt dat mannen met een eerstegraadsverwant (zoon, vader of broer) met prostaatkanker, een twee maal zo grote kans op het ontstaan van prostaatkanker hebben“. En niet alleen mijn vader, ook mijn vaders vader (82 geworden) heeft er van gehad.

Slik en dubbel slik dus.

2 gedachten over “Prostaatkanker

  1. Veel hangt af van de gleasonscore. Bij een lage gleasonscore is er voor je vader weinig probleem. Bij een hoge gleasonscore is het een ander verhaal.
    De PSA volgen; die moet laag blijven.
    die van de zonen ook trouwens

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s