Tbc

Vorige week in de Vlaamse media: een treinconducteur met tbc.
Geen reden tot paniek, volgens de virologen (in De Morgen).

“In samenspraak met de zieke hebben we een lijst opgesteld van personen die veel contact met hem hadden en de plaatsen waar hij veel is geweest. In Kortrijk wordt een honderdtal collega’s van de man getest. Voor de reizigers is het risico op besmetting verwaarloosbaar. Een mogelijke besmetting vergt meer dan het vluchtig contact zoals dat tussen conducteur en reizigers.”

Deze week, een madam met tuberculose in Hoogstraten.
Reden tot paniek, volgens de virologen (in het Nieuwsblad).

‘Het is bijzonder egoïstisch van deze vrouw om zich onder andere mensen te begeven’, zegt viroloog Marc Van Ranst van de K.U.Leuven. ‘De ziekte is bijzonder besmettelijk en je kan weinig doen om een besmetting te voorkomen. Tbc verspreidt zich door nauw contact, via druppeltjes in de lucht. Overvolle cafés, waar mensen dicht bij elkaar zitten, zijn de plaatsen bij uitstek om de ziekte te verspreiden.’

Pardon? Wat is het nu?
Een café de ideale verspreidingsplaats… en in een trein geen gevaar? Zitten de treinen dan niet overvol, en de mensen niet dicht bij elkaar? En wordt er tussen reizigers en treinbegeleiders dan geen speeksel uitgewisseld (bij de discussies over het al dan niet tijdig invullen van Go-Passen en zo…)?

Maar ja, paniek is overbodig. 

Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukt intussen dat in Vlaanderen jaarlijks vijf- tot zeshonderd mensen getroffen worden door tbc. “Een goede behandeling waarborgt een volledige genezing. Doordat de ziekte echter weinig voorkomt en mensen slechte herinneringen hebben aan de tijd dat tbc niet kon worden behandeld – we spreken over de periode voor 1950 – ontstaat tegenwoordig soms onnodig paniek als ergens tbc wordt vastgesteld”.

Zes tot negen maanden behandeling. Geen probleem. Laat maar komen, die tbc. Kuch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s