Hoe verhuis ik een kat?

Els van Eeckhaut vraagt “Iemand ervaring met het verhuizen van poezen?”, wij draaien.

Een kater of poes verhuizen is nochtans geen onoverkomelijk onoplosbaar ingewikkeld probleem. Koop gewoon een “cat carrier”.
Supermakkelijk: Men neme een kat, men stoppe het hoofdje in de kattenhoofdjeshouder, men schroeve de vijs aan de achterkant aan tot het geheel stevig zit (even oppassen dat ze niet klauwt), en men verhuist. Makkelijk toch?

cat carrier on Flickr

Nu serieus. Er is niks moeilijks aan, op voorwaarde dat je een paar regeltjes in acht neemt:

 • Voor de verhuis: zet de kattebak en een slaapplaatsje voor katlief in een kamertje dat je bij de verhuis makkelijk leeg kan maken en afsluiten. Laat de kat in de weken voor de verhuis al regelmatig wennen aan een tijdje in dat kamertje opgesloten te zitten.
 • Op de verhuisdag: sluit je kat op in haar kamertje. De drukte van de verhuizers zou haar zot maken en schuw. En begin dan maar te zoeken waar ze/hij zich verstopt heeft.
  Hang een blad aan de deur van dat kamertje met “Pas op, gevaarlijke kat. Doodt mensen. Met haar blik.”, of neem andere maatregelen om de verhuizers duidelijk te maken dat ze in dat kamertje niet binnen mogen gaan.
  De kat verhuis je op het laatste. In een kattemandje.
  In het nieuwe huis, zet je de kat met haar kattebak, eten, drinken en haar slaapplaatsje in een kamertje waar je een tijd niet moet zijn. Laat haar daar gerust.
 • De volgende week: hou de kat binnen. Laat haar wennen aan het huis. In het begin mag ze in een paar kamers komen, na een paar dagen in gans het huis. Waarschijnlijk zal je zien dat je poes/kater tegen meubels, tafelpoten en deuren aanwrijft. Dit doet ze om haar eigen geur aan die dingen te hangen, en aldus te verklaren dat die dingen van haar/van hem zijn
 • De week erna: op verkenning. Zet de deur al eens open, zodat ze haar/zijn neus kan buitensteken. Blijf zelf in de buurt. Je zal zien: de kat zal dat maar mondjesmaat doen, en al snel terug naar binnen vluchten.
  Tip voor de eerste keren: zorg dat je kat honger heeft op het moment dat ze buiten komt. En roep haar terug met een blikje of brokjes als ze zich iets te ver waagt.
 • Vanaf week 3 zou het geen probleem meer mogen zijn. Nu mag zij/hij los. De kat heeft het nieuwe huis dan al helemaal aanvaard als haar/zijn territorium, en ook de onmiddellijke omgeving is dan vertrouwd genoeg om als de hare/zijne te beschouwen. Vanaf dan zal ze zich steeds verder wagen en heersen in haar nieuwe kattenrijk alsof het altijd al het hare/het zijne was.

2 gedachten over “Hoe verhuis ik een kat?

 1. pfeh! Als in: ik moet eens lachen.

  Wij van ’t stad Gent tien jaar geleden naar den buiten getrokken: katten (Poekie en Kavni) binnen geroepen. In de otto gestoken. Naar woubrechtegem gereden. Katten in ’t nieuw huis gelaten, kattenbak incluis. Katten dag daarna buiten gelaten.
  Njiena Probljiema. Beide poezen wonderwel in hun plooi gevallen en van stadsdutsen opengebloeid tot semi-tijgers. Kavni na vijf jaar onder een pikdorser gesneuveld, Poekie nog steeds heerser van de omringende velden. Ha!

  Like

 2. Mijn katten heb ik pas verhuist (mien, tijgertje en gini) het probleem is mien is nog jong en is alles al een beetje gewent toen hebben we tijgertje erby gezet een dat is zo'n sociale kat die voelde zich diret thuis,…nu het probleem Gini is al bijna 3 jaar en kan maar niet wenen ze is een moeilijk geval van eten en zy moet ook een aparte kattebak hebben alleen wy hebben geen plaats genoeg voor haar even apart te laten wenen dus is zij nu heel erg schuw en gevaarlijk aan het worden ze gaat niet buiten eet niet en wil niet meer in de kattenbak,ik zie haar veel te graag om haar weg te doen maar vind geen oplossing ! HELP !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s