Paddenpaartijd

Ik wist wel dat de Paddenstraat hier niet ver van Balegem vandaan ligt (voor de niet-ingewijden: dit is een voor wielerliefhebbers overbekende kasseistrook in buurgemeente Velzeke, waar onder andere de Omloop Het Volk en de koers der koersen de Ronde van Vlaanderen elk jaar passeren), maar dat blijkt ook nu ook uit de feiten: onze vijver krioelt plotseling van de padden. “Doing their dirty stuff”. Sex met paddo’s.

Paddenpaartijd

Ik was hier wel al eens een paar padden tegengekomen: als ik in ons bosje een boomstam verleg, of een steen ophef tref ik er wel eens eentje aan. Maar nu hebben ze dus duidelijk verzamelen geblazen, en kan ik inschatten hoeveel er hier wel zitten.
Op zijn minst een stuk of 50 zitten er aan de zonnigste kant van onze uit de kluiten gewassen vijver lustig te “croaken” en te seksen in hun favoriete standje: altijd de vrouw bovenop het mannetje, waarbij hij de eitjes bevrucht die er bij haar in een lang lint uitkomen. In de biologie hebben ze voor dat nummertje ook een naam gevonden: amplexus (omarming).

Kikkersoep

Het lijkt wel kikkersoep. Toch heb ik kikkerpaartijd precies gemist toen ik op skireis was. Ik zie tussen de parende padden (zou dat een “Suske en Wiske”-album zijn?) immers geen kikkers zitten, maar er ligt wel al heel wat kikkerdril te broeden in de waterplanten.

Tip: Je kan paddendril en kikkerdril makkelijk uit elkaar houden: kikkerdril zit in een grijze massa – met zwarte puntjes die gaan uitgroeien tot dikkopjes en later kikkervisjes en kikkers – in een klont bijeen, paddeneieren hangen in lange slierten in het water. Op deze foto zie je de twee bijeen:

Paddenpaartijd

En hier een betere blik op “toadspawn”, de eiersnoeren van een pad:

Toadspawn

Padden leven buiten de paartijd niet in het water, ze schuilen overdag ondergrond of beschutting en gaan bij schemering of ’s nachts op pad om slakken, insecten, spinnen, larven en zelfs eens een onvoorzichtige muis binnen te slokken. Best nuttige dieren dus. Best nuttige bewoners dus van onze minizoo. Ze worden op hun beurt gegeten door egels of kleine slangetjes (de enige die het gif uit klieren achter hun ogen kunnen verdragen).

Overigens: een pad heeft geen wratten, die dingen op zijn rug zien er alleen een beetje zo uit. Wratten worden veroorzaakt door een virus en gaan over van mens op mens. De “wratten” op een pad zijn een natuurlijk onderdeel van zijn huid. Niet besmettelijk. Je kan ze zonder gevaar oppakken.

Nog meer eergisteren en vanmorgen gemaakte fotootjes:

Paddenpaartijd Paddenpaartijd Paddenpaartijd A toad in toadspawn Paddenpaartijd

4 gedachten over “Paddenpaartijd

 1. Ik benijd je dat bezoek…
  Wij hebben sinds een paar jaar een kleine poel in de tuin, maar kikkers, padden en salamanders geven voorlopig de voorkeur (en wie zal het ze verwijten) aan het ven in de achtertuin van de buurman, dat minstens 1.500 m2 groot is (het ven, niet de achtertuin)

  Like

 2. welwelwel, wat een bedrijvigheid in het watertje achterin de tuin!
  toch even een kleine rechtzetting i.v.m. de bufosutra …
  padjes doen het op z’n hondjes 😉

  groetjes,
  mm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s