Animo discrimineert

Vandaag in De Morgen via Belga onder de titel “Allochtoon vaker afgewezen bij sollicitatie”

Bedrijven nodigen nog altijd sneller een autochtone sollicitant uit voor een gesprek dan iemand van allochtone origine. Dat blijkt uit een steekproef van Animo, de jongerenpartij van sp.a. Animo stuurde twee identieke sollicitatiebrieven naar vijftig Antwerpse bedrijven. Het enige verschil was de fictieve naam onderaan de brief. De ene naam was allochtoon, de andere autochtoon. “Onze autochtone sollicitant werd in 60 procent van de gevallen uitgenodigd voor een gesprek, de allochtone slechts in 25 procent van de gevallen. En dat terwijl ze allebei zogezegd dezelfde brief hadden geschreven”, zegt Kim Van Weert, voorzitster van de Antwerpse Animo. … (belga/tdb)

Bij Animo Antwerpen stond er ook een reportage bij die ATV maakte over de actie.

Wat ziet een oplettend oog daar echter in?

cv 1
Het cv van Ahmed Annachouch (de allochtoon, I presume).

cv 2
Het cv van Evi Hellemans (de autochtoon, I presume).

De autochtoon kent “Word, excell, acces, power point, internet, outlook, perfect blind typen”. De allochtoon houdt het bij “Word, internet, outlook, excell, perfect blind typen”.
Los van de schrijffouten (excell=Excel, acces=Access, power point=Powerpoint) kent de autochtoon dus twee voor een administratieve bediende toch zeer essentiële softwarepakketten méér.

En er zijn nog heel wat meer verschillen:

  • de autochtoon is een vrouw, de allochtoon een man (administratief bediende of secretariaat is een vaak door vrouwen ingevuld beroep)
  • de allochtoon vermeld voor geboortedatum “17/02/1972 (35 jaar)”, wat getuigt van een gezonde dosis pedantie – HR-managers kunnen tellen, en ze zijn gevoelig voor sollicitanten die dit in twijfel trekken – en bovendien geeft dit blijk van enig fatalisme dat zijn cv wllicht niet langer dan 17 februari bewaard zal worden door het bedrijf.
  • zijn cv is slordiger opgemaakt dan dat van het autochtone meisje (kijk eens naar de marges bij studies en jobervaring, of de volgorde van de rubrieken)
  • de allochtoon vermeld naast nederlands en frans “zeer goed” ook Berbers met “moedertaal”. Hierdoor zet hij zijn “zeer goed” op een lager niveau dan het Berbers, en kan de werkgever dus ook twijfelen of dit “zeer goed” wel erg goed zal zijn.

Kortom: identieke brieven? Mon oeuil!
Redenen genoeg voor een HR-manager die deze twee brieven kort bij elkaar binnen krijgt om de ene op de stapel “njet” de andere op de stapel “eens laten komen” te leggen. Animo discrimineert dus eigenlijk de allochtoon in hun onderzoek.
Op die manier wordt het onderuithalen van hun “onderzoeksresultaten” wel erg makkelijk, en hun pleidooi voor anoniem solliciteren en praktijktests dus wat hol.
Jammer, want dat er veel discriminatie is op de arbeidsmarkt is een heel erg feit en een open deur- meer een open poort eigenlijk – een open deur waarin wel af en toe eens nagels met koppen mogen geslagen worden.

2 gedachten over “Animo discrimineert

  1. Discriminatie op de arbeidsmarkt is een feit! Deze actie van Animo-antwerpen wou dit issue nog eens naar het daglicht doen komen. Er zijn merkbare verschillen in de CV’s, maar uw merkbaar verschil over de talenkennis van de allochtoon is weerlegbaar. Een allochtoon die als moedertaal nederlands spreekt is geen allochtoon. En ik zou zeker niet zijn talenkennis in twijfel trekken. Wanneer voor de twee CV’s dezelfde opmaak gebruikt zou worden, zou de werknemer zich dan geen vragen stellen? Het verschil man-vrouw is wel in vraag te trekken voor deze functie, maar dat bewijst dan weeral de veralgemening van de jobfunctie in de zin van dit is enkele een vrouwen beroep en de discriminatie naar mannen toe.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s