Peking-Express: de revolutieroute

Peking Express heeft zich maandag weer op gang geschoten. 8 liftende koppels, nu op weg door Latijns-Amerika. Hieronder alvast de uitslag…

Peking Express - de revolutieroute

Nieuwigheden in het spelconcept zijn de groepering van een aantal teams (de vier snelste van de allereerste proef werden een rood team, de vier traagsten moesten samenspelen in een blauw team. Waarna het trage blauwe team het rode prompt aftroefde in de tweede proef, en de blauwen nu collectieve vrijstelling hebben) en dat er onderweg een aantal vliegtuigen moeten gehaald worden (Mexico, Nicaragua en Venezuela liggen nu eenmaal niet naast mekaar).
En Roos die sigaren rookt, en voor Humo met Bert tussen de benen blogt, en via de Adhese-banner rechtsboven de serverkosten van deze maand op zich neemt. Merci Roos!

Nog steeds een spelconcept waar ik van kan genieten, alhoewel dezelfde elementen toch in elke reeks weer terugkomen: het liften als centraal verhaalelement, elke onvrede tussen teams uitvergroten en opkloppen, een paar teams met conflicterende karakters samenstellen, een streber als lul van dienst (Peter de dopingjager) inhuren. De obligate suspens die elke aflevering montage-gewijs zorgvuldig wordt opgebouwd, zelfs als in de echte race van spanning geen sprake was. De inmiddels afgezaagde muziekjes.
Maar: het blijft voor mij spannend en onvoorspelbaar genoeg om tot het einde geboeid te blijven volgen.
Of toch niet, want eigenlijk valt de einduitslag al na het zien van één aflevering perfect te voorspellen:

  1. Wendy en Bruno (het koppel dat ontroerend afscheid nam van de dikke Mexicaanse mama), vallen het eerst af in, nadat ze al in aflevering 2 zodanig heimwee krijgen naar hun eerste logeerplaats dat ze terugdraaien en gaan inwonen bij hun mexicaanse moedertje.
  2. Mark en Marlinde (die vroeg of ze kut mocht zeggen), omdat haar voortdurend “kut” roepen de regisseur zodanig op de zenuwen gaat werken dat hij “cut” zegt.
  3. Steven en Liesbeth (de kale en zijn schoonzus) vallen af nadat hun volgende slaapplaatsen en armworstel-tegenstanders almaar minder gelukkig gekozen waren: een biker-café in aflevering 1, een mexicaanse catch-vechtring in aflevering 2, een homo-darkroom in aflevering 3, een hanen- en hondengevecht-arena in aflevering 4. Zijn nog steeds niet terecht, trouwens, na hun voornemen te gaan overnachten bij een bende drugssmokkelaars in aflevering 5.
  4. Marion en Dominique (het rosse “model” en de zwartharige moeder van zes met eigen zaak) stappen als vierde vrijwillig uit de reeks, na een hoogoplopend conflict over een mascarapenseel, een rosse wimper, een kanten slipje en een zwarte schaamhaar.
  5. Peter en Véronique (de dopingjagende streber en het Hollandse blondje), vallen veel te vroeg af als Peter spontaan in vlammen opgaat, zodanig heet van woede dat hij werd als Véronique 3/10de van een seconde blijft stilstaan om in een banaan te happen.
  6. Jamila en Hassan (het Marrokaanse bezig bijtje met broodjeszaak en haar lamme goedzak van een man), vallen als derde-laatste af als Hassan op een morgen niet meer wakker te maken valt in een bijzonder zacht uitvallend logeerbed, en Jamila ternauwernood ontsnapt aan een lynchpartij als ze de islam promoot bij een pas gekerstende indianenstam in Venezuela.
  7. Dieter en Steven (de polyglotte broertjes-padvinders), verliezen de finale omdat die zich afspeelt bij een enkel in klikklanken sprekende indianenstam in de rimboe, en noch Dieter, noch Steven die taal volledig onder de knie hebben en op die manier de verkeerde kant oprennen.
  8. Jos en Loes (de twee schoolpoort/hockeyclub-moeders), winnen Peking Express: De Revolutieroute. Want als je de schoolpoort én de hockeyclub aankan, kan je de hele wereld aan.

Graag gedaan…

2 gedachten over “Peking-Express: de revolutieroute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s