Polarisatiefilter

10 februari, 16° celcius, blauwe luchten, terrasjesweer, lentegevoel alom.
Ook de forsythia begint er dus al maar aan…

Forsythia

Eigenlijk gewoon om te stoefen met de “circulaire polarisatie-filter” die ik gekregen heb – een HOYA, 67mm PL-CIR.
En blauw blauw – waanzinnig blauw blauw zelfs – dat dat geeft, op zo’n zonnig dagje!

De theorie: “In het kort komt het er op neer dat een polarisatiefilter reflecties tegengaat. Alles in de wereld reflecteert licht en kan invloed hebben op hoe de kleuren in de camera terecht komen. Hoe meer reflectie, hoe minder je de echte kleuren ziet. De kleuren worden dus versterkt als je het filter op je lens hebt zitten. Groener groen, felle kleuren van bloemen die er nog meer uitspringen. Verder worden reflecties in glas en op water tegengegaan, waardoor je bijvoorbeeld wel de bodem van een fontein met vissen zou kunnen zien of niet alleen de kop van een kikker, maar ook zijn lijf onder de waterspiegel. Maar het bekendste effect is dat blauwe luchten onder bepaalde omstandigheden veel feller (bijna onwerkelijk) blauw worden. Voor grijze luchten heeft het filter geen enkel effect.”

Meer theorie: “Lichtstralen zijn golven. Je kunt ze vergelijken met golven op een wateroppervlak. Deze golven bewegen zich in verschillende richtingen: verticaal, horizontaal en alle andere richtingen daartussen. Licht dat afkomstig is van de zon of van een lamp is niet-gepolariseerd licht. Deze ongefilterde lichtgolven hebben dus nog verschillende willekeurige, richtingen. Een polarisatiefilter laat het licht door waarvan de golven een welbepaalde richting hebben. Al het andere licht wordt tegengehouden. Je verliest met andere woorden wel wat licht: gewoonlijk is 1.5 tot 2 stops. De doorgelaten lichtgolven die door de polarisatiefilter op de CCD/CMOS vallen, hebben dus allemaal dezelfde richting. We spreken van gepolariseerd licht. Kortom, doordat de filter storende lichtreflecties tegenhoudt, verbetert het de kleuren saturatie en het contrast. Niet meer, maar vooral niet minder.”

Nadelen: absoluut. “Je verliest met een polarisatiefilter gemiddeld 1-2 F-stop(s), wat betekent dat je sluitertijd iets langzamer is dan als je geen polarisatiefilter gebruikt. Zou je zonder op 1/180s kunnen schieten, dan zit je nu op 1/60s. Afhankelijk van op hoeveel mm je schiet zou je camerashake in je foto’s kunnen introduceren. Het verliezen van wat licht is echter geen probleem op dagen met blauwe luchten en een zonnetje, dan is er voldoende licht om dit te compenseren. Ook koelt het polafilter het beeld iets meer af, er wordt meer blauw in de foto geïntroduceerd.”
En bovendien: er staat geen knopje op om de filter volledig af te zetten. Zelfs in de neutrale stand neemt hij toch een weinig licht weg.

Maar toch: “Een polarisatiefilter, of je nu beginner of gevorderde bent, is een van de beste investeringen. Blauwere luchten, (iets) fellere kleuren en de mogelijkheid om reflecties ‘weg te draaien’. Zeker doen bij de volgende investeringsronde.”

Enkele van de bekendste merken polarisatiefilters zijn Hoya en Tiffen (betaalbaar), B+W of Heliopan (duur).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s