De Gravensteengrap

Veel te lang uitgesponnen politieke grappen rond separatisme, in Gent kunnen ze er niet genoeg van krijgen.

Eerst was er de N-GA (de Nieuw-Gentse Alliantie) die de nieuwjaarsreceptie van de stroppen opvrolijkte met haar “Gent Onafhankelijk” spandoeken (revolutie gepland op 30 maart) en de reacties van geviseerde West-Vlamingen en G-plus, beweging voor een eensgezind Gent. Maar dat was allemaal maar om te lachen, right (de eerste uitgescholden West-Vlamingen zijn anders ondertussen wel al gesignaleerd).

En gisteren dook er in de pers de “Gravensteengroep” op – een 20-tal overwegend linkse intellectuelen die een manifest schreven “verontrust door het feit dat in de recente discussies over de staatshervorming de indruk wordt gewekt dat redelijke en rechtvaardige Vlaamse eisen telkens weer met (extreem-)rechts gedachtegoed worden geassocieerd”.

Volgens hen kan een Vlaamse strijd een linkse strijd zijn.

Waarna ze elk argument in die richting zorgvuldig uit de weg gaan, en een aantal vijandbeelden aka clichés over de Belgische geschiedenis, Franstalige politici, “cultuurimperialisme, ongezond parasitisme, en verborgen partijpolitieke agenda’s” en dies meer opsommen, en het geheel kruiden met wat loze dreigementen “noodgedwongen moeten we dan de nodige stappen zetten om de regio’s als onafhankelijke staten deel te laten uitmaken van de Europese Unie”. Chapeau!

Een pareltje uit het Gravensteenmanifest: “Dat een flink deel van de Vlaamse culturele wereld de intellectuele moed mist om deze analyse te maken, is onbegrijpelijk. Dat ze zich, samen met de oude Belgische elites, vastklampt aan een Belgische status-quo, is onaanvaardbaar. Dit zelfverklaard ‘progressief Vlaanderen’ stelt zich behoudsgezind op en dreigt de trein van de geschiedenis te missen.“. Wie niet met ons is, is een nul dus.

Zeer democratisch besluiten ze ook met “wie een hervorming in deze democratische zin afwijst, pleit in feite voor de ontbinding van die staat. (…) Met onze Franstalige vrienden als het kan, zonder hen als het moet. Meer autonomie zal eenieder tot voordeel strekken.” (ook hier weer, zonder één zinnig argument waarom dit zo zou zijn).

Applaus op de Vlaams Belang-banken, natuurlijk.

Gelukkig zijn er dus nog Vlaamse intellectuelen!
Etienne Vermeersch, Frans-Jos Verdoodt, Piet Van Eeckhaut, Jef Turf, Bart Staes, Jean-Pierre Rondas, Yves Panneels, Ludo Abicht, Eric Defoort…
En Dirk Denoyelle (stemmenimitator) en Jan Verheyen.
Die blijkbaar de pen vasthielden.

Een gedachte over “De Gravensteengrap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s