Statistische vergelijkingen

Die van Radio Plasky (ooit ontdekt via Koen Fillet), die zijn goed bezig. Auguste, Max, Emile en Eugène verzorgen immers zowat de scherpste mediablog van het moment. Of het nu een hypocriete hoofdredacteur, een onbekwaam bloggende journaliste, een slordige online-redactie of zelfs de layouter van dienst is: allen worden zij fijntjes in de pan gehakt, als waren zij een sjalot, ui en een teentje knoflook in de handen van een bedreven topchef met een nagelnieuw stel keukenmessen.

Tegenover zoveel inzicht in de gebreken van de Vlaamse kwaliteitspers zouden mijn onhandige kritiekjes uiteraard maar mager afsteken. Vandaar dat ik mijn doelwitten iets lager moet kiezen. Dus presenteer ik u: hak eens een lezersbrief aan mootjes.

Het sujet in kwestie, de inzending onder de titel “Daling werkloosheid allochtonen” van de heer Edwin Verdoolaege uit Antwerpen.

“Wij wensen te reageren op de berichten over de dalende werkloosheid bij allochtonen (DM 6/2). De dalende trend is een feit maar het valt te bezien of die op langere termijn (dan de voorbije twee jaar) nog intact blijft. Onze voornaamste kritiek ligt er namelijk in dat moet worden opgepast met statistische vergelijkingen. Met name neemt socioloog Jan Hertogen in De Standaard december 2005 als uitgangspunt terwijl in de voorgaande periode december 2000-december 2005 de werkloosheid onder allochtonen juist heel erg was gestegen. Dit gegeven buiten beschouwing laten, vervormt de werkelijkheid.
Een statistische vergelijking maken door het hoogtepunt (of dieptepunt) als startpunt te nemen van de berekeningen en slechts een vergelijking te maken over de voorbije twee jaar, is dan ook veel te beperkt. Men moet rekening houden met de stand van de economische conjunctuur – we zitten op het einde van een tweejarige hoogconjunctuurperiode – en dus moet je eigenlijk zowat gaan vergelijken met december 2000. Als je dat doet, zie je dat de werkloosheid bij Turkse of Marokkaanse Belgen in Vlaanderen, zelfs is toegenomen over de periode december 2000-december 2007; en dit ondanks de recente daling tussen 2005 en 2007.”

Zelden ben ik het eenser (of meer eens, als dat woord niet bestaat) geweest met een lezer van De Morgen.
Hoe in hemelsnaam hebben de Morgen en wetenschapper Jan Hertogen het in hun hoofd gekregen een statistische vergelijking te maken, zonder daarbij eerst de heer Edwin Verdoolaege uit Antwerpen te contacteren met de vraag welk hier het correcte vergelijkingspunt zou zijn? Hoe hard vertekenen zij niet de waarheid als zij beweren dat de werkloosheid bij allochtonen de laatste twee jaar daalde, terwijl de Heer Edwin Verdoolaege hen nochtans simpel had kunnen wijzen op het feit dat hij voorheen ook gestegen is. Zo is het makkelijk goed nieuws te brengen!
“De inflatie stijgt”. Edwin Verdoolaege had u kunnen zeggen dat hij vroeger laag was!
“Apple aandelen kelderen”. Edwin Verdoolaege had u kunnen wijzen op het feit dat zij in vergelijking met 1973 net heel hoog staan.

Ik zou de krantenredacties en sociale wetenschappers dan ook graag van dienst zijn door hieronder even de correcte werkwijze bij het maken van een statistische vergelijking voor te doen.
Men sture dan een mailtje naar De heer Edwin Verdoolaege, Antwerpen met iets als:

“Geachte Heer Verdoolaege,
Ik zou graag een statistische vergelijking in een blogpost willen opnemen.
Het gaat hier over “betweters in Vlaanderen”, die volgens mijn berekingen sinds de publicatie van uw lezersbrief in De Morgen op 7/2 ll. maar liefst verdubbeld zijn. Voor 7/2 was er maar één betweter (ik), nu plots twéé. Een stijging met 100% op 1 dag.
Is dit een correcte vergelijking, of is er een historische tendens onder betweters waar ik hier schromelijk aan voorbij ga? Houd ik in mijn vergelijking wel genoeg rekening met de conjunctuur – zitten we op dit moment eigenlijk aan het begin of het einde van een betweterhoogconjunctuur? Of is het correcte vergelijkingspunt voor een betweterstatistiek misschien 1830, of 1302, of de geboorte van Jean-Marie Dedecker?
Alstublieft, verlicht ons, mijnheer Edwin Verdoolaege.
Met dank en nederige groet,
Dirk Houbrechts voor houbi.com”

Volgende week zal ik mij eens aan het weerbericht wagen…

Een gedachte over “Statistische vergelijkingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s