Sneeuwkettingen opleggen

Met al dat ge-LienvandeKelder hier wordt de grond me wat te heet onder mijn voeten: hoog tijd om eens even onder te duiken in de sneeuw. Vermits het in Zwitserland op dit moment aardig aan het sneeuwen is, en we er met de auto naar toe willen rijden, moest ik me dus sneeuwkettingen aanschaffen.

Vraagstuk 1: welke maat sneeuwkettingen te kopen?

Sneeuwkettingen moeten goed om je band aansluiten, en moeten dus gekocht worden in de maat van de wielen van je auto.
Norauto ( een grote franse autoshop, en maker van heel wat spul dat hier in ons land in de Auto5 wordt verkocht) heeft op z’n site een tabel staan, waar je wellicht jouw bandenmaat en de sneeuwkettingen die je erop kan leggen kan terug vinden. De bandenmaat zoek je op je banden zelf (als ze nog redelijk nieuw zijn af te lezen in de rubber letters aan de zijkant), of bij veel auto’s staat de maat van banden ook vermeld op een plaatje dat zichtbaar is als de chauffeursdeur open is. Vermits ze er zowel de merken Norauto, Michelin, Jorasses, König, Weisenfels en Fix&Go verkopen, kan je met deze maten in de meeste winkels van autobenodigdheden wel terecht.
Prijzen voor die dingen variëren van 25€ (Aldi aanbieding) tot 50/60€ (de meest courante) tot 200€ (voor hoogwaardige materialen en meer montage-gemak).

Tips in verband met sneeuwkettingen

Tip 1, en de belangrijkste: oefen thuis in het opleggen van die krengen, dus vòòr je je in het midden van de nacht op een ijzige berg bij -10 in de gure wind en in het donker staat en niet meer verder kan tenzij je er dus in slaagt sneeuwkettingen op te leggen. Want dan ga je nog vloeken!

Tip2: je legt ze op de aangedreven wielen. Voorwielaandrijving => sneeuwkettingen op de voorwielen. Achterwielaandrijving => sneeuwkettingen vanachter dus. Vierwielaandrijving: zal minder snel sneeuwkettingen vandoen hebben, maar het is een fabeltje dat die overal doorgeraken. Op de voorwielen dan.

Tip 3: wanneer ze op te leggen? Als het aangegeven staat. In alle sneeuwlanden bestaan er speciale borden die aangeven waar sneeuwkettingen vandoen zijn. Stop kort na zo’n bord, want niet alleen is er daar wellicht plaats om de kettingen op te leggen, maar ook veel kans dat er twee bochten verder een politiepatrouille staat om te controleren of je ze wel degelijk hebt opgelegd.

Tip 4: rijdt niet sneller dan 40 als je sneeuwkettingen op hebt liggen. Je wilt het niet geweten hebben dat door te hoge centripetale krachten de ketting losschiet in je wielkas en daar wat schokdempers en/of remmen in de vernieling draait.

Tip 5: die dingen kunnen naar ’t schijnt je wieldoppen serieus beschadigen. Doe die daarom af als je op wintersport vertrekt, of leg ze in de koffer als je de sneeuwkettingen monteert.

Vraagstuk 2: hoe monteer ik sneeuwkettingen?

Bij de door mij gekochte kettingen (van het merk Norauto) zit er een grote plastiek met daarop een montage- en demontage-handleidingen in 8 stappen. Gebrekkige grafiek en kleurgebruik maakt dit echter tot een niet-evidente klus. Na wat heen en weer geschud met mijn hoofd en gekrab achter mijn oren, is dit hoe het volgens mij in elkaar zit, met fotootjes (klik er evt. op voor een grote versie op Flickr):

 1. 1 2

  Kettingen zoals ze in de doos zitten (spaghetti, zegt Daantje), als je er een uithaalt en wat schudt krijg je foto 2

 2. 3 4
  De blauwe ring kan je openen door de sluiting uit elkaar te schuiven. Je kan de sneeuwkettingen dan leggen als op foto 4. De rode clips mag je op dit moment af doen.
 3. 5 6
  Schuif nu de stijve draad (de blauwe ring van bij de start) op de grond achter het wiel door. Zorg dat de kettingen die aan dat stuk hangen ook mee achter het wiel schuiven. Daarna kan je de blauwe ring opnieuw sluiten, bovenop het wiel, door de sluiting uit foto 3 opnieuw in elkaar te schuiven.
 4. 7 8
  Nu kan je beginnen de gele ketting aan de voorkant dicht te maken. Eerst maak je de bovenkant van de gele kettingen aan de linkerkant van het wiel vast aan het clipje aan de bovenkant van de gele kettingen aan de rechterkant van het wiel. Nadat je dit gedaan hebt, kan je de blauwe ring achter je wiel in laten vallen. De gele kettingen moeten immers ongeveer ter hoogte van de omtrek van je wiel komen.
 5. 9 10
  Steek nu de haak met rubber stuk aan (het andere uiteinde van de gele ketting aan de rechterkant van het wiel) nu door de klem die aan de andere kant van het wiel aan de gele ketting zit. Trek de gele ketting er daarna door, zover je kan.
 6. 11 12
  Haak de haak met rubber aan het wiel (of als er genoeg lengte is aan de gele ketting helemaal aan de bovenkant van het wiel). Nu zit de gele ketting mooi vast, en meteen ook de hele sneeuwketting. De blauwe ring wordt nu aan de achterkant van het wiel mooi tegen het wiel aangespannen. Toch zal je nu met de gele ketting nog kunnen bewegen. Span daarom met de rode clips de gele kettingen nog strakker.
 7. 13
  Rij een paar meter vooruit en controleer of de ketting nog strak om het wiel zit. Indien ja: rijden maar

Sneeuwkettingen of winterbanden?

In Duitsland heb je geen sneeuwkettingen nodig, maar zijn winterbanden verplicht. Dit zijn banden met een speciaal profiel, dat er in slaagt heel wat meer grip te hebben op een glad wegdek.
Duur in aankoop, dat wel, maar je komt er – omdat je ze maar een paar maanden per jaar monteert – normaal de hele levensduur van je wagen mee toe. Deze bewijzen ook hun nut tijdens de wintermaanden in onze streken, en zijn niet enkel nuttig bij de extreme omstandigheden van een wintersportvakantie.

4 gedachten over “Sneeuwkettingen opleggen

 1. Tip 6: indien van toepassing, neem dan je echtgenote mee wanneer de kans bestaat dat er sneeuwkettingen moeten worden opgelegd. Die mensensoort blijkt af en toe net iets handiger in dit soort activiteiten.
  (enfin, zo werkt dat hier bij ons tenminste)

  Like

 2. Het eerste resultaat in Google, degelijke informatie die m’n vragen beantwoordt, en geschreven in een stijl waar toch wel een serieuze hoek af is. Het leven kan soms toch zo mooi zijn 🙂
  Bedankt!

  Like

 3. Korte reactie bij je laatste punt; winterbanden.Deze hebben echt wel nut, ook in België. Je rijdt ermee van november tot maart, toch vijf maanden. Ze gaan echter niet de hele levensduur van je wagen mee. Het rubber gaat uitharden waardoor ze na enkele jaren (maximaal zes jaren) onbruikbaar worden, ondanks nog voldoende profiel. Banden kosten inderdaad wat centen, maar het is het enige contact met de grond dat je hebt. Bovendien regelmatig uitlijnen en balanceren van de wielen komt het rijcomfort alleen maar te goede. Hier mag je echt niet op besparen.Groetjes

  Like

 4. Super, zelf 7 jaar na je post blijven het superhandige tips, zeker als je net leest dat het in het paasweekend nog eens goed gaat sneeuwen in de bergen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s